Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη που βγάζει προς πώληση η PQH με προβληματικά δάνεια ύψους  5 δισ. ευρώ, θα σηματοδοτήσει και τις εξελίξεις σε επίπεδο  servicers. Θα καθορίσει τον leader της αγοράς αλλά και τον «χαμένο» της υπόθεσης.

Η μάχη για την απόκτηση της Αριάδνης έχει ξεκινήσει και αναμένεται σκληρή,  με τους μεγάλους παίκτες στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, τις doValue, IntrumCepal να είναι έτοιμοι για τη διεκδίκηση του project.

Καθώς το πακέτο βγαίνει προς πώληση στο 20% της αξίας του, δηλαδή στην τιμή του 1 δις ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι θα το «κτυπήσει» κοινοπραξία  εταιρειών διαχείρισης.

Και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews οι συζητήσεις ανάμεσα σε doValue και Davidson Kempner  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ συμμάχους για τη διεκδίκηση της Αριάδνης αναζητά και η Intrum.

Είναι γεγονός πως όλοι μιλάνε με όλους, και δεν αποκλείεται οι «χθεσινοί αντίπαλοι» για το Frontier να είναι οι αυριανοί «σύμμαχοι» για την κατάκτηση της Αριάδνης.

Και ενώ η doValue βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε τη διαχείριση της τιτλοποίησης Frontier (των 6,3 δισ. ευρώ) της Εθνικής Τράπεζας –και έχει προβάδισμα και για την τιτλοποίηση του 1 δις ευρώ Frontier II-,  δεν συμβαίνει το ίδιο με τις  Cepal (Davidson Kempner) και Intrum.

Μάλιστα πηγές της αγοράς σχολιάζουν χαρακτηριστικά πως «όποιος χάσει δεύτερο μεγάλο πακέτο στη σειρά –μετά το carve out και την προίκα που πήραν- σε λίγο καιρό θα έχει θέμα τι θα κάνει με το πλεονάζον προσωπικό.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η συγκεκριμένη αγορά –που αριθμεί περισσότερες από 20 εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων- σύντομα θα αναδιαταχθεί, κάποιες εταιρείες θα πουληθούν, άλλες θα συγχωνευτούν.

Το ερώτημα είναι αν οι τρείς μεγάλοι παίκτες της αγοράς -Intrum, doValue, Cepal-, θα συνεχίσουν να είναι μεγάλοι και μετά από δύο χρόνια. Σήμερα οι Intrum  και Cepal απασχολούν από 1.300 άτομα προσωπικό και 1.000 άτομα είναι το δυναμικό της doValue.

Διότι κακά τα ψέματα, τα νέα συμβόλαια για τη διαχείριση προβληματικών δανείων καθορίζουν και το μέλλον των servicers.

Και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η επιτυχία του  servicer καθορίζεται από την  σωστή διαχείριση και ανάταξη των δανείων,  όταν τα «κόκκινα» δάνεια πρασινίζουν και  επαναταξινομούνται,  αυτομάτως ο servicer  θα πρέπει να εξασφαλίσει νέα πακέτα για να αποφύγει τη συρρίκνωση.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Νοεμβρίου η  PQH δημοσίευσε  πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν το VDR και να σκανάρουν τα 97.000 δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ με το συνολικό υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ.

 Το πακέτο Αριάδνη περιλαμβάνει σε ποσοστό 60% επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 40% είναι κυρίως στεγαστικά, με την πλειονότητα των δανείων να έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Όπως έχει ανακοινωθεί καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 18η Ιανουαρίου 2022, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Μάιο.

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Μεγάλου: Η τράπεζα Πειραιώς χορήγησε 5,4 δισ. ευρώ νέα δάνεια στο 11μηνο, επιτυγχάνεται ο στόχος του 2021

Alpha Bank: Πωλεί στην OTP Bank τη θυγατρική της στην Αλβανία – Στα 55 εκατ. ευρώ το τίμημα

Attica Bank: Αύριο το ΤΧΣ σφραγίζει τη συμφωνία για Ellington-ΤΜΕΔΕ