ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συζητηθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με τις τεχνικές λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα υπάρξει σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών.
Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr, με βάση τις οποίες παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ακόμα οριστικά τον δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς και θα επιδιώξει συμφωνία πριν από το Euroworking Group της Δευτέρας.
Από τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση έχει γίνει σαφές ότι το καρότο είναι η σύμφωνη γνώμη που η κυβέρνηση έχει αποσπάσει από τις τράπεζες ότι το νέο πλαίσιο θα συμβάλει στη μείωση των ενυπόθηκων κόκκινων δανείων. Το μαστίγιο είναι οι αντιρρήσεις των θεσμών για ενίσχυση της κουλτούρας αθέτησης πληρωμών και η άρνηση από την πλευρά τους για την καταβολής των κερδών του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας δεν κατέστη δυνατή και όλα τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου παρέμειναν ανοιχτά. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποστείλει ένα νέο κείμενο του νομοσχεδίου στους θεσμούς έως την Παρασκευή, προκειμένου να το μελετήσουν και να συζητηθεί στο Euroworking Group της Δευτέρας.
Αυτό που έχει γίνει πάντως μέχρι σήμερα σαφές είναι ότι, εάν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσδοκίες για την εκταμίευση της δόσης 1 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον χωρίς την εκταμίευση του 1 δισ. δεν θα γίνει η αποπληρωμή μέρος του δανείου του ΔΝΤ.
Κατά τις αλλεπάλληλες μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο της διαφωνίας εξακολουθούν να βρίσκονται:
• Η ένταξη των επιχειρηματικών χρεών που έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία. Οι θεσμοί θεωρούν ότι διευρύνει την περίμετρο των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν. Οι θεσμοί ζητούν το όριο για τις οφειλές να περιοριστεί στις 50.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη κατηγορία και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Ως επιχείρημα προτάσσουν ότι αντικείμενο της προστασίας πρέπει να είναι μόνο τα πολύ μικρά επιχειρηματικά δάνεια, αυτά δηλαδή που αφορούν πολύ μικρές εμπορικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις και επαγγελματικές κατηγορίες.
• Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, που με βάση την κυβερνητική πρόταση είναι 250.000 ευρώ. Οι θεσμοί ζητούν τη μείωση του ορίου με αφετηρία τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως και τις 230.000 ευρώ το ανώτατο όριο για τον έγγαμο με παιδιά. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων οι θεσμοί είχαν ζητήσει τη μείωση του ορίου ακόμα χαμηλότερα και συγκεκριμένα να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
• Το όριο για την ακίνητη και κινητή περιουσία που μπορεί να έχει ο δανειολήπτης και το οποίο με βάση την αρχική κυβερνητική πρόταση ήταν οι 260.000 ευρώ και οι 65.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι θεσμοί ζητούν η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αυτής που έχει ο οφειλέτης πέραν της πρώτης κατοικίας τους, να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ και το όριο των καταθέσεων, στις οποίες ζητούν να προσμετρηθούν όλες οι κινητές αξίες συμπεριλαμβανομένων και των τοποθετήσεων σε χρυσό, να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Το σκεπτικό των θεσμών είναι η κυβερνητική πρόταση οδηγεί ουσιαστικά στην προστασία όχι μόνο της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, αλλά του συνόλου της περιουσίας, είτε αυτή είναι εξοχική κατοικία είτε άλλο ακίνητο. Επιπλέον θεωρούν ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει 50.000 ή 60.000 ευρώ καταθέσεων και την ίδια στιγμή να έχει αφήσει απλήρωτο το στεγαστικό του δάνειο. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να έρθει σε συμβιβασμό με τους θεσμούς είχε συναινέσει στην περικοπή στο μισό των ορίων για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που είχε προτείνει αρχικώς, μείωση ωστόσο που δεν κρίθηκε ικανοποιητική.
• Ο χρόνος που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου του 2018, με τους θεσμούς να ζητούν η χρονική διάρκεια να μην ξεπερνά την 1η Οκτωβρίου του 2018. Το σκεπτικό είναι ότι τότε εξαγγέλθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το πλαίσιο προστασίας. Με τον τρόπου αυτό υποστηρίζουν δόθηκε το «πράσινο» σε οφειλέτες να «κοκκινίσουν» το δάνειό τους προκειμένου να καταστεί ληξιπρόθεσμο στα τέλη του 2018 και να επωφεληθούν της ρύθμισης.
• Η χρονική διάρκεια που θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και η οποία, σύμφωνα με τους θεσμούς, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες, ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικώς προτείνει να παραμείνει ανοιχτή για ένα χρόνο.