Διπλάσιο είναι το επιτόκιο που πληρώνουν στα καταναλωτικά δάνεια οι Έλληνες σε σχέση με τους Ευρωπαίους, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα η «ψαλίδα» είναι μεγάλη και στα επιτόκια καταθέσεων, όσο και των επιχειρηματικών δανείων.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, η οποία θα είναι τουλάχιστον κατά 0,5%, ενώ οι αναλυτές δεν αποκλείουν και άνοδο κατά 0,75%, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις με θέμα τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία Αυγούστου της ΕΚΤ δείχνουν πως το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα τέλη Αυγούστου στο 11,33% με το αντίστοιχο επιτόκιο στην ευρωζώνη να είναι στο 6,10%.

Το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,99% και στο 2,15% στην ευρωζώνη. Ενώ μία μονάδα χαμηλότερο είναι το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων στην ευρωζώνη, στο 1,77%, με το αντίστοιχο στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 2,79%.

Διπλάσιο όμως είναι και το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στην ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 0,13% και στην ΕΕ στο 0,27%.

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ προχώρησε αύξησε το επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5% και επανέφερε το βασικό καταθετικό επιτόκιο στο 0%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013.

Ήδη το το επιτόκιο euribor 3 μηνών 6 μηνών και  με το οποίο συνδέεται  η πλειονότητα των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου στην ελληνική αγορά, στο τέλος Αυγούστου ανήλθε στο 0,65% από το αρνητικό -0,55% που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου. Τον Αύγουστο πέρασε σε θετικό έδαφος το euribor 1 μήνα και διαμορφώνεται στο 0,23% (από το αρνητικό -0,57% τον Ιανουάριο) και το euribor 6 μηνών έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,20% από το αρνητικό -0,51%.

Και όπως είναι επόμενο η άνοδος του κόστους χρήματος και οι προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μετακυλίεται σταδιακά στο επιτόκια δανείων και καταθέσεων. Με τη διαφορά ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλώνει, με τις αυξήσεις στα πρώτα να υπολείπονται σημαντικά και να έρχονται με καθυστέρηση σε σχέση με τα επιτόκια δανείων.

Να σημειωθεί ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκε μεταξύ 1,60% και 1,90% (αυξημένο κατά 8-10 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021).

Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ φτάσει στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, τότε τα επιπλέον επιτοκιακά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Ελλάδος: Αμετάβλητο το επιτόκιο νέων δανείων

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» της Attica Bank