• Τράπεζες

    Μεγάλου (Πειραιώς): Μέρισμα 50% των κερδών το 2025

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    «Βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε την αξία της τράπεζας», τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

    Και χαρακτήρισε «ιστορική χρονιά» το 2024, διότι μετά από 16 χρόνια η τράπεζα θα καταβάλλει μέρισμα σε μετρητά, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ (0,063 ευρώ ανά μετοχή).

    «Η σημερινή γενική συνέλευση αποτελεί ορόσημο στην πρόσφατη ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς, αφού είναι η πρώτη μετά την επιστροφή της σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, κατόπιν της επιτυχούς διάθεσης του ποσοστού 27% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε ο κ. Μεγάλου και αναφέρθηκε στη διαδρομή της Πειραιώς τα τελευταία χρόνια.

    Η τράπεζα που εξυπηρετεί σήμερα σχεδόν το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς έχει περισσότερα από 6 εκατομμύρια πελάτες πέτυχε την περίοδο 2017 – 2023:

    • Να ολοκληρώσει το σχέδιο  αναδιάρθρωσης με αποεπένδυση από έξι χώρες
    • πραγματοποίησε την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPE,
    • προχώρησε στην πρώτη έκδοση AT1, Tier2
    • προχώρησε το 2021 στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα από το 2015 και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ευρωπαϊκής τράπεζας από το 2017.
    • και την ίδια περίοδο περιόρισε τον δείκτη NPE από 52% σε 3,5%.

    Πέρυσι η τράπεζα  προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις  ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται στα  1,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου έφτασε τα 0,1 δισ. ευρώ, με στόχο να ξεπεράσει τα 35 δις ευρώ το 2026.

    Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μεγάλου: «Η πρόοδος των τελευταίων ετών αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την τράπεζα Πειραιώς. Στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσιάσαμε τους νέους στόχους για την περίοδο 2024 – 2026, στους οποίους, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διανομή μερίσματος 30% από τα κέρδη της φετινής χρήσης και 50% το 2025, υπό την αίρεση του επόπτη».

    Και η snappi πήρε άδεια

    Όμως η χθεσινή μέρα ήταν και για άλλον ένα λόγο σημαντική για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η snappi πήρε άδεια λειτουργίας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άμεσα θα είναι σε θέση να παρέχει πλήρες  φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

     «Είμαι πολύ ευτυχής που η snappi έλαβε τραπεζική άδεια με δυνατότητα επέκτασης για δραστηριοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη», δήλωσε σχετικά ο κ. Μεγάλου και συμπλήρωσε:

    «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας που αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της snappi να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα. Όντας ένα πλήρως αδειοδοτημένο ίδρυμα, στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και το κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα».

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλου (Πειραιώς): Βάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για να μεγιστοποιήσουμε την αξία της τράπεζας

    Snappi (Τράπεζα Πειραιώς): Έλαβε τραπεζική άδεια από την ΕΚΤ

    Τζούρος (Πειραιώς): Τι συμβαίνει με τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά



    ΣΧΟΛΙΑ