ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τιμολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων εστιάζουν οι τράπεζες με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό να εντείνεται και τα spread να έχουν υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο του 1,50%.
Το 2024 –όπως συνέβη και φέτος-, η πιστωτική επέκταση θα στηριχθεί στο corporate banking και οι τραπεζίτες προσφέρουν ευνοϊκή τιμολόγηση στους μεγάλους επιχειρηματίες πελάτες τους.
Με αποτέλεσμα τα επιτόκια στα δάνεια που χρηματοδούνται και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να διαμορφώνονται χαμηλά καθώς εξασφαλίζουν φθηνή χρηματοδότηση από το δανειακό σκέλος του Ταμείου, με το επιτόκιο στο 1%.
Για τα δάνεια εκτός του ΤΑΑ τα επιτόκια βρίσκονται στα επίπεδα του 5,2%, καθώς το euribor τριμήνου που αποτελεί και το επιτόκιο αναφοράς διαμορφώνεται στο 3,92%.
Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες το μεγαλύτερο μέρος της πιστωτικής επέκτασης θα προέλθει από τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα η τιμολόγηση από το δανειακό σκέλος του Ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 0,35%, ωστόσο τα spread εδώ είναι υψηλότερα.
Οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι για την δυναμική της πιστωτικής επέκτασης στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων.
Μάλιστα όπως ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη ο Βασίλης Καραμούζης, επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας:
Μέχρι το 2030 δρομολογούνται περί τα 190 έργα υποδομών σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια ύψους 28 δις ευρώ, στο σκέλος της ψηφιακής μετάβασης είναι σε εξέλιξη έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων για δίκτυα οπτικών ινών και data centers, στον κλάδο των τουριστικών υποδομών απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε σύγχρονα και βιώσιμα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει τη δυναμική του, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται έργα τα οποία προάγουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας με απώτερο στόχο την ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δικτύων υποδομών για αποθήκευση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού και υγροποιημένου αερίου, καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος 9μηνου 2023 είχαν υποβληθεί 513 επενδυτικά σχέδια -με τα 305 να προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις-, συνολικού προϋπολογισμού 18,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,88 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης από τα 18,14 δισ. ευρώ, τα 7,51 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 6,32 δισ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση των project μέσω τραπεζικού δανεισμού και τα 4,31 δισ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.
Το βασικό κίνητρο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης καθώς έχουν σταθερό επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και στο 1% για τις μεσαίες και μεγάλες.
Διαβάστε επίσης:
Ιντρακάτ: Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και η εκτίναξη της χρηματιστηριακής αξίας στα 640 εκατ. ευρώ!
Υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ως το 2027
Σκέρτσος: «Σάλπισμα» μεταρρυθμίσεων ο Προϋπολογισμός του 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα