• Τράπεζες

    Κωστής Χατζηδάκης: Μήνυμα στις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες, αλλιώς θα έρθει νομοθετική ρύθμιση

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Να μειώσουν περαιτέρω τις προμήθειες που επιβάλλουν σε σειρά συναλλαγών κάλεσε χθες τους τραπεζίτες ο υπουργός  Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και άφησε να εννοηθεί πως αν δεν το πράξουν θα φέρει νομοθετική ρύθμιση.

    «Οι τράπεζες αντέδρασαν θετικά στη μείωση των προμηθειών κατά 50% για τις συναλλαγές μικρής αξίας που γίνονται μέσω POS. Οι προμήθειες όμως εξακολουθούν να απασχολούν τις επιχειρήσεις και την κοινή γνώμη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

    «Για το θέμα της χρέωσης των πελατών υπάρχουν πάντοτε ιδέες, είτε από την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είτε από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν.

    Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με βάση την εμπορική της πολιτική, σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.

    Η μη διευθέτηση του θέματος αυτού δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία» κατέληξε  ο υπουργός.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου το υπουργείο έφερε νομοθετική ρύθμιση και η προμήθεια μειώθηκε στο μισό για  μικροσυναλλαγές μέχρι 10 ευρώ μέσω POS.

    Ωστόσο υψηλά παραμένουν οι προμήθειες που επιβάλλονται σε κάθε είδους συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, στις συναλλαγές στα ΑΤΜ, στο e-banking, ενώ φωτιά είναι οι προμήθειες στα εμβάσματα.

    – Για παράδειγμα αν ο πελάτης θέλει να στείλει ένα έμβασμα π.χ. 1.000 ευρώ και πραγματοποιήσει αυτήν την συναλλαγή στο γκισέ της τράπεζας θα χρεωθεί με ποσό από 12-17 ευρώ.

    Ενώ και ο παραλήπτης του εμβάσματος θα χρεωθεί επίσης με ποσό από 3-5 ευρώ.

    Αν τώρα στείλει το ίδιο ποσό μέσω e-banking ή mobile banking τότε η χρέωση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη περίπου στα 1,2 με 1,5 ευρώ.

    – Η επιβάρυνση για τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες είναι της τάξης του 1%- 2% και σε κάποιες περιπτώσεις υψηλότερες.

    Αντίθετα η χρέωση για τις πληρωμές μέσω του IRIS είναι της τάξης του 0,3% με 0,5%.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι τράπεζες «έγραψαν» 1,8 δισ. ευρώ έσοδα από τις κάθε είδους προμήθειες που εισπράττουν (κάρτες, χορηγήσεις, διαχείριση περιουσίας).

    Πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς είχε το 2023 έσοδα ύψους 215 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές με κάρτες (συνολικά έσοδα 547 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα της Eurobank από τις συναλλαγές με κάρτες ήταν ύψους 193 εκατ. ευρώ (έσοδα από Ελλάδα 422 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου 543,8 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα της Εθνικής Τράπεζας από τη λιανική τραπεζική ανήλθαν πέρυσι στα 203 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ συνολικά) και της Alpha Bank τα έσοδα από τις συναλλαγές με κάρτες διαμορφώθηκαν στα 104 εκατ. ευρώ (με συνολικά έσοδα 373 εκατ. ευρώ)

    Στηρίξτε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

    Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε και κάτι ακόμα από τους τραπεζίτες, καθώς τους κάλεσε να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός:  

    «Εμείς αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες που μας αναλογούν (διεύρυνση του Ηρακλή και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία) αναμένουμε να εντείνετε  και εσείς τις δικές σας προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομίας και της ρευστότητας όπως ήδη το κάνετε για παράδειγμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜΜΕ, όπως το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που συνδυάζει εγγύηση του δανείου με επιδότηση του επιτοκίου έως και 70%.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Προς επέκταση το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια – Παράταση στο IRIS

    Snappi: «Πράσινο φως» για την digital bank της Τράπεζας Πειραιώς – Πώς θα λειτουργεί

    IRIS: Τελευταία προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα



    ΣΧΟΛΙΑ