Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Moody’s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση Attica Bank – Παγκρήτια

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση έθεσε σήμερα, 17 Ιουλίου, ο οίκος Moody’s Ratings (Moody’s) τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για Attica Bank και Παγκρήτια.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, αιτία για την απόφαση του οίκου ήταν η ανακοίνωση της Attica Bank, στις 8 Ιουλίου 2024, ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών είχαν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τους βασικούς όρους της συγχώνευσής τους.

Κατά την αναθεώρηση των αξιολογήσεων της Attica Bank και της Παγκρήτιας θα ληφθούν υπόψη ο βαθμός στον οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά το σχέδιο μετασχηματισμού και συγχώνευσης που ανακοινώθηκε, καθώς και ο όγκος και ο χρόνος της αναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου από τους στρατηγικούς μετόχους των δύο τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holdings Ltd.

Η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες της τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) που θα πραγματοποιήσουν και οι δύο τράπεζες μέσω του κρατικού σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής III», το οποίο θα οδηγήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών και των δύο τραπεζών. Ο οίκος, όπως αναφέρει, θα αξιολογήσει τη φερεγγυότητα της κοινής οντότητας μετά την εκκαθάριση από τα NPEs και την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Επιπλέον, η αναθεώρηση θα αξιολογήσει επίσης τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών και πιθανές προκλήσεις ολοκλήρωσης που θα αντιμετωπίσει η ανώτατη διοίκηση. Θα εξετάσει τα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια της συγχωνευμένης τράπεζας, καθώς και τη διάρθρωση του ισολογισμού, την ανάληψη κινδύνων και τις δυνατότητες κερδοφορίας της.

Στο τέλος της αναθεώρησης, οι αξιολογήσεις και των δύο τραπεζών ενδέχεται να αναβαθμιστούν και να συγκλίνουν εάν ο οίκος θεωρεί ότι η φερεγγυότητα και οι δυνατότητες κερδοφορίας που προκύπτουν είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με ό,τι ίσχυε για τις δύο τράπεζες. Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού των δύο τραπεζών και η σταδιακή βελτίωση των υποκείμενων χρηματοοικονομικών μεγεθών και των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης της κοινής οντότητας θα ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στην βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA).

Ο οίκος σημειώνει, τέλος, ότι δεδομένης της αναθεώρησης για πιθανή αναβάθμιση είναι απίθανο να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις. Οι αξιολογήσεις ενδέχεται να επιβεβαιωθούν, ωστόσο, στο τρέχον επίπεδό τους εάν θεωρήσει ότι η υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού και συγχώνευσης κινδυνεύει ή εάν υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεσή του.

Διαβάστε επίσης:

Euroxx Χρηματιστηριακή για ΓΕΚ Τέρνα: Νέα δυναμική από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής