«Σχετικά με την τραπεζική ένωση, υπάρχουν πολλά και συγκεκριμένα προβλήματα», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος προέβλεψε αργά βήματα στην προσπάθεια σφυρηλάτησης στενότερων δεσμών μεταξύ των κατακερματισμένων τραπεζικών αγορών της Ευρώπης.

Υπογράμμισε δε τον δισταγμό της Γερμανίας σχετικά με το σχέδιο που οι τραπεζίτες θεωρούν κρίσιμο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Handelsblatt, ο Λίντνερ  ανέφερε ότι αυτά τα θέματα «αφορούν και τη γερμανική κυβέρνηση, καθιστώντας χρονοβόρα την περαιτέρω πρόοδο».

Οι τράπεζες έχουν αποφύγει την απόκτηση ανταγωνιστριών τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μετά την οικονομική κρίση του 2008 οι κυβερνήσεις όρθωσαν εμπόδια που περιόρισαν τη ροή καταθέσεων και κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι από την οικονομική κρίση του 2008 και μετά, οι κυβερνήσεις εμπόδισαν τη ροή καταθέσεων και κεφαλαίων, ενώ τα κράτη μέλη δεν έχουν συμφωνήσει πώς θα μοιράζονται τους κινδύνους προκειμένου να μετατρέψουν την ΕΕ σε μια πραγματικά ενοποιημένη αγορά.

Ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν φέτος με σκοπό να γίνει μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση – το οποίο μάλιστα χαιρέτησε  η Γερμανία -δεν απέκτησε ένθερμους υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τον Λίντνερ, είναι πιο πιθανό τα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις να σημειώσουν πρόοδο στην άρση των φραγμών σε επενδύσεις που ρέουν σε διάφορες κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση για συνέχιση των συγχωνεύσεων αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ωστόσο, όπως είπε θα επιθυμούσε οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών τραπεζών να έχουν «ορατό ρόλο στο παγκόσμιο παιχνίδι», επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και στην γερμανική ιδιαίτερα, να βασίζονται στις τράπεζές τους, όσον αφορά το διεθνές εμπόριο.

Ταυτόχρονα, ο Φιλελεύθερος υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει οποιαδήποτε σχέδια πώλησης του μεριδίου περίπου 15% που κατέχει η γερμανική κυβέρνηση στην Commerzbank, η οποία, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών, θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά για ευρωπαϊκά deals.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη με την ανάπτυξη της τράπεζας», συνέχισε ο Λίντνερ.

«Εξελίσσεται προς τη στρατηγική του 2024, την οποία υποστηρίζουμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι «Η κυβέρνηση εμμένει στον μακροπρόθεσμο στόχο της για ιδιωτικοποίηση μη απαραίτητων κρατικών εκμεταλλεύσεων.  Ωστόσο, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τη Commerzbank».

Διαβάστε επίσης: 

Νάγκελ (Βundesbank): Δεν πρέπει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Στουρνάρας: Στα «ύψη» τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση

Eurobank: Όχι νωρίτερα από το 2025 ο αποπληθωρισμός – Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις