Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Τη θέση του «μεγάλου αδελφού» παίρνουν τα funds κάνοντας φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, Ε9, συμβόλαια ακινήτων για συζύγους, τους γονείς τους και τα παιδιά τους.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση για να βρεις τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να τους αναγκάσεις να πληρώσουν.
Αυτό θα συμβαίνει μόνο αν ο οφειλέτης υπογράψει και δεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου.
Από τη στιγμή που θα συναινέσει τα «γεράκια» αποκτούν κάθε πρόσβαση στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη αλλά και μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας.
Και αν διαπιστωθεί ότι πράγματι υπήρξαν μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς συγγενών, ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και πέραν της 10ετίας, το fund όχι μόνο θα ζητήσει εξηγήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση και εκποίηση.
Η νέα πραγματικότητα που έρχεται στην ελληνική κοινωνία μετά την φετινή Πρωτομαγιά, προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο αφού τέσσερα υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας και Δικαιοσύνης) ράβουν και ξηλώνουν το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, που πλέον θα αφορά στους ιδιώτες και στα νοικοκυριά.
Ο κλοιός σφίγγει για τα μικρότερης αξίας ακίνητα, καθώς πλέον μήνα με το μήνα οι αξίες των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται βαίνουν μειούμενες και σήμερα βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα αξίας 100.000 ευρώ και πολύ σύντομα, όταν θα εφαρμοστεί το πτωχευτικό δίκαιο, οι αξίες θα υποχωρήσουν ακόμα και κάτω από τις 70.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείονται και πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας 50.000 ευρώ.
Στο θέμα εμπλέκονται και οι θεσμοί, όπου οι απόψεις διίστανται. Το ΔΝΤ είναι υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δηλαδή πτώχευση και παραχώρηση της περιουσίας, αφού προηγουμένως γίνει προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης με την τράπεζα ή το fund (δηλαδή με όποιον έχει το δάνειο) με όρους ρύθμισης βάσης της τρέχουσας αξίας της περιουσίας και όχι της οφειλής.
Αντιθέτως η ΕΚΤ και ο SSM επιμένουν σε ρυθμίσεις με βάση το σύνολο της οφειλής. Το επιχείρημα τους είναι ότι πολλοί δανειολήπτες ακόμα και συνεπείς, βλέποντας τη μεταχείριση των «κόκκινων» δανειοληπτών θα σταματήσουν να πληρώνουν (και συνεπώς θα αυξηθεί ο ηθικός κίνδυνος), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα γενιά καθυστερούμενων δανείων Η δύσκολη αυτή εξίσωση και συνάμα σκληρός συμβιβασμός που ενδεχομένως αποτελέσει crash test στη συνοχή της κυβέρνησης θα τεθεί σε αξιολόγηση από τους θεσμούς κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα το Μάρτιο όπου και θα παραμείνουν μία βδομάδα.