ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς ξεκινούν σήμερα και το θέμα «κόκκινα» δάνεια, όπως και η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα. Η προστασία της πρώτης κατοικίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση. Και το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τις τράπεζες για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Τα αγκάθια είναι πολλά, καθώς ο SSM επιθυμεί το όριο προστασίας να περιοριστεί στις 75.000 ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, σημειώνοντας πως κατά μέσο όρο το υπόλοιπο των «κόκκινων» στεγαστικών διαμορφώνεται στις 80.000 ευρώ. Ενώ η κυβέρνηση βάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα.
Ταυτόχρονα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, που θα πατάει στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, επιδοτεί το 1/3 της δόσης του στεγαστικού δανείου.
Η πρώτη συζήτηση –την περασμένη Παρασκευή- με τα τεχνικά κλιμάκια, που αφορούσε την μέχρι τώρα πορεία του νόμου Κατσέλη, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, είχε θετικά και αρνητικά σημεία.
Στα αρνητικά οι θεσμοί σημείωσαν την «έκρηξη» κατάθεσης αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη το τελευταίο τρίμηνο του 2018, καθώς ο φόβος κατάργησης της προστασίας α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (λόγω της λήξης του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 στο σκέλος της δικαστικής προστασίας).
Χιλιάδες δανειολήπτες κατέθεσαν αιτήσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει αύξηση περίπου 25% των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τα μεγάλα Ειρηνοδικεία και εν αναμονή των οριστικών στοιχείων.
Ωστόσο στα θετικά μέτρησε το γεγονός ότι οι αλλαγές που έγιναν στο νόμο τον Μάη του 2018 έχουν φρενάρει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς δεν μπορούν πλέον την παραμονή του πλειστηριασμού να καταθέτουν αίτημα υπαγωγής- προστασίας στο νόμο Κατσέλη, ενώ θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεση τους στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.
«Τρέχει» ο Εξωδικαστικός
Το δεύτερο θετικό σημείο είναι ότι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα και τα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι έχει επιταχυνθεί και απλοποιηθεί η διαδικασία.
Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 59.394 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Ειδικότερα είχαν υποβληθεί 6.269 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς ρυθμίζοντας τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.342, δηλαδή 1 στους 4,7 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό.
Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αρκετοί οι οφειλέτες που προχωρούν σε διαγραφές αιτήσεων και τις υποβάλουν εκ νέου ώστε να εντάξουν και τις οφειλές του 2017 ή να διορθώσουν τα δήλωση περί πτωχευτικής ικανότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη B2Holding μεταβιβάζει η Eurobank το δάνειο της Αφοι Σαρακάκης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο και κρίσιμες αποφάσεις για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εποφθαλμιά νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ