Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Μυλωνάς (Εθνική): Δύναμη πυρός 9,1 δισ. μέρισμα στο 40% των κερδών και σενάρια για εξαγορές

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Η αναβάθμιση όλων των στόχων που έχει θέσει η Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο για φέτος, αλλά και στην τριετία 2024-2026, η πρόθεση για μέρισμα 40% στα φετινά κέρδη, με σκοπό να φτάσει το 70% στο μέλλον, αλλά και οι εξαγορές που μπορεί να γίνουν λόγω της ισχυρής ρευστότητας, ήταν τα βασικά στοιχεία που υπογράμμισε χθες ο Παύλος Μυλωνάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα εξαμήνου, όπου η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 670 εκατ. ευρώ, είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος κι αισιόδοξος.

Κι όπως είπε, πρόθεση της διοίκησης είναι να επιστρέψει χρήματα στους μετόχους μέσω αύξησης των μερισμάτων. Ετσι, από το 30% της διανομής κερδών του 2023, η Εθνική προβλέπει μέρισμα ύψους 40% επί των καθαρών κερδών του 2024, με στόχο «να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον», όπως είπε στους αναλυτές ο κ. Μυλωνάς.

Επίσης, μετά και τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου η Εθνική προχωρά σε αναθεώρηση των στόχων για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων τα οποία μπορούν να φτάσουν το 1,4 δις ευρώ από 1,2 δις ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Οι λοιποί αναθεωρημένοι στόχοι της ΕΤΕ για το 2024 προβλέπουν αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω των 300 μονάδων βάσης από 323 μ.β. στο τέλος του α΄ εξαμήνου και προηγούμενη πρόβλεψη για χαμηλότερο των 290 μ.β.

Τα έσοδα από τόκους συνέχισαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα έναντι της αναμενόμενης τάσης ομαλοποίησής τους. Μειώθηκαν κατά -3% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχύθηκαν κατά +13% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 1,2 δισ. το α’ εξάμηνο 2024.

Oι αναθεωρημένοι στόχοι

Ακόμη, οι αναθεωρημένοι στόχοι της τράπεζας για το 2024 προβλέπουν: δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 33% από 35%, κόστος προβλέψεων χαμηλότερο των 60 μ.β. από 65 πριν, κέρδη ανά μετοχή 1,4 ευρώ από 1,2 ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης, δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερο του 16% από περίπου 15%, δείκτη ΝΡΕ περίπου 3% από 3,3% σήμερα και προηγούμενη πρόβλεψη για 3,5%, δείκτη κάλυψης από προβλέψεις μεγαλύτερο του 50% και δημιουργία οργανικών κεφαλαίων στον δείκτη CET1 κατά περισσότερο από 500 μονάδες βάσης στην τριετία μέχρι το τέλος 2026 από + 120 μ.β. στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024.

Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, η ΕΤΕ πέτυχε για μία ακόμη φορά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το α’ εξάμηνο του 2024. “Πράγματι, τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 646 εκατ. ευρώ, με το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 17,4%”.

«Η θετική δυναμική στα οργανικά κέρδη αντανακλά την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους έναντι της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και την ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τη συνετή διαχείριση των δαπανών και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, ως αποτέλεσμα των αμελητέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων”, υπογράμμισε.

Εχοντας ρευστότητα ύψους 9,1 δις ευρώ η Εθνική, ο διευθύνων σύμβουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγορών αρκεί αυτές να φέρουν αξία στους μετόχους, όπως είπε. «Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα το Α’ εξάμηνο 2024 ενισχύθηκαν κατά €1,1 δισ. από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκαν στα €9,1 δισ., παρέχοντας σημαντική στήριξη στα καθαρά έσοδα από τόκους και ενισχύοντας περαιτέρω το μοναδικό πλεονέκτημα ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών, κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τον επόπτη, ενώ για τον αναβαλλόμενο φόρο, τόνισε ότι δεν απασχολεί τη διοίκηση καθώς η Εθνική Τράπεζα έχει την περίσσευμα κεφαλαίων να το λύσει, εφόσον χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Ενέργειας: Στα 1,6 λεπτά/kWh η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο
Επιπλέον εισφορές καλούνται να πληρώσουν 216.443 μη μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση – 30 Αυγούστου η 1η δόση
Zepbound: Άλμα στη μετοχή για το φάρμακο αδυνατίσματος – Τα ευρήματα νέας μελέτης