• Τράπεζες

    NatWest: Εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της Sainsbury’s Bank

    • Bloomberg

    Paul Thwaite, CEO Natwest (Πηγή: natwestgroup)


    Να εξαγοράσει τον τραπεζικό βραχίονα της Sainsbury’s συμφώνησε η NatWest Group, καθώς η βρετανική τράπεζα επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο κομμάτι της “πίτας”, στην αγορά της λιανικής τραπεζικής.

    Ειδικότερα, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πολυκαταστημάτων της Βρετανίας, θα πληρώσει στη NatWest 125 εκατομμύρια λίρες (159 εκατομμύρια δολάρια) ως μέρος της συναλλαγής, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες σήμερα Πέμπτη.

    Το deal θα επιτρέψει στη NatWest να επικεντρωθεί στον τομέα της χρηματοδότησης που περιλαμβάνει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες μη εξασφαλισμένων προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, μαζί με καταθέσεις πελατών ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

    «Η NatWest είναι υποβαθμισμένη από άποψη μεριδίου αγοράς στα μη εξασφαλισμένα προσωπικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ αυτό έχει αναγνωριστεί από τη διοίκηση ως τομέας ανάπτυξης», δηλώνει ο Gary Greenwood, αναλυτής της Shore Capital.

    Ως εκ τούτου, η συναλλαγή εναρμονίζεται με τους στρατηγικούς στόχους του ομίλου.

    Για την Sainsbury’s, η συμφωνία έρχεται μόλις μήνες αφότου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει το κόστος λειτουργίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών και να επαναγοράσει μετοχές ως μέρος μιας ενημερωμένης στρατηγικής, που επικεντρώνεται στις πωλήσεις τροφίμων.

    Η εταιρεία ανέφερε ότι θα εστιάσει στην πώληση τροφίμων, αντί για την ένδυση ή τα άλλα εμπορεύματα, έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν πρόσβαση στην πληρέστερη δυνατή γκάμα ειδών σούπερ μάρκετ.

    Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε τη «σταδιακή απομάκρυνση» από το τραπεζικό τμήμα τον Ιανουάριο.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο deal βρίσκεται στα σχέδια της Sainsbury’s με έδρα το Λονδίνο εδώ και καιρό, καθώς πέρσι συμφώνησε να πουλήσει το χαρτοφυλάκιό της που αφορούσε στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών στην Co-Operative Bank.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια συμφωνία της Barclays, η οποία συμφώνησε τον Φεβρουάριο να εξαγοράσει μεγάλο μέρος των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Tesco – που ανταγωνίζεται την Sainsbury’s –  για περίπου 600 εκατομμύρια λίρες.

    Η συμφωνία της Sainsbury με τη NatWest αναμένεται να κλείσει κατά το α’ εξάμηνο του 2025 και υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Paul Thwaite, περιέγραψε τη συμφωνία ως «μια μεγάλη ευκαιρία για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής μας με ελκυστικές αποδόσεις, σύμφωνα με τις στρατηγικές μας προτεραιότητες».

    Διαβάστε επίσης: 

    Τράπεζες: Τι λέει η Κομισιόν για κόκκινα δάνεια και servicers

    UniCredit: Πουλάει τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ

    Citigroup: Το «ακατέργαστο διαμάντι», οι επενδυτές και το δύσκολο έργο της CEO – Τι σχεδιάζει η τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ