ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mέσα στο Σεπτέμβριο οι τράπεζες αναμένουν το νέο ραντεβού τους με τους Θεσμούς με την ατζέντα να αλλάζει σημαντικά και να επικεντρώνεται κυρίως στο κατά πόσον τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ετοιμάσει τους μηχανισμούς εκείνους που χρειάζονται ώστε να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση βοηθώντας και στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης για ανάκαμψη και δεν θα επιτρέψει α) η ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη β) οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να μην οδηγηθούν εκεί που πρέπει μεταβάλλοντας το οικονομικό μοντέλο.
Οι ερωτήσεις των Θεσμών στις τράπεζες
Η ατζέντα περνάει από την εξυγίανση στην ανάπτυξη παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι καθώς ούτε ή άλλως οι τράπεζες μετά την εν πολλοίς εξυγίανση του ισολογισμού τους περνούν στην επίτευξη κερδοφορίας.
Με πόρους 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργείται ευκαιρία χρηματοδότησης της αγοράς με κεφάλαια 12-15 δισ. ευρώ τα οποία θα διαθέσουν κυρίως οι συστημικές τράπεζες που έχουν και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά.
Πως θα τα διαθέσουν σε ποιους κλάδους, ποια προγράμματα θα χρηματοδοτήσουν και κυρίως αν πράγματι θα διατεθούν αυτά τα κεφάλαια αυτά στους πυλώνες της οικονομίας, θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο συζήτησης που θα πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες με εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του IMF
Συγχρόνως και σε ότι αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών έντονα τους απασχολεί πως θα διαχειριστούν θέματα προμηθειών, derisking και προβλέψεων αν και οι τράπεζες κρατούν έναν σημαντικό άσο στο μανίκι τους που δεν είναι άλλος από τα ελάχιστα νέα κόκκινα δάνεια που προέκυψαν από τα ληγμένα μορατόρια.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα όσα είχε προβλέψει για το α εξάμηνο του έτους η ΕΚΤ στις διάφορες εκθέσεις. Και τούτο παρά το γεγονός πως η τουριστική δραστηριότητα είχε υποχώρηση 30%.
Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τουριστικές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους παραμένουν σε μορατόρια.
Επιμονή στην πορεία του πτωχευτικού κώδικα
Οι θεσμοί εκτιμάται πως θα συζητήσουν με τις τράπεζες και την αξιολόγηση του πτωχευτικού κώδικα ενώ με τους servicers θα αναλωθούν σε θέματα πλειστηριασμών και ανάκτησης δανείων.
Το ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατεγράφη και στα stress tests.
To 2020 οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν έναν δείκτη CET 1 (fully loaded) στο 12,7% κατά μέσο όρο, ο οποίος στο βασικό σενάριο της άσκησης στην τριετία δηλαδή το 2023 φθάνει να γίνει 15,7% δηλαδή κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες .
Σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο της άσκησης από 7,2% μέσο όρο ο δείκτης CET1 υφίσταται μια απομείωση της τάξης των 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως οι τράπεζες αφήνουν πραγματικά πίσω τα προβλήματα και με ισολογισμούς απαλλαγμένους από τα βαρίδια του παρελθόντος προχωρούν τα σχέδιά τους ώστε να είναι τελικώς δυνατή η πιστωτική επέκταση και η έλευση της κερδοφορίας.
O Αύγουστος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχει άλλους δύο σταθμούς: την 26η Αυγούστου, όταν δηλαδή αποτελέσματα θα ανακοινώσει η Alpha Bank, και στις 31 του μήνα, όταν θα ανακοινώσει η Eurobank.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Στα €36 δισ. αναμένεται να φτάσουν τα τουριστικά έσοδα το 2030
Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Στόχος το 2022 τα ΝPEs να φθάσουν στο 6%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Profile: Από 27 Δεκεμβρίου σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο οι 159.488 νέες μετοχές
- Γαλλία: Στο στόχαστρο ο Μακρόν για φερόμενες “ρατσιστικές” δηλώσεις
- Χρηματιστήριο: Εθνική και Eurobank κράτησαν τις 1.450 μονάδες – Εκρηξη συναλλαγών λόγω ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
- ΗΠΑ: Άνοδος στο καταναλωτικό κλίμα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (γράφημα)