Πιστοποιήσου ως ευάλωτος οφειλέτης στην πλατφόρμα που άνοιξε χθες και δι’ αυτού του τρόπου διασφαλίζεις μια θέση στη λίστα του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των αδύναμων οφειλετών.
Όπως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί μέσα από το gov.gr η σχετική πλατφόρμα προτρέπει τη λήψη βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη αρκεί να μιλάμε για φυσικό προσώπου που είτε:
-Έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.
-Έχει κατασχεθεί η κύρια κατοικία του.
– Έχει καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωση οφειλών.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά της αίτησης οδηγούν στην αποδοχή ή μη και στην ανακήρυξη ή μη κάποιου ως αδύναμου οφειλέτη.
Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, διενεργούνται παράλληλα επαφές με δυνητικούς επενδυτές για τον Φορέα προκειμένου σύντομα να ανοίξει και η διαδικασία.
Οι οριστικές διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ωστόσο οι πρώτες διαβουλεύσεις θα λάβουν χώρα εκτιμάται περί τα τέλη Αυγούστου. Η προκήρυξη για την ανάδειξη πλειοδότη για την άδεια του φορέα αναμένεται στο τέλος του 2021.
Τέλος διαδρομής για το Νόμο Κατσέλη
Εν τω μεταξύ έκλεισε η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης της προστασίας για το νόμο Κατσέλη.
Oι αιτήσεις που έλαβαν δικάσιμο για μέσα στο 2021 αφορούν 49.000 δανειολήπτες ενώ εκτιμάται πως άλλοι 40.000 δανειολήπτες δεν υπέβαλαν καν αίτηση και ως εκ τούτου χάνουν την προστασία του Νόμου Κατσέλη και τα ακίνητά τους θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμό.
Από τις 49.000 που υπέβαλαν αίτηση και δέχθηκαν έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων εκτιμάται πως τουλάχιστον 40.000 άτομα διαθέτουν τα κριτήρια προκειμένου οι υποθέσεις τους να δικαστούν ευνοϊκά.
Η εκτίμηση είναι πως η εκκαθάριση όλων των υποθέσεων που δεν υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα για την προστασία του Νόμου Κατσέλη, κυρίως διότι δεν ήθελαν εξέταση των στοιχείων τους, θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου οπότε και τα ακίνητα – πρώτες κατοικίες- των δανειοληπτών αυτών θα οδεύσουν προς πλειστηριασμό.