ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την περιοδική εξέταση των αξιολογήσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ολοκλήρωσε ο διεθνής οίκος Moody’s.
Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν οδηγεί σε αλλαγή της αξιολόγησης των τραπεζών, ωστόσο τα σχόλια της Moody’s δίνουν μια εικόνα του πώς αποτιμά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. Ιδιαίτερη έμφαση δείχνει στο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ προβλέπει και την ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου πέραν των συστημικών τραπεζών.
Alpha Bank
Σύμφωνα με τη Moody’s, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει υψηλός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και η τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση τους επόμενους 12-18 μήνες, βάσει του νέου στρατηγικού της σχεδίου.
Τα επίπεδα κεφαλαίου της Alpha Bank παραμένουν άνετα πάνω από το ελάχιστο κανονιστικό πλαίσιο, παρά τη μείωση από το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, ενώ η κεφαλαιακή της βάση που ενσωματώνει υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενου φόρου αναμένεται να βελτιωθεί φέτος μέσω της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου.
Η Βασική Αξιολόγηση Πίστωσης της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη τα ανθεκτικά βασικά έσοδα προ προβλέψεων παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περιορίζονται από το υψηλό πιστωτικό κόστος που θα συνεχίσει να επηρεάζει την κερδοφορία της τράπεζας, αν και η τράπεζα στοχεύει να μειώσει το κόστος κινδύνου της σημαντικά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η Alpha Bank έχει βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης με αυξημένες καταθέσεις και μειωμένη εξάρτηση από διατραπεζικά repos σε συνδυασμό με την υψηλότερη χρήση φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Eurobank
Η τράπεζα κατάφερε να βελτιώσει ριζικά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της και τις προοπτικές της για ισχυρότερη παραγωγή κερδών, ωστόσο ο δείκτης των NPE’s παραμένει υψηλός στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η τράπεζα προβλέπει περαιτέρω μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους 12-14 μήνες.
Η Βασική Αξιολόγηση Πίστωσης του caa1 αντικατοπτρίζει επίσης τα επίπεδα κεφαλαίου που παραμένουν σχετικά αδύναμα λόγω του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φόρων, περιορίζοντας το απόθεμα της τράπεζας. Η Eurobank έχει ένα ευνοϊκό προφίλ χρηματοδότησης με αυξημένες καταθέσεις, μειωμένη εξάρτηση από τα διατραπεζικά repos σε συνδυασμό με την υψηλότερη χρήση φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Πειραιώς
Η Βασική Αξιολόγηση Πίστωσης της Τράπεζας Πειραιώς αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού του μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης και των συναλλαγών διακλάδωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s), αν και τα προβληματικά δάνεια παραμένουν αυξημένα και πιθανότατα θα επιδεινωθούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας στους δανειολήπτες. Η τράπεζα στοχεύει να μειώσει περαιτέρω τα NPE’s τα επόμενα δύο χρόνια με πρόσθετες τιτλοποιήσεις δανείων.
Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον Μάιο του 2021, η οποία θα τη βοηθήσει να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων και τη συνολική φερεγγυότητά της τα επόμενα δύο χρόνια.
ΕΤΕ
Η Βασική Αξιολόγηση Πίστωσης της Εθνικής Τράπεζας αντικατοπτρίζει το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Η τράπεζα προβλέπει περαιτέρω μειώσεις των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους 12-24 μήνες.
Επίσης, η Βασική Αξιολόγηση Πίστωσης της τράπεζας εξισορροπεί τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις και τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ποιότητα και την κερδοφορία των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και την ισχυρότερη θέση χρηματοδότησης / ρευστότητας, που αντισταθμίζεται από τους αρνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία από την έξαρση της πανδημίας.
Attica Bank
Το BCA του «caa3» της Attica Bank αντικατοπτρίζει το πολύ υψηλό ποσοστό προβληματικών δανείων, το οποίο παραμένει η πιο άμεση πρόκληση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος φερεγγυότητας για την τράπεζα. Οι ολοκληρωμένες συμφωνίες τιτλοποίησης και η πώληση χαρτοφυλακίων τα τελευταία τρία χρόνια βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τις προσπάθειες της τράπεζας να μειώσει το μεγάλο απόθεμά της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s), ενώ η τράπεζα προβλέπει ταχεία μείωσή τους κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.
Το BCA της τράπεζας θεωρεί επίσης τα σχετικά αδύναμα επίπεδα κεφαλαίου της, με δείκτη κεφαλαίου Common Equity Tier 1 που ενσωματώνει εν μέρει τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που είναι επιλέξιμες για αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις και την ανάγκη αύξησης νέων ιδίων κεφαλαίων.
Παγκρήτια Τράπεζα
Η Moody’s λαμβάνει υπόψη της τη δραστηριότητα της Παγκρήτιας Τράπεζας, που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), κυρίως στην περιοχή της Κρήτης, το οποίο περιορίζει τη γεωγραφική διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των κερδών της. Η τράπεζα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία ενέχουν κινδύνους για τη φερεγγυότητά της.
Επίσης, αντικατοπτρίζεται ο αντίκτυπος στον τουριστικό τομέα, στον οποίο η τράπεζα εκτίθεται σημαντικά λόγω της πανδημίας αλλά και την αβέβαιη ανάκαμψή του φέτος. Η τράπεζα έχει επίσης χαμηλό δείκτη κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1), ενσωματώνοντας ένα υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων και περιορίζοντας τα ίδια κεφάλαια, τα οποία πιθανώς θα προκαλέσουν μια απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου.
Διαβάστε επίσης:
-Δύο δισ. ευρώ ομόλογα ετησίως θα εκδίδουν οι τράπεζες – Ποιοι προγραμματίζουν εκδόσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα