ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινώντας από το περιστατικό στη Ζουράφα, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στα γεγονότα, ειδικότερα στο ότι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής απομάκρυνε τουρκικό αλιευτικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια, η απάντηση ήταν η δέουσα, σημείωσε.
Γενικά δε, για τις σχέσεις με την Άγκυρα, «είμαστε σε αυτή τη φάση διαλόγου με την Τουρκία, ούτε η Τουρκία έχει αποστασιωπηθεί από τις θέσεις της, ούτε, πολλώ μάλλον, εμείς από τις δικές μας. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει διάλογος, δεν υπάρχουν διαφορές ή ότι επιλύθηκαν. Ούτε σημαίνει ότι επειδή υπάρχει διάλογος, αυτός πάντοτε θα διεξάγεται σε μια συνθήκη αταραξίας, νηνεμίας και γαλήνης». Και, σε άλλο σημείο, «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διεθνή αυτοπεποίθηση και κύρος, επομένως δεν έχει κανένα λόγο να μην συζητάει, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας.
Αναφορικώς με την απόπειρα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, από τουρκογενείς χώρες, απάντησε ότι η Αθήνα με διπλωματικά μέσα «προσπαθούμε να μην επιτευχθεί αυτό. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τι θα κάνει το κάθε κράτος». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «θεωρούμε ότι τα κράτη αυτά πρέπει να εμείνουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εμείς επικαλούμαστε τη διεθνή νομιμότητα εδώ, ο ΟΗΕ έχει αποδεχθεί και αναγνωρίσει ότι εκεί έχουμε κατεχόμενα εδάφη, και επομένως δεν υπάρχει κανένα κράτος».
Κληθείς να σχολιάσει την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση της Πέμπτης, στην οποία και ο ίδιος ήταν εκ των πρωταγωνιστών, σχολίασε ότι «ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία χθες να δει το είδος της αντιπολίτευσης που δέχεται η κυβέρνηση και, μάλιστα, σε ευαίσθητα θέματα».
Επιμένοντας, εξ άλλου, ότι μία φράση του πρωθυπουργού απομονώθηκε σε ένα σκεπτικό στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές, εξήγησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόταν σε «ενδεχόμενα κενά στην ευρωπαϊκή άμυνα».
Και, ο Μ. Βορίδης προσέθεσε: «Κάποιοι στη Βουλή κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να δικαστεί για εσχάτη προδοσία. Γιατί; Γιατί στέλνουμε αμυντικό υλικό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, χωρίς φυσικά να αποδυναμώνουμε στο παραμικρό την ελληνική άμυνα».
Συν τοις άλλοις, «αυτοί που είναι με τους Ρώσους και πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και να πάμε ενδεχομένως σε μια άλλη συμμαχία, δεν θέλουν να το πουν στον ελληνικό λαό ευθέως;», διερωτήθηκε τέλος.
Αναφορικά με τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, υπογράμμισε ότι «με αυτά τα οποία κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στο παραμικρό η ενταξιακή διαδικασία, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».
Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. Κληθείς, εδώ, να απαντήσει στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είπε: «Βγήκε από μέσα του ο Βαρουφάκης, ωραία το είπε ο Παύλος Μαρινάκης».
Άλλωστε, συμπλήρωσε, «το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής, είναι αυτό που λέμε, “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί”. Αν σήμερα η Τράπεζα Αττικής χρειάζεται ανακεφαλοποίηση και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι γιατί υπάρχουν δάνεια, τα οποία έχουν δοθεί την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά δεν πληρώθηκαν. Και δόθηκαν όχι προφανώς με τραπεζικά κριτήρια».
Με τη διευκρίνιση δε, ότι «όχι εμείς, αλλά ο επόπτης, η Τράπεζα της Ελλάδος, μιλά για δύο τράπεζες, στις οποίες πρέπει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Με την, υπό συζήτηση, πρόταση «ισχυροποιούνται δύο τράπεζες που είχαν θέμα σήμερα, σώζουμε τις καταθέσεις των ανθρώπων, φτιάχνουμε έναν ισχυρό πυλώνα, ο λεγόμενος 5ος πυλώνας απέναντι στις 4 συστημικές τράπεζες.
Αυτό μας ενδιαφέρει για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, να περιορίσουμε το εύρος μεταξύ επιτοκίων τραπεζικών καταθέσεων και επιτοκίων δανείων, να μειωθούν οι προμήθειες, γιατί αυτός ο πυλώνας θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στις 4 συστημικές». Και, ακολούθως, «έρχεται ο κ. Κασσελάκης -ω δια του θαύματος!- και μας λέει να μην το κάνουμε, δηλαδή να πληρώσουν οι καταθέτες. Αν έχει κάποιος συμφέρον να μην γίνει, είναι αυτός που δεν θέλει να ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό. Δηλαδή αρέσουν πολύ στον κ. Κασσελάκη οι κλειστές αγορές». Εν κατακλείδι, «το ελληνικό Δημόσιο θα βγει και χρηματο-οικονομικά ωφελημένο», τόνισε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Διαβάστε επίσης:
Amita: Ο κόσμος εκεί έξω είναι υπέροχος. Απόλαυσέ τον
Όμιλος HHG: Υπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot στη Σαντορίνη