Τα ακαδημαϊκά, ερευνητικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά οικοσυστήματα στα Ιωάννινα λειτουργούν με συμπληρωματικό και συντονισμένο τρόπο και ως εκ τούτου ευνοούν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με καινοτομικά χαρακτηριστικά. Για αυτόν τον λόγο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς επέλεξε συνεργάτες από την περιοχή για να δημιουργήσει τη δική της ψηφιακή τράπεζα, για την οποία οι βάσεις μπαίνουν αυτή ακριβώς την περίοδο.

Αυτά τόνισε σε ομιλία της, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, η κ. Μαρία Μαυροματάκη, Γενική Διευθύντρια Δικτύου Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς.

1

Μιλώντας για τα Ιωάννινα -και την Ήπειρο γενικότερα- η κ. Μαυροματάκη τόνισε ότι συνιστά περιοχή με έντονη οικονομική δραστηριότητα, όπου η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ηγετική θέση στον τραπεζικό κλάδο με μερίδιο αγοράς άνω του 35%.

Επιπλέον, όπως είπε, πρόκειται για κοινωνία ανοιχτή στις νέες ιδέες και προκλήσεις, κάτι που ταιριάζει στον χαρακτήρα της τράπεζας Πειραιώς, που έχει ενσωματώσει πλήρως την έννοια της καινοτομίας στο DNA και τις λειτουργίες της. «Τόσο με τις χρηματοδοτήσεις της, όσο και με τις μεθόδους της η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει συστηματικά πρακτικές που συνάδουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη» ,υπογράμμισε η κ. Μαυροματάκη, η οποία κωδικοποίησε τις παρεμβάσεις της τράπεζας σε αυτή την κατεύθυνση στην περιοχή των Ιωαννίνων ως ακολούθως:

* Τα Ιωάννινα είναι μία από τις πρώτες περιφερειακές πόλεις, όπου η τράπεζα Πειραιώς επέλεξε να δημιουργήσει πολύ νωρίς τραπεζικό κατάστημα e-branch. Μία πρωτοποριακή, πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη και αυτοποιημένη μονάδα εξυπηρέτησης πελατών, που αξιοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει μια εντελώς ξεχωριστή τραπεζική εμπειρία, καθώς εκπαιδεύει τους πελάτες της σε καινοτόμες σήμερα διαδικασίες που στο μέλλον θα είναι αυτονόητες. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το e-branch των Ιωαννίνων και αξιοποιεί εξαιρετικά παραγωγικά τις δυνατότητές του.

* Στην περιοχή των Ιωαννίνων λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις της νέας οικονομίας, καθώς και επιχειρήσεις παραδοσιακών κλάδων, οι οποίες βελτιώνουν τις επιδόσεις τους αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, επενδύοντας στη ψηφιακότητα και εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους. Τα τελευταία τρία χρόνια (2020 – 2022) η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησε την τοπική οικονομία των Ιωαννίνων με πάνω από 220 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της Ηπείρου οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν στα 350 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις της τράπεζας πλησιάζουν τα 80 εκατ. ευρώ στα Ιωάννινα και τα 140 εκατ. ευρώ στο σύνολο της Ηπείρου.

Η Πειραιώς επιδιώκει συστηματικά να παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες εταιρείες με βάση κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), κάτι που συμβαίνει εκτεταμένα στη συγκεκριμένη περιοχή. Μιλώντας για τα Ιωάννινα η κ. Μαυροματάκη υπογράμμισε ότι η κοινωνία της περιοχής, ιδιαίτερα η νέα γενιά, έχει ενσωματώσει πλήρως στη σκέψη, τη νοοτροπία και τις ενέργειες της την έννοια της καινοτομίας. Επίσης, σημείωσε τα τελευταία χρόνια οι ορίζοντες της πόλης έχουν διευρυνθεί, αφού χάρη στην καινοτομικότητα που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής αφενός έχουν αυξήσει την εμβέλεια και την εξωστρέφεια τους και αφετέρου γίνονται αποδέκτες νέων ιδεών και πρακτικών, που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό για να μετουσιωθούν σε πράξη και να συνεχίσουν την πορεία τους στον υπόλοιπο κόσμο.

* Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σταθερός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Επιτροπής Ερευνών εδώ και πολλά χρόνια, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους και υποστηρίζοντας πολυάριθμες πρωτοβουλίες στον επιστημονικό και κοινωνικό τομέα.

* Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Ιωαννιτών, του οποίου η Πειραιώς είναι αποκλειστικός συνεργάτης.

* Από το 2016 λειτουργεί στα Ιωάννινα το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για πρωτοβουλία με σαφή καινοτομικά χαρακτηριστικά, αφού αποτελεί υποδομή, η οποία αφενός είναι αφιερωμένη σε ένα επάγγελμα, μία δραστηριότητα και μία τέχνη με παράδοση αιώνων στην περιοχή, ενώ αφετέρου λειτουργεί ως παραγωγικό τοπόσημο και πόλος έλξης.

* Δεδομένου ότι η τράπεζα Πειραιώς είναι ο κύριος χρηματοδότης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας και τα Ιωάννινα διαθέτουν πλούσιο αγροτικό δυναμικό, κυρίως κτηνοτροφία, είναι φυσικό να αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή του κλάδου της αγροδιατροφής στην περιοχή. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο η Πειραιώς εφαρμόζει καινοτομικά χρηματοδοτικά προγράμματα, με κυριότερο την συμβολαιακή τραπεζική.

Επίσης ανέφερε ότι τα προγράμματα Women In Agriculture και Equal συνιστούν δύο ακόμη αποδείξεις καινοτομίας που ωφελούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι περισσότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται σε διαδικασία ενός τεράστιου προγράμματος μετασχηματισμού, που επηρεάζει προϊόντα, υπηρεσίες και λειτουργίες, όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης κόστους ή για να ενσωματώσει νέες τάσεις και να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά, αλλά και για την ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών, καθώς και την ικανοποίηση των εργαζομένων της, ώστε η παραγωγικότητα και η ευελιξία τους να προαχθούν σε ανώτερο επίπεδο», επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια Δικτύου Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διευκρίνισε ακόμη ότι «φιλοδοξία μας είναι να υποδεχόμαστε τους πελάτες στα καταστήματά μας, ως σύμβουλοι τους για τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής τους, για παράδειγμα πριν αποφασίσουν για μία επένδυση, ένα στεγαστικό δάνειο, ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ όλη η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τα εναλλακτικά μας κανάλια (e-banking, mobile banking, self service corners, τηλεφωνικό κέντρο).

 

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς