ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρόταση της ΤτΕ θα εξεταστεί σε συνδυασμό με την πρόταση του ΤΧΣ, που προβλέπει τη μεταφορά στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) μη εξυπηρετούμενων δανείων 15 δισ. ευρώ και η οποία αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.
Η πρόταση που έχει αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από την JP Morgan προβλέπει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων των τραπεζών ύψους 15 δις ευρώ με κρατική εγγύηση και σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή προς έγκριση στην DG Comp, θα ανακοινωθεί επισήμως, ώστε να βοηθήσει το άλλο μεγάλο project του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή την έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Η αλλαγή στάσης του υπουργείου Οικονομικών και η πρόθεσή του να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και την πρόταση της ΤτΕ, υπαγορεύεται από την πίεση που ασκείται στον τραπεζικό κλάδο με το συνεχιζόμενο sell off των μετοχών.
Η δρομολόγηση των δύο σχεδίων συνδυαστικά θα αποτελέσει το κλειδί για την ουσιαστική μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μιας ξεχωριστά, κάτι που συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών με το κυβερνητικό επιτελείο, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Είχε προηγηθεί συνάντηση των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά την οποία οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, έκαναν σαφές ότι τα δύο σχέδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδο κάτω του 10% στο τέλος της τριετίας, δηλαδή έως και το 21%.
Άλλωστε και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες υλοποιούν τα σχέδια που έχουν συμφωνήσει με τον SSM, η προοπτική ενεργοποίησης πρόσθετων εργαλείων αντιμετωπίζεται θετικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο σχέδια, δηλαδή τόσο αυτό του ΤΧΣ όσο και αυτό της ΤτΕ, θα συζητηθούν με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη συνάντηση που θα έχουν με το νέο επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία στη Φρανκφούρτη.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης των CEOs των ελληνικών τραπεζών με τον κ. Ενρία είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 και οι κεφαλαιακές ανάγκες του 2019 στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process), γνωστή ως SREP.
Ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να έχει επίσης την προσεχή εβδομάδα ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Σπύρος Παντελιάς, ο οποίος μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη προκειμένου να παρουσιάσει στις εποπτικές αρχές, τις επιπτώσεις του προτεινόμενου σχεδίου στα κεφάλαια κάθε τράπεζας.
Σημειώνεται ότι στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί στις 3 ποσοστιαίες μονάδες (περί τα 3-5 δισ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα) και η επίπτωση διαφοροποιείται ανά τράπεζα.
Τα νέα σενάρια που έχει «τρέξει» η ΤτΕ, εκμηδενίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε βάθος τριετίας, καθώς περιορίζουν τις προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να πάρουν οι τράπεζες από το 2019 με βάση τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη κάλυψη με προβλέψεις και των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος οκταετίας, δηλαδή έως και το 2026.
Με βάση τα σχετικά σενάρια, περιορισμένη υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και η επίπτωση για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα καλύψει μέσω του αναβαλλόμενου φόρου τη διαφορά από την τιμή μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στο SPV και το ποσό που θα ανακτηθεί από τη ανάθεση αυτών των δανείων από ανεξάρτητο διαχειριστή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καταγράφει η ΤτΕ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η μάχη ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: «Η προσπάθεια μείωσης κόκκινων δανείων έχει ήδη αποτελέσματα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Αμερικανικό βέτο σε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα
- Denizbank: Για απάτη σε βάρος διάσημων ποδοσφαιριστών κατηγορούνται οι επικεφαλής της τουρκικής τράπεζας
- Motor Oil: Το σχέδιο για ενέργεια, καύσιμα και κυκλική οικονομία
- ΠΑΣΟΚ: Προϋπολογισμός μισής αλήθειας και χωρίς προοπτική