ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μοντέλο Santander μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων προωθεί η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο CEO του Ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, προαναγγέλλοντας την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, εντός του 2021.
Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, η τιτλοποίηση θα είναι τύπου synthetic, δηλαδή δεν οδηγεί στη μεταβίβαση και την απο-αναγνώριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τιτλοποίηση, η συνθετικού τύπου πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς του κινδύνου, βάσει σύμβασης πιστωτικής προστασίας μεταξύ του εντολέα και του επενδυτή, επιτρέποντας στην τράπεζα να διατηρήσει την ιδιοκτησία του χαρτοφυλακίου, αλλά να μειώσει τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets).
Το μοντέλο έχει ακολουθήσει η ισπανική τράπεζα Santander, η οποία έχει προχωρήσει σε τρεις παρόμοιες συναλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια, απελευθερώνοντας κεφάλαια για τη στήριξη της οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η συναλλαγή υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς το μοντέλο της «συνθετικής τιτλοποίησης» προκρίνεται στην παρούσα φάση ως μέρος ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου που θα επιτρέψει στην Τράπεζα να δημιουργήσει το αναγκαίο κεφαλαιακό μαξιλάρι ενόψει μιας νέας τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, αξίας 5-6 δισ. ευρώ. Η νέα τιτλοποίηση, που θα αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι ενήμερα, θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις που δρομολογεί η διοίκηση της Πειραιώς, με τις ονομασίες Phoenix και Vega, αξίας 2 και 5 δις ευρώ αντίστοιχα.
Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης περιλαμβάνει επίσης τις εξής ενέργειες
• Πώληση του δικτύου των POS σε ανεξάρτητη εταιρεία, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 300 εκατ. ευρώ. Παρόμοια συναλλαγή πραγματοποίησε εντός του 2020 η ιταλική Intesa με την επίσης ιταλική Nexi, που δραστηριοποιείται στα συστήματα πληρωμών.
• Ανάθεση σε fund της διαχείρισης συμμετοχών έως 400 εκατ. ευρώ που έχει η Τράπεζα σε εταιρείες που ενοποιεί στον ισολογισμό της, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 100 εκατ. ευρώ.
• Μη πληρωμή του κουπονιού των Cocos για τα έτη 2020-21, εξοικονομώντας 300 εκατ. ευρώ.
• Την αναγνώριση κερδών από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 400 εκατ. ευρώ.
• Την ενίσχυση των κεφαλαίων με την έκδοση ομολόγων έως και 600 εκατ. ευρώ.
Συνολικά μέσω των παραπάνω κινήσεων η διοίκηση Μεγάλου επιδιώκει να δημιουργήσει κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 1 δισ. ευρώ έως και και τα μέσα του 2021 και 2 δισ. ευρώ έως και τα τέλη του επόμενου έτους, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας.
Διαβάστε ακόμα:
Τράπεζα Πειραιώς: Ακυρώνει την πληρωμή του τoκομεριδίου των CoCo – Στο 61% το ποσοστό του ΤΧΣ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»