Στα 102 δισ. δολάρια υπολογίζετια η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Eύας Καϊλή.

Στην ερώτησή της η κα Καϊλή είχε ζητήσει στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και το ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, καθώς και για τον βαθμό στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος των κρατών μελών έναντι της Τουρκίας.

«Με δεδομένες τις προκλήσεις και τις διαρκείς γεωπολιτικές απειλές που εξαπολύει ο Ερντογάν, καθίσταται αναγκαίο η ΕΕ να αποκτήσει ενιαία στρατηγική και εμπορική σχέση με την Τουρκία, αλλά και να περιορίσει την οικονομική της έκθεση στην τουρκική οικονομία, ώστε να αποφευχθούν εξαρτήσεις και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την από κοινού αντιμετώπιση της με σειρά κυρώσεων όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και απειλείται η ασφάλεια των Ευρωπαϊκών μας συνόρων», γράφει στην ανακοίνωσή της η ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι η έκθεση των τραπεζών της ΕΕ στην Τουρκία κυμαίνεται γύρω στα 102 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 71 % του συνόλου της έκθεσης των ξένων τραπεζών -που παρέχουν στοιχεία στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών- στην Τουρκία. Η έκθεση αναδεικνύει κυρίως, τις δραστηριότητες ισπανικών, γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών τραπεζών που έχουν άμεση εμπορική παρουσία στην Τουρκία, η οποία αντιστοιχεί σε τραπεζική έκθεση απαιτήσεων ύψους 61,9 δισ, 23,4 δισ, 8.7 δισ. και 6,7 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Επιπλέον, αποκαλύπτονται και οι συμφωνίες εξαγωγών όπλων κρατών μελών της ΕΕ προς την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες, «που βοηθούν στην κατανόηση των διαφορετικών προσεγγίσεων στο Συμβούλιο, ως προς τις διαφορετικές ευαισθησίες των ισχυρών της ΕΕ απέναντι σε ορισμένες χώρες».

“Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την τουρκική οικονομία εγείρει ανησυχίες εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αλλά και από την πιθανή επίδραση αυτού του γεγονότος στη στάση ορισμένων κρατών μελών στα πρόσφατα Συμβούλια της ΕΕ ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η κ. Καϊλή και τονίζει ότι «είναι υψίστης σημασίας η ευρωπαϊκή ηγεσία να εγγυηθεί με βάση τις αρχές της, ότι τα οικονομικά συμφέροντα κρατών μελών δεν αποτελούν άλλοθι για μια υποτονική ή και ευνοϊκή στάση ορισμένων, απέναντι στις γεωπολιτικές επεκτατικές βλέψεις και προκλήσεις Ερντογάν απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο”.

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα προς Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση να προσέλθει σε διερευνητικές επαφές

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου και χωρίς προϋποθέσεις