ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος χάνει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίστοιχο αμερικανικό, λίγες ώρες προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει ξανά τα καθήκοντα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της BlackRock, Φίλιπ Χίλντεμπραντ.
Όπως σημείωσε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κολοσσού στον πλανήτη (που διαχειρίζεται 11,6 τρισ. δολάρια), οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται μια «κλήση αφύπνισης» διότι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην κούρσα, εάν οι κυβερνήσεις δεν βρουν τρόπους να δημιουργήσουν ένα πιο ανταγωνιστικό ρυθμιστικό περιβάλλον για αυτές.
«Τούτο όμως δεν σημαίνει χαλάρωση και ετοιμότητα για την επόμενη οικονομική κρίση, αλλά δημιουργία ανταγωνιστικού εδάφους», εξήγησε.
Τι αναμένεται με την επιστροφή Τραμπ
Μετά από ένα μεγάλο ράλι το 2024, ο δείκτης Euro Stoxx Banks έχει υποχωρήσει, ενώ ο δείκτης KBW των τραπεζών των ΗΠΑ έχει αυξηθεί.
Αυτό το ανταγωνιστικό μειονέκτημα πρόκειται να ενισχυθεί, εάν η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ανακαλέσει ή χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τις περιοριστικές ρυθμίσεις στον κλάδο των τραπεζών, κάτι που έχει διαφημίσει πολύ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Καλύτερες επιχειρήσεις
Είναι γεγονός ότι οι αμερικανικές τράπεζες είναι καλύτερες επιχειρήσεις και προχωρούν πολύ συχνά σε γενναία deals, κάτι που χρειάζονται και οι ευρωπαϊκές, προκειμένου να διατηρήσουν τον ρυθμό τους με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες τώρα διαπραγματεύονται σε 6,5 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, σύμφωνα με το Bloomberg, λιγότερο από το μισό των 14 φορών που απολαμβάνουν οι αμερικανικές τράπεζες.
Επιπλέον, από τη στιγμή που ο Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προμηνύονται δύσκολες ημέρες για την Ευρώπη, καθώς έχει ευθέως απειλήσει με δασμούς που – εάν επιβληθούν – θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες της.
Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες της Ευρώπης θα δουν μείωση των καθαρών κερδών τους κατά 1% το 2025, ενώ οι αμερικανικές τράπεζες θα καταγράψουν αύξηση κατά 8%.
Ανάγκη ενοποίησης
Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό τραπεζών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε ένδειξη ενοποίησης, ίσως να μπορούσε να αποτελέσει πανάκεια στο πρόβλημα, διότι κατ’ αρχάς θα δημιουργούσε αξία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan, τώρα που οι ισολογισμοί είναι ισχυρότεροι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επανεξετάζουν μεγαλύτερες συμφωνίες, ένα θετικό βήμα για τους δανειστές με τις χαμηλές αποτιμήσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2024 πραγματοποίησαν τις περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2020, εξέλιξη που εκτίναξε τις επιδόσεις των μετοχών τους, αφού οι συμφωνίες ξεπέρασαν τα 41,5 δισ. δολάρια.
Πολιτική αδράνεια και συνέπειες
Ωστόσο, παρόλο που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συχνά εκφράζουν την ανάγκη ενοποίησης του κατακερματισμένου τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικές ή πιθανές προτάσεις εξαγοράς, επικρατεί μια ανεξήγητη υποκριτική στάση και πολιτική αδράνεια, η οποία σαμποτάρει την όποια θετική εξέλιξη.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το χάος που επικρατεί στην Commerzbank (που αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας), αφού δεν διστάζει να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αποφύγει τη μη επιθυμητή εξαγορά της από την ιταλική UniCredit.
Θυμίζουμε ότι η UniCredit αγόρασε τον Σεπτέμβριο πακέτο μετοχών 9% της Commerzbank και μέσω κινήσεων στο Χρηματιστήριο, άρχισε να διευρύνει το μερίδιό της για να φτάσει στο 21% στα τέλη Σεπτεμβρίου και στο 28% το Δεκέμβριο.
Στην υπόθεση είχε παρέμβει τότε ακόμη και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «μη φιλική επίθεση» των Ιταλών.
«Απόπειρα επιθετικής εξαγοράς»
Αλλά ακόμη και εντός Ιταλίας, σχολιάζοντας την προσφορά εξαγοράς ύψους 10 της UniCredit (που αποτέλεσε έκπληξη) για την επίσης ιταλική Banco BPM, οδήγησε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο να μιλήσει για «απόπειρα επιθετικής εξαγοράς!».
Αυτού του είδους οι πολιτικές αντιδράσεις δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα, ενώ απομακρύνουν τους επενδυτές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ταυτόχρονα, διευρύνεται το χάσμα της αποτίμησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γηραιάς Ηπείρου, σε σχέση με των αντίστοιχων αμερικανικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ιταλία διαθέτει περισσότερα από 31 τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 κατοίκους ή 15% περισσότερα από τις ΗΠΑ.
Η συγχώνευση Unicredit – Alpha Bank
Ένα σημαντικό βήμα ως προς την ενοποίηση και την ανταγωνιστικότητα έκανε η Alpha Bank, προχωρώντας σε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία-ορόσημο με την Unicredit, που αποτελεί το πρώτο σημαντικό deal στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύστερα από 17 χρόνια.
Σχετικά με τη συνεργασία, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ανέφερε χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο ότι «βοηθάμε επιχειρήσεις και ιδιώτες να αποκτήσουν πύλη πρόσβασης στην Ευρώπη, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Η ελληνική κυβέρνηση καλωσόρισε την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2023 ότι: «Τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου».
Διαβάστε επίσης: