ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Οι αμοιβές των μετόχων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – Top pick η Πειραιώς
Ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος είναι έτοιμος να ανοίξει στην κορυφαία θέση της διοικητικής πυραμίδας της Alpha Bank, η οποία έχει διασχίσει τρεις αιώνες στη μέχρι τώρα ιστορική της διαδρομή. Όπως όλα δείχνουν, το πλήρωμα του χρόνου έχει επέλθει για τον Δημήτρη Μαντζούνη που βαδίζει στο 71ο έτος της ηλικίας του και στις 23 Φεβρουαρίου συμπληρώνει 13 ολόκληρα χρόνια στο νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας. Όντας ο μακροβιότερος CEO στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διότι σε αντίθεση με τις αλληλοδιαδοχικές ανακατατάξεις που έγιναν στις άλλες μεγάλες τράπεζες, η Alpha Bank διατήρησε αναλλοίωτο το διοικητικό της status, εν μέσω της πολύπλευρης κρίσης, των ανακεφαλαιοποιήσεων και της σκληρής εποπτείας των ευρωπαϊκών αρχών.
Η δρομολογούμενη αποχώρηση Μαντζούνη έχει ήδη δώσει το έναυσμα για την αναζήτηση του νέου CEO της τράπεζας, μέσα από τους κόλπους της ίδιας της Alpha Bank. Κάτι το οποίο είναι απολύτως συμβατό με την «κουλτούρα» της και τα ενσωματωμένα οικογενειακά χαρακτηριστικά που αποπνέει η φυσιογνωμία της. Φυσικά το πράσινο φως όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια θα δώσει η Φρανκφούρτη (Single Supervisory Mechanism-SSM). Σύμφωνα με τον SSM ο νέος CEO θα πρέπει να είναι Fit & Proper. Δηλαδή έντιμος και ικανός.
Σαν έτοιμος από καιρό, ο Δημήτρης Μαντζούνης φρόντισε να αναβαθμίσει πέρσι τον Μάρτιο σε αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, τρία έμπειρα και ικανά στελέχη της τράπεζας. Τον Γιώργο Αρώνη, τον Αρτέμη Θεοδωρίδη και τον Σπύρο Φιλάρετο. Εξ αρχής δόθηκε η αίσθηση για ένα άτυπο χρίσμα διαδοχής, γεγονός που τώρα επιβεβαιώνεται με την αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν και οι διαγραφόμενες εξελίξεις είναι ακόμη σε διερευνητικό στάδιο, φαίνεται ότι και οι τρεις ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Τυπικά τουλάχιστον, γιατί όσοι είναι σε θέση να «διαβάζουν» τα δρώμενα από μια καλύτερη οπτική γωνία, λένε ότι η σειρά στην «κούρσα της διαδοχής» ταυτίζεται με το αλφαβητάρι των επωνύμων τους…
Εκ των πραγμάτων βέβαια η «βεντάλια» για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο μπορεί να ανοίξει να ανοίξει και πέραν των τριών, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δε φαίνεται πιθανό. Καθώς όμως η διαδικασία είναι σύνθετη και έχει ως προαπαιτούμενο την έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό του SSM, δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο των ανατροπών.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Δημήτρης Μαντζούνης θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει να δώσει το έναυσμα για την αλλαγή σκυτάλης. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που αναμένεται να γίνει στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Τότε άλλωστε λήγει και η (τετραετής) θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank. Σε μια ανάλογη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2005, ο Δημήτρης Μαντζούνης είχε αναδειχθεί CEO της τράπεζας, διαδεχόμενος τον εμβληματικό της ηγέτη και πρώτο του ξάδελφο Γιάννη Κωστόπουλο. Ο οποίος θέλησε να ακολουθήσει η Alpha Bank τα ευρωπαϊκά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχωρίζοντας τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, που κατείχε ο ίδιος. Οι συμβουλές και οι νουθεσίες του 80χρονου Γιάννη Κωστόπουλου ακούγονται μέχρι σήμερα στα υψηλά κλιμάκια, καθώς ο επίτιμος (πια) Πρόεδρος εξακολουθεί να πηγαίνει στο γραφείο του, στον πέμπτο όροφο του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας, στην οδό Σταδίου.
Όπως είναι προφανές στο πρόσωπο του νέου CEO αναζητείται ο συνεχιστής της ιστορίας της Alpha Bank και συνάμα εκείνος που διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις νέες προκλήσεις. Σε αρκετά και διαφορετικά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αξιολογούνται τα «συν» και τα «πλην» των δυνητικά υποψηφίων. Με στόχο την ευρύτατη δυνατή αποδοχή, όχι μόνο στο επιχειρησιακό σκέλος, αλλά και στις τάξεις των μετόχων της τράπεζας.
Ο Γιώργος Αρώνης γνωρίζει και χειρίζεται άριστα τη λιανική τραπεζική και τα ζητήματα των επιχειρήσεων. Χειρίζεται επίσης για λογαριασμό της τράπεζας και ορισμένες από τις κρίσιμες επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ερωτηματικό όμως αποτελεί η εμβέλειά του στους κόλπους των ξένων μετόχων της Alpha Bank και στους εποπτικούς μηχανισμούς της Φρανκφούρτης. Από την άλλη πλευρά όμως έχει σημαντική απήχηση στο προσωπικό της τράπεζας.
Ο Αρτέμης Θεοδωρίδης έχει κι εκείνος ευδόκιμη παρουσία στην τράπεζα. Έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες πολύ κρίσιμες αποφάσεις του παρελθόντος, σε ότι αφορά την αυτόνομη πορεία της Alpha Bank. Χειρίζεται τώρα τον κατ’ εξοχήν ευαίσθητο τομέα των καθυστερούμενων δανείων. Του καταμαρτυρούν, όμως, ότι σε αρκετές κραυγαλέες περιπτώσεις έπρεπε να κινηθεί ταχύτερα. Είναι γιός παλαιού προέδρου του χρηματιστηρίου ενώ διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στην αθηναϊκή «ελίτ» του χρήματος.
Ο Σπύρος Φιλάρετος είναι εκείνος που, εκ των τριών, έχει τη μεγαλύτερη επαγγελματική θητεία στην τράπεζα. Γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και όλες τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της. Όντας υπεύθυνος των οικονομικών υπηρεσιών, δείχνει να είναι αυστηρά περιχαρακωμένος και, ως εκ τούτου, δύσκολος στο να βγει στην πρώτη γραμμή της μάχιμης τραπεζικής αγοράς.
Σε ηλικία 60 ετών σήμερα, ο Σπύρος Φιλάρετος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Manchester και του Sussex. Εργάζεται στην Τράπεζα από το 1985. Το 1997 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής και το 2005 Γενικός Διευθυντής. Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε καθήκοντα Chief Operating Officer (COO) και τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος – Chief Operating Officer. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης.
Ο 59χρονος Αρτέμης Θεοδωρίδης έχει σπουδάσει οικονομικά και είναι κάτοχος ΜΒΑ του University of Chicago. Το 2002 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης και το 2005 Γενικός Διευθυντής. Κι εκείνος τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, αναλαμβάνοντας τον τομέα των Καθυστερήσεων και της Διαχείρισης Διαθεσίμων. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης.
Ο ηλικίας 61 ετών Γιώργος Αρώνης έχει σπουδάσει οικονομικά και είναι κάτοχος MBA, Major in Finance, του ALBA. Εργάσθηκε για 15 έτη σε πολυεθνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο διάστημα στην ΑΒΝ ΑΜRO στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται στην Alpha Bank από το 2004 ως επικεφαλής της Λιανικής τραπεζικής. Το 2006 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής και το 2008 Γενικός Διευθυντής. Τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, με αρμοδιότητα για τη λιανική τραπεζική, τις επιχειρήσεις, αλλά και για το Δίκτυο στο εξωτερικό.
Ο Βασίλης Ψάλτης
Στην αμέσως επόμενη διοικητική βαθμίδα, αυτή των Γενικών Διευθυντών, βρίσκεται η δυάδα των Βασίλη Ψάλτη και Σπύρου Ανδρονικάκη που είναι λογικό να θέλει να κάνει το βήμα για παραπάνω. Ειδικά ο πρώτος φέρεται να έχει δίαυλο εξαιρετικής επικοινωνίας με ορισμένα κομβικής σημασίας Funds, χωρίς όμως αυτό να συνιστά ένα «ντε φάκτο» πρόκριμα.
Πέραν τούτων, είναι γεγονός ότι επί ημερών Μαντζούνη στη θέση του CEO, η τράπεζα έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ορθολογικά και να κατέχει τώρα τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά, με βάση το ενεργητικό και τις χορηγήσεις, ενώ στις καταθέσεις είναι η τρίτη δύναμη… Έχει επίσης την ποιοτικότερη κεφαλαιακή δομή από όλες τις συστημικές, καθώς μόνο το 38% των εποπτικών της κεφαλαίων έχουν λογιστικό χαρακτήρα (οριστικοποιημένες απαιτήσεις από αναβαλλόμενους φόρους). Στις άλλες τρεις, η σχετική αναλογία είναι από 45% έως 73%. Ακόμη η Alpha Bank είναι η τράπεζα που ζήτησε τα λιγότερα κεφάλαια στις ανακεφαλαιοποιήσεις και τις Α.Μ.Κ. μέσω των οποίων έχει αντλήσει 7,8 δισ. Όταν οι κεφαλαιακές «ενέσεις» των άλλων συστημικών είναι από 10,6 έως 15,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την τράπεζα είναι η αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου «στοκ» των «κόκκινων» δανείων, ενώ σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα είναι και η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.
Στο μετοχικό σκηνικό της Alpha Bank, το 80% κατέχεται από ξένα χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και αυτό του Τζον Πόλσον (με 6,48%), αλλά και των Καταριανών με συμμετοχή περί το 2,5%. Στο ΤΧΣ είναι το 11%, οι Έλληνες έχουν το 5%, ενώ το υπόλοιπο 4% είναι σε χαρτοφυλάκια φυσικών και νομικών προσώπων. Συνολικά η τράπεζα έχει 120.525 μετόχους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Γιάννης Κωστόπουλος (ο ίδιος και το ομώνυμο Ίδρυμα) αλλά και ο Δημήτρης Μαντζούνης με μικρά ποσοστά.
Οι δικαστικές εμπλοκές, συνιστούν από την πλευρά τους μια παράπλευρη δοκιμασία, για αρκετά από τα κορυφαία πρόσωπα της Διοίκησης της τράπεζας. Ζητήματα που αφορούν τα δάνεια στον Ψυχάρη, αλλά και τον Μπόμπολα, όπως επίσης και τα «μπόνους» που δόθηκαν το… 2007 σε κορυφαία τραπεζικά στελέχη. Μένει βεβαίως να διακριβωθεί αν οι δικαστικές εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό ή όχι (όπως πιστεύεται) τις διεργασίες για το νέο CEO.
H ιστορία της τράπεζας ξεκινά από το 1879 στην Καλαμάτα, ως εμπορικός οίκος Ι.Φ. Κωστόπουλου, που ανάπτυσσε και τραπεζικές δραστηριότητες. Το 1916 εξελίχθηκε σε τράπεζα Κωστόπουλου και το 1924 πήρε το όνομα «Τράπεζα Ελληνικής και Εμπορικής Πίστεως». Το 1972 έγινε Τράπεζα Πίστεως και από το 1994 υιοθετήθηκε το όνομα Alpha τράπεζα Πίστεως. Ως Αlpha Bank πολιτογραφήθηκε τον Φεβρουάριο του 2103. Οι δύο μεγάλες εξαγορές που έχει κάνει είναι αυτές της Ιονικής και της Εμπορικής. Έχοντας όμως χαλάσει με δική της πρωτοβουλία έναν γάμο (με την Εθνική) και έναν αρραβώνα (με τη Eurobank). Mέχρι τώρα, και από τις άλλες τρεις συστημικές, μόνο με την Πειραιώς δεν έχει έρθει πολύ κοντά. Όμως ποτέ, μη λες ποτέ…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: ∆άνεια σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με 50% επιδότηση επιτοκίου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Πουλά δάνεια 2,3 δισ. ευρώ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Εθελούσια με μπόνους έως 61 μισθούς. Περιλαμβάνεται και Sabbatical
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οργανισμός Λιμένος Καβάλας: Έναρξη υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β»
- Κυπριακή ΑΟΖ: Το Valaris DS-9 ξεκίνησε να τρυπά στο οικόπεδο 5
- Με 6 εκατομμύρια μείον ξανά στο σφυρί ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο
- ΝΟΚ: Τι αλλαγές φέρνει στην οικοδομή η «βόμβα» του ΣτΕ – Οι άδειες που ακυρώνονται – Αποζημίωση σε ιδιώτες και εργολάβους