ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου οι θεσμοί «ανακρίνουν» εκ νέου τις τράπεζες ετοιμάζοντας μια ακόμη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Η ατζέντα ωστόσο τείνει να αλλάξει και κυρίαρχο θέμα της εν λόγω «ανάκρισης» αποτελούν οι χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία. Πότε δηλαδή και πόσα δάνεια θα δώσουν οι τράπεζες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι τομείς και οι δυνατότητες απορρόφησης των χορηγήσεων αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα που θα συζητήσουν τράπεζες και θεσμοί στο τακτικό τους ραντεβού.
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αυτό που οδηγεί τα βήματα των θεσμών, καθώς η μόχλευση των πόρων είναι εκείνη που μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία και να αντιστρέψει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που οι πρώτες εκταμιεύσεις προορίζονται για τον Ιούλιο αν όλα πάνε καλά και όχι για το Σεπτέμβριο που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Στον αντίποδα οι θεσμοί δεν επιθυμούν να αφήσουν περιθώρια για τυχόν καταστρατήγηση κανόνων που ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα του παρελθόντος. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν την λογική τα πράγματα πρέπει να ακολουθήσουν την μετρημένη οδό του ελέγχου των πόρων και αυτή θα είναι η κατεύθυνση της συζήτησης με τις τράπεζες.
Η ατζέντα περιλαμβάνει:
– Σχεδιασμό σχετικά με τον Ηρακλή, τιτλοποιήσεις και την εφαρμογή του Hive Down για όσες και όποιες τράπεζες, το σχέδιο αυτό βρίσκεται υπό εξέλιξη. Είναι προφανές πως ο Ηρακλής τελικώς θα αποτελέσει το σχέδιο που θα απομειώσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών στον βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες να εξομοιωθούν με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Και επειδή ξεκίνησε ο Ηρακλής 2 οι νέες τιτλοποιήσεις αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς τόσο ως προς την υλοποίηση όσο και ως προς τις καθυστερήσεις ανάκτησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν εξαιτίας της επιβράδυνσης των πλειστηριασμών κλπ. H διάθεση των NPL παραμένει υψηλά στην ατζέντα της συζήτησης.
– Τα δάνεια της περιόδου Covid και η λήξη των μορατορίων θα μπουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων αν και το θέμα δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες. Οι πραγματικές, ωστόσο, συνέπειες θα αρχίσουν να προσμετρώνται περί το τέλος του δευτέρου τριμήνου και ακόμη περισσότερο του τρίτου που θα έχουμε και την εξέλιξη σε σχέση με τον τουρισμό.
– Επικαιροποίηση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων στη μετά covid εποχή
– Αυξήσεις κεφαλαίου για όσες τράπεζες πραγματοποίησαν ή σχεδιάζουν ή βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης.
– Η ατζέντα της συζήτησης λαμβάνει και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς οι θεσμοί αρχίζουν και επιμένουν προκειμένου να μάθουν το σχεδιασμό των τραπεζών για τη διαμόρφωση λειτουργικής κερδοφορίας δεξιότητα που λόγω των πυκνών προβλημάτων οι τράπεζες είχαν απωλέσει.
– Η πρόσληψη εγγυήσεων από το Δημόσιο και η σχετική παροχή δανείων παραμένει στο μικροσκόπιο των θεσμών όπως και πως κινήθηκε το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε πολύ μικρή συμμετοχή για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες έναντι των υπολογισμών των τραπεζών.
– Οι τάσεις για το δανεισμό στην μετά τον Cοvid εποχή είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους θεσμούς. Η ζήτηση δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών και ο στοχευμένος τρόπος με τον οποίον οι τράπεζες θα το πράξουν αποτελεί μείζον θέμα γι’ αυτούς που διαμορφώνουν την αξιολόγηση καθώς:
1. Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα μπουν εκ νέου στο παιχνίδι της κερδοφορίας
2. Έτσι θα μοχλεύσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
3. Είναι η μόνη ουσιαστική διέξοδος για ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και άνοιγμα του ενάρετου κύκλου απόδοσης.
– Ανάλυση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2021 και προοπτικές για ολόκληρο το 2021 αποτελεί και αυτό θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι θεσμοί με τις τράπεζες, αφού μέσα σε αυτό το ζήτημα περικλείεται ασφαλώς και η προοπτική για την ίδια την ελληνική οικονομία.
– Τα business plans των τραπεζών βρίσκονται πάντα στην ατζέντα των συζητήσεων
– Η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και πως τον αντιμετωπίζουν οι τράπεζες περιλαμβάνεται στην ίδια ατζέντα όπως και:
– Ο πτωχευτικός κώδικας και οι θετικές και αρνητικές συνέπειές του στο πιστωτικό σύστημα της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike