ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον «αέρα» ξανά οι 17.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η ΕΤΕ δεν είχε εγγυηθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, ούτε είχε δεσμευτεί να καλύπτει τα ελλείμματα του ταμείου επικούρησης.
Η Εθνική Τράπεζα είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο και είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης της τροπολογίας Πετρόπουλου. Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμόν 1238/2020 απόφαση του Β1 πολιτικού τμήματος, δέχθηκε ότι η ΕΤΕ: ουδέποτε είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, και ότι δεν είχε αναλάβει δέσμευση εγγύησης για το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με την απόφαση η Εθνική υποχρεούται για την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών που της αναλογούν.
Η απόφαση φέρνει ανατροπή στα όσα διεκδικούν οι συνταξιούχοι καθώς από τις αρχές του 2018 σταμάτησε η καταβολή της επικούρησης.
Όπως είναι γνωστό στις αρχές Ιουνίου 2019, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τροπολογία, με την οποία 17.000 συνταξιούχοι – πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΕ- που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ, μεταφέρθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ και ταυτόχρονα υποχρέωνε την Εθνική Τράπεζα να πληρώνει 40 εκατ ευρώ το χρόνο για την επόμενη 5ετία, προκειμένου να πληρώνονται τα επικουρικά.
Στο νομοθέτημα αυτό η Εθνική αντέδρασε και κατέστησε σαφές ότι θα προσέφευγε στα αρμόδια δικαστήρια.
Ωστόσο στο μεσοδιάστημα έγιναν προσπάθειες από τη διοίκηση του Παύλου Μυλωνά να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας.
Τα προβλήματα με το ΛΕΠΕΤΕ ξεκίνησαν από το 2005, τότε αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ταμείου επικούρησης διαπίστωνε ότι οι παροχές προς τους συνταξιούχους ήταν κατά 50% υψηλότερες από τις εισφορές των εν ενεργεία.
Και αυτό επειδή από την 1/1/2005 οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην Εθνική δεν ασφαλίζονταν στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του 2005 «το ταμείο θα αναλώσει την περιουσία του μέχρι το 2011», θα απαιτείται ενίσχυση στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση το οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο φορέας απαιτεί τη λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατόν.
Το 2011 που λόγω μνημονίων έπεσε «μαχαίρι» στα επικουρικά των συνταξιούχων, οι συνδικαλιστές της Εθνικής επέμεναν ότι δεν θα δεχόντουσαν καμία μείωση. Ωστόσο οι μνημονιακές δεσμεύσεις και ο έλεγχος των τραπεζών από τον SSM δεν άφηναν πολλά περιθώρια και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι έφτανε η ώρα που ο επόπτης θα έκλεινε την κάνουλα της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική.
Ήδη από τις αρχές του 2018 οι συνταξιούχοι σταμάτησαν να παίρνουν επικουρική σύνταξη. Και ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση- ΕΤΕ -συνταξιούχους για να βρεθεί λύση.
Κάποιες φορές υπήρχε η αίσθηση ότι η λύση ήταν κοντά, αρκεί να γίνονταν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Η τροπολογία Πετρόπουλου υποχρέωνε την Εθνική να λάβει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 250 εκατ. ευρώ άμεσα (δηλαδή 40 εκατ ευρώ επί 5 χρόνια συν τα ποσά των δώρων).
Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική από το ΛΕΠΕΤΕ είναι 17.500 άτομα και οι εν ενεργεία εργαζόμενοι- που πληρώνουν δηλαδή εισφορές- 4.500 άτομα.
Διαβάστε επίσης:
Μείωση επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ κατά 34% από το 2025
ΛΕΠΕΤΕ: Λύση για 17.000 συνταξιούχους
Στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση