ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Ανδρέας Βερύκιος και ο πρόεδρος της Τράπεζας πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου δεν απάντησαν στις ερωτήσεις και στα θέματα της συζήτησης για το αν βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από την αύξηση της Πειραιώς.
Ο κ. Βερύκιος ανέφερε ότι πρόθεση του ΤΧΣ είναι να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 33%. Και ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αυτή τη μείωση ως θετική εξέλιξη τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ κάτω από το 33%, «καθώς μόνο με αυτή τη συνθήκη εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί η στήριξη της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση».
Μία επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα σηματοδοτήσει πανηγυρικά την επιστροφή της χώρα στην κανονικότητα, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, λέγοντας πως «θα είναι ο καταλύτης για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και για να γυρίσει σελίδα ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. «Περνάμε από το χθες στο αύριο και οι τράπεζες θα μπορέσουν να αφοσιωθούν στο ρόλο τους που είναι η στήριξη και χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Υπογράμμισε δε το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Και χαρακτήρισε «παραφιλολογία» τα περί απεμπολής των δικαιωμάτων του ΤΧΣ.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναδρομή στα τεκταινόμενα στις τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και υπενθύμισε ότι η πρώτη και δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς έγινε στο 1,7 ευρώ και στα 3 σεντ η τρίτη, σημειώνοντας πως η 3η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς έγινε με discount 99%, και με τεράστιο κόστος για τους παλαιούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ο κ. Σταϊκούρας περιορίστηκε να ρίξει όλες τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δώσει απάντηση στα ερωτήματα και συγκεκριμένα: ποια είναι η θεση της κυβέρνησης για τη μείωση του Δημοσίου στις τράπεζες και στην Πειραιώς ειδικότερα. Και στο ερώτημα ποιοι είναι οι όροι και ποια η ζημιά για τους μετόχους, μεταξύ αυτών του ελληνικού Δημοσίου που είναι και ο βασικός μέτοχος.
Και η κα Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το Δημόσιο υπέστη ήδη τεράστια ζημιά με τη μη πληρωμή του τοκομερίδιου. Θα υποστεί και δεύτερη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ζητώντας να πληροφορηθεί «με ποιον τρόπο έχει ενεργήσει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής και πρόκειται να ενεργήσει στο μέλλον, για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον». Όπως σημείωσε στην τοποθέτηση της: «οι όροι που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά προβληματικοί για το τι θα συμβεί με την περιουσία του Δημοσίου και αν πρόκειται να οδηγήσει πράγματι σε μία απίσχναση της τάξης του 95% για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή μία απόλυτη ζημία και καταστροφή για το Δημόσιο. Και αν η υπόλοιπη μεθοδολογία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί πρόκειται να οδηγήσει τους νέους ιδιώτες επενδυτές μετόχους, που θα συμμετάσχουν, μέσα σε μία νύχτα να τετραπλασιάσουν τα κέρδη τους. Δηλαδή, θα οδηγήσει σε μία δραματική ζημία για το Δημόσιο και ταυτόχρονα ένα υπερκέρδος για τους νέους μετόχους».
Βερύκιος (ΤΧΣ): Στόχος το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στην τράπεζα Πειραιώς να πέσει κάτω από το blocking minority
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΤΧΣ δήλωσε πως στόχοι του Ταμείου είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα και η διατήρηση και βελτίωση της αξίας των χαρτοφυλακίων που κατέχει.
Ο κ. Ανδρέας Βερύκιος ανέφερε ότι το Ταμείο υπηρετεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος λειτουργώντας ως «ενεργοί μέτοχοι των συστημικών τραπεζών». Συζητώντας μαζί τους και κάνοντας ό,τι μπορούμε να συμβάλουμε στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και στην βελτίωση της κερδοφορίας τους. Υπογράμμισε πως βάση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου η συμμετοχή του στις τράπεζες δεν είναι να παραμείνουν επ’ άπειρον σε αυτές αλλά να τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε ότι «από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να πέσουμε από το 61% – που έχουμε σήμερα – κάτω από το blocking minority, όπως λέγεται – από την καταστατική μειοψηφία του 33%».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξήγησε πως από το νόμο προβλέπεται ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούμε σε ένα ποσοστό, το οποίο να μην είναι «blocking manual» καθώς εάν το Ταμείο βρισκόταν με παραπάνω από το 1/3 των μετοχών, θα είναι σε θέση -να μπλοκάρει- να ασκεί βέτο σε ορισμένες αποφάσεις και τότε θα ήταν εύλογη η κριτική άλλων ιδιωτών επενδυτών. Εμείς, είπε, «έχουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση της τράπεζας. Δεν είμαστε εκεί για να διοικήσουμε εμείς, ούτε να διαχειριστούμε την τράπεζα Πειραιώς. Συνεπώς, το 1/3 είναι -ας πούμε- είναι το μάξιμουμ, στο οποίο θα τοποθετηθούμε» προσθέτοντας ότι και «η διάθεση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου, να πέσουμε και πολύ κάτω από αυτό το 33%». Το Ταμείο είπε «θέλει να επωφεληθεί επαρκώς από την αναμενόμενη ανάκαμψη της μετοχής της Πειραιώς, διότι εκεί στοχεύει το όλο εγχείρημα». Δεσμεύτηκε πως το Ταμείο θα παρακολουθήσει την προάσπιση των μικρομετόχων αλλά και της ποιότητας των επενδυτών.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ, αναφέρθηκε στην θετική τροποποίηση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και παρέχει στο Ταμείο τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου αυτού του τύπου όπως της Πειραιώς, με ίσους όρους με ιδιώτες επενδυτές.
Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Ιδιαιτέρως θετική η ΑΜΚ της Πειραιώς και ο περιορισμός του ποσοστού του ΤΧΣ
Σταϊκούρας: Οι λόγοι που απαιτείται η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ΚΟ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό