Φωτιά έχουν πάρει τα στοιχήματα των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις της Fed, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Πλέον, αναλυτές και επενδυτές βλέπουν τελικό επιτόκιο ακόμα και 4,3% (αντί για 4%) τον Μάρτιο του 2023 και τις επόμενες αυξήσεις να αγγίξουν ακόμα και το 1%.

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες, σύμφωνα με το Bloomberg δέχονται ισχυρές πιέσεις για να παρατείνουν τις επιθετικές αυξήσεις, μετά την απογοητευτικά αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 0,6%.

Η ανακοίνωση των στοιχείων οδήγησε στο να βυθιστούν οι αμερικανικοί δείκτες, να πέσουν οι ευρωαγορές και να ενισχυθεί το δολάριο.

Ποιοι βλέπουν αύξηση 1%

«Αυτή είναι μια ανησυχητική έκθεση σε γενικές γραμμές για τη Fed», δήλωσε ο Robert Dent, οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Nomura Securities, η οποία προβλέπει αύξηση 100 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα. «Οι αξιωματούχοι της Fed θα πιεστούν πολύ για να βρουν κάποιο θετικό στοιχείο σε αυτά τα δεδομένα».

Το σίγουρο, πλέον, για τους επενδυτές είναι ότι το αισιόδοξο σενάριο για αύξηση 0,50% έχει φύγει από το τραπέζι.

«Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξάνει τις πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον άλλες 100 μονάδες βάσης κατά το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Neil Dutta, επικεφαλής της αμερικανικής οικονομικής έρευνας στην Renaissance Macro Research LLC. «Αυτό ανεβάζει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πάνω από 4% μέχρι το τέλος του έτους».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά έχει τοποθετηθεί σε λάθος βάσεις», αναφέρει ο Gregory Faranello της AmeriVet Securities. Η Fed θα πάει σε μία αύξηση της τάξης του 0,75% την επόμενη εβδομάδα και το ερώτημα: είναι πόσο πιο ψηλά από 4,5% θα φτάσει το επιτόκιο;».

Για τον Mark Hamrick, ανώτερο οικονομικό αναλυτή της Bankrate Inc., η επόμενη αύξηση της Fed «ίσως να μην είναι ακόμη η τελευταία» και αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων σε συνδυασμό με τη μείωση του τεράστιου ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας «θα περιορίσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και πιθανόν να αποδυναμώσουν την αγορά εργασίας».

Βύθιση των αγορών

Τα στοιχεία του Αυγούστου για τον πληθωρισμό, αν και κατέγραψαν αποκλιμάκωση, παρέμειναν πολύ υψηλά, δίνοντας το σήμα στη Fed για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής. Με την ανακοίνωση των στοιχείων για το CPI, οι αμερικάνικες μετοχές «γκρεμίστηκαν», οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν και ο χρυσός κατέγραψε σοβαρές απώλειες. Αντίθετα, το δολάριο ύστερα από μια ασθενική επίδοση των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενισχύθηκε από τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Τα λεγόμενα ως «περιστέρια», όμως δεν έχουν ακόμα χάσει τις ελπίδες τους για την πορεία των αγορών, αναφέροντας ότι μία απογοητευτική έκθεση δεν φέρνει απαραίτητα και τη νίκη στα γεράκια.

Σε ανάλυση της Wall Street Journal επικαλούνται το παράδειγμα των τιμών της βενζίνης. Οι τιμές της λιανικής είναι ήδη μειωμένες κατά 7,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση για τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι τελείως διαφορετική για την εικόνα του πληθωρισμού.

Πάντως, η Fed σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές περιμένει να δει την πορεία του πληθωρισμού σε τουλάχιστον τρεις διαδοχικές εκθέσεις, προτού ανακόψει την επιθετική πορεία της.

 Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας θα βασιστεί στο «σύνολο των οικονομικών δεδομένων».

Η βελτίωση των στοιχείων του καταναλωτικού κλίματος και η αιφνιδιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας δείχνουν επίσης ανθεκτικά νοικοκυριά και σταθερά ισχυρή ζήτηση εργασίας.

«Δεν έχουμε δει τεράστια επιβράδυνση στην πραγματική οικονομία και αυτό κρατά στο παιχνίδι αυτές τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Jay Bryson, παγκόσμιος οικονομολόγος της Wells Fargo & Co., στην τηλεόραση του Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι πάντως ήδη χτυπούν το καμπανάκι για τον κίνδυνο της ύφεσης, με τους αναλυτές της BofA να αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ έχει αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: H ομαλή προσγείωση είναι πιο πιθανή από την ύφεση για την παγκόσμια οικονομία