ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 5,4 δις ευρώ προχωρούν οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Attica Bank μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ και η PQH έχει δρομολογήσει την πώληση του δικού της πακέτου ύψους 5,2 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα αυτά τα νέα πακέτα πωλήσεων και τιτλοποιήσεων που προσεγγίζουν τα 11 δις ευρώ δημιουργούν μία σημαντική αγορά διεκδίκησης για τους τρεις μεγάλους servicers της ελληνικής αγοράς τις doValue, Intrum και Cepal.
Ειδικότερα:
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων Sunrise ΙΙΙ ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Επίσης έχουν υποβληθεί οι προσφορές για το project Sunshine που αφορά την πώληση συμβάσεων leasing ύψους 500 εκατ. ευρώ, και αναμένεται άμεσα η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Ακόμα η Πειραιώς, όπως έχει ανακοινώσει, θα προχωρήσει και σε δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις δανείων από τις οποίες θα απελευθερωθούν κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ. Και με αυτές τις συναλλαγές ολοκληρώνεται μέσα σε 12 μήνες το σχέδιο Sunrise που οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση του ποσοστού προβληματικών δανείων στο 13% (από 45%). Να σημειωθεί μέσα στο 2021 η Πειραιώς ολοκλήρωσε τέσσερις τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 18 δις ευρώ (τις Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και ακολούθησαν οι τιτλοποιήσεις «μαμούθ» Sunrise 1 και Sunrise 2, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ).
Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει τη νέα τιτλοποίηση Frontier II που θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια (στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά) ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και ο στόχος για τη διοίκηση της ΕΤΕ είναι ο δείκτης των προβληματικών δανείων να υποχωρήσει στο 5%, αφού ήδη είναι «κλειδωμένη» η υποχώρηση του σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς η Εθνική ολοκλήρωσε πέρυσι και την τιτλοποίηση «μαμούθ» των 6 δις ευρώ Frontier Ι, που περιελάμβανε 190 χιλιάδες δάνεια στεγαστικά στο μεγαλύτερο μέρος.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας τη δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του Project Sky, αξίας 2,4 δισ. ευρώ στην Cerberus, που οδηγεί στη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 13%.
Προγραμματίζει ακόμα την πώληση του πακέτου Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 400 εκατ ευρώ, συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Και ακόμα δρομολογεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου απευθείας πωλήσεις για ναυτιλιακά δάνεια και leasing ύψους 800 εκατ ευρώ. Ο στόχος της διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη είναι η Alpha Bank το δεύτερο τρίμηνο του έτους να έχει περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη των προβληματικών δανείων.
Ανεβάζει ταχύτητες και η Attica Bank, η νέα διοίκηση της οποίας θα πρέπει να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια και να ενταχθούν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ» τιτλοποιήσεις ύψους άνω των 2 δις ευρώ (Astir I 320 εκατ ευρώ, Astir ΙΙ 371 εκατ ευρώ και Omega λογιστικής αξίας 1,284 δισ. ευρώ).
Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο των 5,2δις ευρώ προβληματικών δανείων που έχει βγάλει προς πώληση η PQH. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 97.000 δάνεια (53.000 δανειοληπτών) που σε ποσοστό 60% είναι επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 40% είναι κυρίως στεγαστικά, με την πλειονότητα των δανείων να έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα.