ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυστηρές παραμέτρους, που θα εντοπίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ισχυρούς «κόφτες» που θα αποκλείουν την ένταξη τους στις νέες διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο που αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη.
Οι τράπεζες έχουν έτοιμη την κοινή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Τειρεσία, και θα «βλέπουν» το πλήρες οικονομικό προφίλ εκείνων των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινο» δάνειο και ζητούν την προστασία του νόμου.
Θα σκανάρουν δηλαδή όχι μόνο το ύψος των καταθέσεων που ενδεχομένως έχει ο «κόκκινος» δανειολήπτης στο εσωτερικό, αλλά θα εντοπίζουν και σε βάθος πχ 5ετίας, τις «κινήσεις» για μεταφορά ποσών στο εξωτερικό. Το νέο πλαίσιο θα είναι «θωρακισμένο» και δεν θα αφήνει «χαραμάδες» που θα μπορεί ένας κατά σύστημα κακοπληρωτής να τις χρησιμοποιήσει για να πετύχει να ενταχθεί στην προστασία του νέου νόμου.
Και καθώς οι μέθοδοι των κακοπληρωτών είναι πλέον γνωστές στις τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα –όπως και οι δανειστές- έχουν ζητήσει να τεθούν συγκεκριμένες προθεσμίες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, που μπορεί κάποιος να καταθέσει αίτημα υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Και αυτό επειδή –όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών-, πολλοί δανειολήπτες κατέθεταν αίτημα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη την τελευταία στιγμή μπλοκάροντας έτσι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η συγκεκριμένη τακτική σχολιάστηκε αρνητικά από τους θεσμούς, οι οποίοι ζήτησαν η προθεσμία κατάθεσης αιτήματος να είναι 3 μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού.
Ηδη κυβέρνηση και τράπεζες δουλεύουν εντατικά όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου, που θα προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα το κυπριακό μοντέλο «Εστία», ώστε να είναι έτοιμο το επόμενο 15νθήμερο.
Τα θέματα στα οποία πρέπει να καταλήξουν αφορούν την αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, το ποσοστό του «κουρέματος» και τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς, που προβλέπει και επιδότηση της δόσης του «κόκκινου» στεγαστικού.
Το δεδομένο είναι ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση, και αυτό το ποσό θα καθορίσει την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και πως θα γίνεται το «κούρεμα» από την τράπεζα.
Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα «Εστία» έχει ως βάση τη σχέση αξίας δανείου και υποκείμενου ακινήτου (loan to value). Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που η αξία του δανείου είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία του ακινήτου, η τράπεζα θα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό, στη συνέχεια θα συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση, η δόση της οποίας θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.