• Τράπεζες

    Kρας-τεστ για τη Wall Street: Πληθωρισμός και αποτελέσματα των τραπεζών αυτή την εβδομάδα

    Wall Street


    Κρίσιμες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών, ύστερα από το «χτύπημα» του Μαρτίου διακινδυνεύουν τις επιδόσεις της Wall Street αυτή την εβδομάδα.

    Οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα κέρδη τους, ξεκινώντας από την Παρασκευή, ύστερα από ένα εξαντλητικό sell-off λόγω της τραπεζικής αναταραχής του Μαρτίου και εντεινόμενες πιέσεις καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το τέλος της κρίσης.

    Το «αγκάθι» του πληθωρισμού

    Εύθραυστη αναμένεται η πορεία των αμερικανικών δεικτών, καθώς πλήθος στοιχείων θα τροφοδοτήσουν τα στοιχήματα των traders για την επόμενη κίνηση της Fed στα επιτόκια.

    Το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για τον Μάρτιο. Οι αναλυτές βλέπουν επιβράδυνση, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να πέφτει στο 5,2% από 6%. Όμως ο δομικός ΔΤΚ, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 5,6% από 5,5%, συνεχίζοντας να ασκεί πιέσεις στη Fed.

    Οι αγορές προβλέπουν αύξηση 0,25 από τη Fed για τον Μάιο, με κάποια στοιχήματα να θεωρούν ότι ίσως αυτή να είναι και η τελευταία αύξηση.

    Λίγο αργότερα η Fed θα δημοσιεύσει και τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης προκαλώντας μεγαλύτερες αναταράξεις στους επενδυτές, που προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της.

    Την Πέμπτη θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Παραγωγού και οι αιτήσεις ανεργίας.

    Απογοητευτικά αποτελέσματα αναμένουν οι αναλυτές για τις τράπεζες

    Την Παρασκευή η Wall Street θα στρέψει το βλέμμα της στις τράπεζες με τις Citigroup, Wells Fargo και JP Morgan να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών καθώς θα «ανοίξουν» την περίοδο των αποτελεσμάτων.

     Ο S&P έχει ανακάμψει κατά 6,5% μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα και υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι εκροές καταθέσεων περιορίζονται στις περιφερειακές τράπεζες.

    Ωστόσο η Wall Street δεν έχει πεισθεί ότι η τραπεζική αναταραχή έχει φτάσει στο τέλος της, με τον CEO της JP Morgan Τζέιμς Ντίμον να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μια νέα κατάρρευση τράπεζας θα μπορούσε να συμβεί.

    Σύμφωνα με το Reuters οι περισσότερες τράπεζες της Wall Street αναμένεται να ανακοινώνουν χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη, καθώς η κερδοφορία τους έχει επιβαρυνθεί από την τραπεζική κρίση.

    Ειδικότερα για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Refinitiv I/B/E/S.

    Κάποιες εξ’ αυτών ίσως αντισταθμίσουν κάποιες απώλειες λόγω της έκρηξης καταθέσεων που είδαν μέσα στον Μάρτιο, όταν οι πελάτες πανικόβλητοι έσπευσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς κολοσσούς υπό τον φόβο ντόμινο καταρρεύσεων σε μικρότερες τράπεζες.

    Μία από αυτές είναι η JP Morgan, η οποία δέχθηκε μεγάλο αριθμό νέων πελατών, ύστερα από την κατάρρευση της Signature και Silicon valley Bank και αναμένεται να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από τους τόκους.

    Σύμφωνα με το Reuters, η JP Morgan είναι πιθανό να ανακοινώσει ενισχυμένα κέρδη ανά μετοχή κατά 30% λόγω των καθαρών εσόδων που έχει από τους τόκους.

    Για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, προβλέπεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας των τόκων  αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Refinitiv I/B/E/S.

    Ο κίνδυνος για επισφαλή δάνεια

    Οι επενδυτές και οι αναλυτές στρέφουν όμως την προσοχή τους στις προβλέψεις για πιθανές ζημιές. Η επιβράδυνση της οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια έχουν περιορίσει τον δανεισμό και πολλά ήδη υπάρχοντα δάνεια κινδυνεύουν να γίνουν μη εξυπηρετούμενα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κέρδη από τους τόκους, θα διαγραφούν από τον κίνδυνο για τα επισφαλή δάνεια.

    «Αναμένουμε μια δύσκολη σεζόν κερδών για τις τράπεζες», δήλωσε ο David Chiaverini, τραπεζικός αναλυτής της Wedbush Securities.

    Σε αυτό προστίθενται και οι πιθανές απώλειες από την περιορισμένη δραστηριότητα σε συμφωνίες και εξαγορές αλλά και μειωμένα έσοδα από συναλλαγές.

    Σε αυτή την κατηγορία, οι αναλυτές θεωρούν πιο ευάλωτες τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

    Η Goldman, σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να δει ακόμα και κατά 1/5 μειωμένα τα κέρδη ανά μετοχή, λόγω των τεράστιων ζημιών που καταγράφει η επενδυτική τραπεζική ως συνέχεια της κατάρρευσης κατά 69% των κερδών του τέταρτου τριμήνου το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Μπορεί να πλησιάζει το τέλος του παγκόσμιου κύκλου αύξησης των επιτοκίων – Οι επόμενες κινήσεις Fed -EKT



    ΣΧΟΛΙΑ