• Τράπεζες

    Κωστής Χατζηδάκης: Προς επέκταση το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια – Παράταση στο IRIS

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για να καλυφθούν όλα τα αιτήματα για τιτλοποιήσεις δανείων, προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι αν το σχετικό κονδύλι δεν επαρκεί θα κατατεθεί αίτημα στην Κομισιόν.

    Όπως είχε γράψει πρόσφατα το mononews, αποτελεί ζητούμενο κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει αίτημα προς την DG Comp κι την Κομισιόν για να αυξηθεί το ύψος των εγγυήσεων –καθώς από τα αρχικά 2 δισ. ευρώ έχουν απομείνει 1,5 δισ. ευρώ-, ώστε  να «καλυφθούν»  όλα τα αιτήματα.

    Αίτημα έχει υποβάλλει η Attica Bank και η Παγκρήτια για τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 3 δισ. ευρώ, καθώς η ένταξη των «κόκκινων» δανείων στον «Ηρακλή» είναι απαραίτητη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συγχώνευση τους.

    Αίτημα για να λάβει τις εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» έχει υποβληθεί και για την κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Νέο αίτημα για να ανέβει στο όχημα του Ηρακλή 3 έχει υποβάλλει η Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση Frontier III,  η οποία αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 630 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30 Ιουνίου 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα έχει υποβάλλει και η Eurobank για τιτλοποιημένα δάνεια ύψους περί το 1 δισ. ευρώ.

    Στις αρχές του 2024 εγκρίθηκαν τα αιτήματα της Τράπεζας Πειραιώς για την τιτλοποίηση Sunrise III, λογιστικής αξίας  508 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε  περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως και της τιτλοποίησης Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

    Για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, ουσιαστικά την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τόνισε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. «Η κυβέρνηση θέλει τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της χρηματοδότησης, τόνισε.

    Παράταση για το IRIS

    Επίσης ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι μπορεί να υπάρξει μικρή παράταση για να μπορέσουν να συνδεθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το IRIS. Η προθεσμία εκπνέει προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, οι 291.643 έχουν ήδη συνδεθεί με το σύστημα IRIS ενώ όσοι δεν θα είναι συνδεδεμένοι από 1η Ιουλίου 2024, κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Οσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

    Ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει και ειδική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα.

    Οι προμήθειες

    Όπως τόνισε ο υπουργός, ανάμεσα στις  προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις προμήθειες. Όπως είπε οι τράπεζες αντέδρασαν θετικά στη μείωση των χρεώσεων κατά  50% στις  συναλλαγές  μικρής αξιας μεσω POS.

    Όμως, οι προμήθειες  απασχολούν ακόμη τις επιχειρήσεις και ζήτησε από τις τράπεζες να αναλάβουν νεες πρωτοβουλίες.

    Στοχος της κυβέρνησης, πάντως, είναι η επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλο το φάσμα του εμπορίου εως τον Μάρτιο του 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Προϋπολογισμός: Πάνω από τους στόχους κατά 1,3 δισ. τα έσοδα από ΦΠΑ, ΕΦΚ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

    Σύνταξη στα 67 ακόμη και με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης

    Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις για πολυτελείς δαπάνες – Μεγάλες ανακατατάξεις στη λίστα



    ΣΧΟΛΙΑ