Αισιόδοξος τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την πορεία της Εθνικής Τράπεζας το 2022 εμφανίστηκε μιλώντας στους αναλυτές ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το εξάμηνο, τα οποία όπως εξήγησε καταγράφουν μια ισχυρή θετική τροχιά σε κάθε τομέα δραστηριότητας.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής, προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων της για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2022, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σταθερό το guidance για την οργανική κερδοφορία. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα προέβλεπε πως θα υποχωρήσουν κατά 8% σε σχέση με πέρσι, πλέον προβλέπει πως θα μπορέσουν να ανέλθουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ο Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως για τις πρώτες 50 μ.β. αύξησης επιτοκίων, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα είναι 70 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον τα επιτόκια αυξηθούν σωρευτικά κατά 100 μ.β προστίθονται επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που η αύξηση των επιτοκίων φτάσει τις 150 μ.β. σωρετικά, το ετήσιο όφελος για την Εθνική θα ανέλθει στα  290 εκατ. ευρώ.

Όσο για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, η Εθνική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψη από αύξηση 10% σε 15% για το 2022.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως η εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία είναι χαμηλή, ενώ εκτίμησε πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα καλύπτουν τα 2/3 της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από την ενεργειακή κρίση.  Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει στήριξη της οικονομίας από την καλή πορεία του τουρισμού. ενώ η αύξηση των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει περιθώρια να καλυφθούν οι πιέσεις.

Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί στο 4-5% φέτος,  ανέφερε, εξηγώντας πως η ελληνική οικονομία μπορεί να υπεραποδόσει σε σχέση με τις υπόλοιπες της ΕΕ.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της EKT δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα  NPLs. Μάλιστα ανέφερε πως για την Εθνική διαμορφώνονται πολύ θετικές τάσεις στον ισολογισμό και στην κερδοφορία της τράπεζας, ενώ τα NPEs μειώνονται. ενώ συνεχίζουν να μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs). Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται πλέον σε 0,4 δισ. ευρώ, χωρίς ενδείξεις δημιουργίας νέου κύματος NPEs.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Στα 546 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων στο εξάμηνο – Στο 6,1% τα NPEs 

Παύλος Μυλωνάς-Εθνική Τράπεζα: Ο τουρισμός διατηρεί την δυναμική ανάπτυξης της Ελλάδας το β΄τρίμηνο 2022