ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τον οίκο, ο μέσος σταθμισμένος δείκτης NPEs υποχώρησε περαιτέρω στο 4,1% περίπου, από 6,2% το 2022, έχοντας πετύχει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα επίπεδα ρεκόρ του 49% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016. Σε αυτό το επίπεδο, οι τέσσερις τράπεζες συγκλίνουν προς το μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (2,3% στο 9μηνο του 2023). Ωστόσο φέτος ο οίκος θεωρεί πως θα είναι πιο δύσκολο για τις τράπεζες να πετύχουν κάποια ουσιαστική μείωση των NPEs, διατηρώντας όμως το δείκτη σε πτωτική τροχιά.
Ταυτόχρονα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σχετικά άνετους δείκτες εποπτικών ιδίων κεφαλαίων για το 2023, πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, υποστηριζόμενοι από την ισχυρή κερδοφορία και την οργανική παραγωγή κεφαλαίου.
Ο μέσος δείκτης CET1 ανήλθε σε 15,7% το 2023, αντί του 13,8% το 2022, με τη Moody’s αναμένει ότι οι δείκτες για τα κοινά ίδια κεφάλαια (TCE) που χρησιμοποιεί στην αξιολόγησή της, θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι λόγω των ακόμη υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στα βιβλία των τραπεζών.
Να σημειωθεί πως ο μέσος δείκτης CET1 και CAD για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν στο 15,6% και στο 19,7% μέχρι το εννεάμηνο του 2023, γεγονός που δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να επιτύχουν επίπεδα κεφαλαίου παρόμοια με τις αντίστοιχες, με στόχο την περαιτέρω αύξηση έως το 2026.
Παρόλα αυτά ο σημαντικός όγκος αναβαλλόμενων απαιτήσεων εξακολουθεί να υπονομεύει την συνολική ποιότητα των κεφαλαίων και των 4 τραπεζών, με τα επίπεδα του DTC να παραμένουν υψηλά στα 12,8 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα συνολικά κεφάλαια CET1 των 23 δισ. το Δεκέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με τον οίκο, αυτά τα επίπεδα DTC είναι χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια, αν και το υψηλό τους απόθεμα είναι κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις κεφαλαιακές δομές των ελληνικών τραπεζών και αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο CET1 από την ΕΚΤ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των τεσσάρων ομίλων αυξήθηκαν με έναν εντυπωσιακό ρυθμό 51% το 2023, υποστηρίζοντας τα βασικά λειτουργικά έσοδα, με βασική στήριξη από τα υψηλά επιτόκια δανείων και τις νέες εκταμιεύσεις.
Ο νέος δανεισμός προήλθε κυρίως από τις επιχειρήσεις που μαζί με τις χαμηλότερες απομειώσεις και τον συνεχή εξορθολογισμό του κόστους στήριξαν την κερδοφορία των τραπεζών. Για το 2024 – 2025, η Moody’s αναμένει τη διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας των τραπεζών, παρά τις πιέσεις στα περιθώρια.
Παράλληλα, οι εγχώριες καταθέσεις των τεσσάρων τραπεζών υποστηρίζουν την άνετη χρηματοδότηση των τραπεζών και τη ρευστότητα. Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 2% το 2023, (από 5,5% το 2022), αν και η ρευστότητά τους παρέμεινε σε άνετα υψηλά επίπεδα, με το μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 218% στα τέλη του 2023.
Σχεδόν τα μισά από τα ρευστοποιήσιμα στοιχεί είναι με τη μορφή τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ενώ και οι τέσσερις τράπεζες κινούνται προς το να ανταποκριθού7ν στην ελάχιστη απαίτησή για ίδια κεφάλαια και ελάχιστες υποχρεώσεις (MREL).
Διαβάστε επίσης:
e-ΕΦΚΑ: Πληρώνονται τα αναδρομικά επανυπολογισμού στους συνταξιούχους της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές