• Τράπεζες

    Μόινιχαν (BofA): «Χλιαρή» αύξηση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    • NewsRoom

    Brian Moynihan, CEO BofA


    Οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι προσεκτικοί στα έξοδά τους φέτος λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με τον CEO της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν.

    Είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι πελάτες της Bank of America επιβραδύνουν τον ρυθμό αγορών που πραγματοποιούν για οτιδήποτε, από διαρκή αγαθά έως software, ανέφερε ο Μόινιχαν σε χρηματοοικονομικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες μέσω πληρωμών με κάρτα, επιταγών και αναλήψεων από ATM αυξήθηκαν περίπου 3,5% φέτος σε περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Moynihan.

    Αυτή είναι μια απότομη επιβράδυνση από τον ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 10% που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2023, είπε.

    Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παλεύουν με τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού, που παραμένουν υψηλότερα από ό,τι έχουν συνηθίσει.

    Σημειώνεται ότι η Fed ξεκίνησε τις προσπάθειες να “τιθασεύσει” τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς της τον Μάρτιο του 2022, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία χωρίς να την οδηγήσει σε ύφεση.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι, πιστεύουν ότι η Fed βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της, ωστόσο, οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές, αναζητούν περισσότερες προσφορές από τα καταστήματα τροφίμων, σύμφωνα με τον Μόινιχαν.

    «Πηγαίνουν σε τρία σούπερ μάρκετ αντί για δύο, είναι ένα από τα στατιστικά που βλέπουμε», τόνισε.

    Η «χλιαρή» αύξηση των συνολικών δαπανών, υποστηρίζεται από τα ταξίδια και την ψυχαγωγία, ενώ «άλλα πράγματα έχουν μετριαστεί, εκτός από τις πληρωμές ασφάλισης», σημείωσε  ο Moynihan.

    Από την άλλη, σύμφωνα με τον CEO της Bank of America, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σημειώνουν ότι ακόμη αισθάνονται καλά, αλλά δεν προσλαμβάνουν, δεν αγοράζουν εγκαίρως εξοπλισμό και δεν αγοράζουν λογισμικό τόσο γρήγορα.

    Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της  BofA πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να τεθεί υπό έλεγχο και ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

    Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα αναπτυχθεί περίπου 2%, αποφεύγοντας την ύφεση, εκτίμησε o Μόινιχαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

    100.000 εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 – Ποιες είναι οι «τυχερές» κατηγορίες

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα «καμπανάκια» για την οικονομία και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ