Εβδομήντα πέντε μέρες προθεσμία έχουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους –είτε μέσω της πλατφόρμας είτε απευθείας με τις τράπεζες- για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.
Η περίοδος «χάριτος» φαίνεται πως έχει τελειώσει και από την αρχή του 2020 τα δεδομένα αλλάζουν.
Και το e-σφυρί θα κτυπάει πλέον ακόμα και για ακίνητα μικρής αξίας, δηλαδή κάτω από τις 50.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες από τα τραπεζικά επιτελεία κάνουν λόγο για περισσότερες από 20.000 διαταγές πληρωμής που έχουν ήδη εκδώσει οι τράπεζες. Οι εντολές αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα για τη διενέργεια πλειστηριασμού αφορούν ακόμα και ακίνητα αξίας 40.000 ευρώ.
Διότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε το τελευταίο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα τελευταίο γενικό προσκλητήριο ρύθμισης οφειλών.
Και έτσι με τηλεφωνικές κλήσεις, SMS και e-mail από το καλοκαίρι και μετά ξεκίνησαν να ενημερώνουν τους «κόκκινους» πελάτες τους για τις δυνατότητες που έχουν:
Είτε δηλαδή να ενταχθούν στο νέο νόμο –αν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής- καθώς δικαιούνται επιδότηση της δόσης τους από το κράτος σε ποσοστό από 20% έως 50%, ανάλογα με το εισοδηματικό, περιουσιακό και οικογενειακό προφίλ τους. Ελκυστικούς όρους ρύθμισης, δηλαδή επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, χαμηλό επιτόκιο. Ενώ υπό προϋποθέσεις προσφέρεται και «κούρεμα» της οφειλής.
Βέβαια προς το παρόν, η πλατφόρμα μέσω της οποίας υποβάλλονται τα αιτήματα «μπουσουλάει», αφού μόλις 7 είναι οι δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι χθες είχαν μπει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 38.876 χρήστες. Οι 26.197 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής αιτήματος. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 140 αιτήσεις.
Οι τράπεζες έχουν δώσει 17 προτάσεις ρύθμισης. Και 7 δανειολήπτες έχουν συμφωνήσει.
Ωστόσο ο στόχος –με την ψήφιση του νόμου- ήταν να ενταχθούν και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους 150.000 δανειολήπτες στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη πάντα σε πρώτη κατοικία.
Ο αριθμός 150.000 θεωρείται –σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη- άπιαστο όνειρο….
Πάντως από τον Ιανουάριο του 2020 όλα θα αλλάξουν στο κομμάτι των πλειστηριασμών καθώς οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα χαμηλώσουν τον πήχη στις 40.000 ευρώ, αντί των 100.000 ευρώ που ήταν το άτυπο όριο μέχρι τώρα….
Στο μεταξύ και καθώς η προθεσμία για ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, οι τράπεζες έχουν στήσει το δικό τους μηχανισμό ενημέρωσης και δίνουν όλες τις εναλλακτικές στην «κόκκινη» πελατεία τους, είτε να κάνει χρήση του νόμου 4605/2019, είτε σε συνεννόηση με την τράπεζα να ρυθμίσει τις οφειλές.