ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πλήρη αποκρατικοποίηση της εδώ και τώρα επιθυμεί η Εθνική Τράπεζα και για τον CEO της Παύλο Μυλωνά το βέλτιστο είναι να διατεθεί το υπόλοιπο ποσοστό (18%) που βρίσκεται στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ευθύς μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των έξι μηνών, από το placement του περασμένου Νοεμβρίου, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση.
Μάλιστα χθες ο κ. Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, ρωτήθηκε πότε θα ήθελε την πλήρη απεμπλοκή της Εθνικής από το δημόσιο, και η απάντηση του ήταν: Αύριο…
Όπως είπε η επιτυχία του placement μιλάει από μόνη της και δείχνει τις προοπτικές της Εθνικής.
Σ΄ αυτήν ακριβώς την εντυπωσιακή επιτυχία της διάθεσης του 22%, οφείλεται και η «πανηγυρική ατμόσφαιρα» με τα φώτα να στρέφονται στην Εθνική Τράπεζα στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Πρόθεση της διοίκησης είναι η διανομή μερίσματος –το 25% των κερδών της τρέχουσας χρήσης- με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στην περιοχή του 1 δις ευρώ.
Στη χθεσινή εκδήλωση, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γκίκας Χαρδούβελης και όλη η ομάδα του Παύλου Μυλωνά, ο Βασίλης Καραμούζης, επικεφαλής της επενδυτικής και εταιρικής τραπεζικής, η Χριστίνα Θεοφιλίδη, επικεφαλής της λιανικής, ο CFO Χρίστος Χριστοδούλου, ο Ερνέστος Παναγιώτου, επικεφαλής Μετασχηματισμού και Επιχειρησιακής Στρατηγικής, ο Στράτος Μολυβιάτης CEO, η Εύη Χατζηιωάννου επικεφαλής του HR, η Χαρά Νταλέκου, επικεφαλής του marketing.
Ο κ. Μυλωνάς είπε ακόμα πως:
-Η Εθνική θα καταθέσει σύντομα αίτημα για την ένταξη της τιτλοποίησης Frontier II, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, στον «Ηρακλή 3».
-Η τράπεζα «τρέχει» τον μετασχηματισμό της και στόχος της είναι τον επόμενο ενάμιση χρόνο να είναι η πιο μοντέρνα τράπεζα στην Ευρώπη στο core banking. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή έχει πραγματοποιήσει ήδη επενδύσεις περί τα 450 εκατ ευρώ (την τελευταία τριετία).
Να σημειωθεί ότι σήμερα η τράπεζα πραγματοποίησε άλματα και έχει 2,8 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες στο e banking, και με την εφαρμογή στο κινητό να έχει 4,1 εκατ downloads στο 9μηνο φέτος.
-Η ΕΤΕ προχωρά στην ανανέωση του προσωπικού της και κάθε χρόνο προσλαμβάνει και εκπαιδεύει 50 πτυχιούχους από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Και εθελούσια
Στην ενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2022 προχώρησε φέτος τον Οκτώβριο η Εθνική.
Με το πρόγραμμα αποχώρησαν 300 εργαζόμενοι κυρίως από το δίκτυο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι το Νοέμβριο η ΕΤΕ έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας που ήταν στοχευμένο στις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών και κυρίως στους άνω των 50 ετών. Η μέγιστη αποζημίωση ήταν στις 150.000 ευρώ, ωστόσο για τους άνω των 55 ετών το ανώτατο ποσό αποζημίωσης και bonus έφτανε και τις 200 χιλιάδες ευρώ. Την τριετία 2021- 2023 αποχώρησαν συνολικά από την τράπεζα 1.300 εργαζόμενοι.
Αναμόρφωση του δικτύου
Στην πλήρη αναμόρφωση του δικτύου της –αριθμεί σήμερα περί τα 300 καταστήματα καθώς έχουν κλείσει 18 από την αρχή του έτους- εστιάζει η Εθνική. Και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει πέντε μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα –σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη- για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής πελατείας της
Η ΕΤΕ –χωρίς να απεμπολεί το φυσικό κατάστημα- συνεχίζει να επενδύει σε ψηφιακό επίπεδο διατηρώντας μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Καθώς βασική αρχή και φιλοσοφία της Εθνικής είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.
Διαβάστε επίσης
«Χρυσές δουλειές» 15 δισ. ευρώ και το 2024 για τους servicers
Σχέδια από πέντε ξένες τράπεζες για «απόβαση» στην Ελλάδα
Τράπεζες: Γέμισαν τα ταμεία με κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ που άντλησαν από τις αγορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ