Ποσοστό 35% από τα κέρδη του 2024, αντί για 25% που ήταν η αρχική πρόθεση, στοχεύει να διανείμει από τα κέρδη του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς στους μετόχους της, τόσο με τη μορφή μετρητών όσο και με buyback, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας με αναλυτές κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Παράλληλα, η τράπεζα στοχεύει σε ένα ποσοστό διανομής 50% των κερδών για το 2025.

1

«Πρόθεσή μας είναι η διανομή να γίνει νωρίτερα», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τόνισε πως το πρόγραμμα buy back είναι «ιδιαίτερα ελκυστικό».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η Πειραιώς αναμένει ενίσχυση της κερδοφορίας, με εξομαλυμένη της απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 17%. Αναμένει επίσης εξομάλυνση των κερδών ανά μετοχή άνω των 0,90 ευρώ, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15%, άνοδο των ενήμερων δανείων στα 33 δισ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χαμηλότερα του 3%.

«Δεν αποτελούν προτεραιότητα οι συγχωνεύσεις και εξαγορές εκτός κι αν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπάρξουν ευκαιρίες. Προς το παρόν εστιάζουμε στην αύξηση των εσόδων από διαφορετικές πηγές», ανέφερε η διοίκηση. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι τομείς που ενδιαφέρουν την τράπεζα έχουν να κάνουν κυρίως με το asset management, το leasing κ.ο.κ.,, εξετάζοντας οποιαδήποτε ευκαιρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέργειες, κατά κύριο λόγο εντός της ευρωζώνης.

Η Πειραιώς προβλέπει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν σε 2,1 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,9 δισ., το 2024, και κοντά στα  1,85 με 1,9 δισ. ευρώ το 2025.

«Η ισχυρή επίδοση στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 συνεπάγεται αναβάθμιση του στόχου για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2025, λόγω των υψηλότερων όγκων δανείων, του χαμηλότερου μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων και της δημιουργίας εσόδων από τα παράγωγα ομολόγων (IRS), τα οποία σωρευτικά αναμένεται να αντισταθμίσουν την επίπτωση από τα χαμηλότερα επιτόκια», ανέφερε σχετικά.

Σχετικά με την ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε πως  ανοίγει τον δρόμο για την διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων. Ξεκαθάρισε δε πως δεν χρειάστηκε την έγκριση του επόπτη αλλά υπήρξε  ένας εποικοδομητικός διάλογος συμβουλευτικού χαρακτήρα.

«Στόχος μας ήταν, το ζήτημα του DTC που προέκυψε εν μέσω της κρίσης να πάψει να υπάρχει. Με τον νέο τρόπο αποαναγνώρισης φεύγει από το τραπέζι», ανέφερε ο CFO, Θοδωρής Γναρδέλλης.

Πάντως, η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε πως δεν προβλέπεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό αύξηση του μερίσματος πάνω από το 50% το 2025, καθώς βασική προτεραιότητα της τράπεζας θα είναι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, η προσθήκη «θεραπευμένων» δανείων στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζες και η ανάπτυξη σε τομείς που ενισχύουν την κερδοφορία.  Η Πειραιώς εκτιμά πως με βάση και τις επιδόσεις στις νέες εκταμιεύσεις δανείων  στο τρίτο τρίμηνο του 2024, η χρονιά θα αποτελέσει μια δυνατή βάση για τις επιδόσεις και του 2025.

Αναφορικά με τα δάνεια, ο κ. Μεγάλου τόνισε πως «τα στεγαστικά αποτελούν ένα παζλ για όλο το τραπεζικό σύστημα».

Σύμφωνα με τη διοίκηση, από τα 2,8 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων στο γ’ τρίμηνο περίπου 1,3 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες και περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το χαρτοφυλάκιο της λιανικής εξακολουθεί να βρίσκεται σε «νεκρό σημείο».

«Το 2025 με τις νέες εκταμιεύσεις συνολικά στο retail, στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις εκτιμούμε ότι θα γίνει η αρχή για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου δανειακού χαρτοφυλακίου», ανέφερε.

Η Πειραιώς αναμένει πως το 2024  ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από το 3%, ενώ η διοίκηση θέλει να περιοριστεί ακόμα περισσότερο στη συνέχεια, στα επίπεδα των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου (2,5%-2,7%).

Αναφορικά με τον δείκτη MREL, τον Σεπτέμβριο του 2024 διαμορφώθηκε στο 29,1%, με τη τελική απαίτηση για το 2025 να είναι στο 27,9%.  «Πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου.

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτές για Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας μετά το γ’ τρίμηνο και τους νέους στόχους

Τράπεζα Πειραιώς: Στα €882 εκατ. τα κέρδη στο 9μηνο – Αύξηση 15% στα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο, στα €320 εκατ.

Τράπεζες: Τέλος ο αναβαλλόμενος φόρος 8-9 χρόνια νωρίτερα