Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γερμανίδα τραπεζίτης Κλαούντια Μπουχ οδεύει προς την τελική ψηφοφορία τον Οκτώβριο για να αναλάβει την θέση του επικεφαλής του SSM, του εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από 1η Ιανουαρίου 2024.

Τη σκυτάλη παίρνει από τον Αντρέα Ενρία, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του ύστερα από πέντε χρόνια στο τέλος του έτους. Η Μπουχ θα αναλάβει την εποπτεία σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων και εν μέσω οικονομικών προκλήσεων.

Η κούρσα της διαδοχής

H Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ αναπληρώτρια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας διεκδίκησε τη θέση για τον SSM μαζί με την αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγκάντο.

Θεωρήθηκε φαβορί εξαρχής για τον εποπτικό φορέα, ο οποίος ελέγχει τις 110 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Για την επιλογή του διαδόχου υπήρξε έντονο παρασκήνιο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στηρίζει την υποψηφιότητα της Ντελγκάντο, υποστηρίζοντας ότι έχει γνώση σε θέματα εποπτείας, καθώς έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στον εποπτικό φορέα.

Η ΕΚΤ πριν μία εβδομάδα πρότεινε την Κλαούντια Μπουχ ως διάδοχο του Ενρία και ακολούθησε η ακρόασή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και την «ψυχρή» υποδοχή που είχε η γερμανίδα τραπεζίτης από κάποιους ευρωβουλευτές που έθεσαν μέχρι και νομικά ζητήματα για να μην αναλάβει την νέα θέση, το όργανο τελικά έδωσε την έγκρισή του, η οποία όμως δεν είναι δεσμευτική.

Ποια είναι η Κλαούντια Μπουχ

H 57χρονη οικονομολόγος  εντάχθηκε στην Bundesbank το 2014. Είναι αναπληρώτρια της γερμανικής τράπεζας για τις κεντρικές τράπεζες της G20 και της G7 και μέλος της Γερμανικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πριν ενταχθεί στην γερμανική τράπεζα ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Halle και καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Otto von Guericke και στο Πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls.

Σε συνέντευξή της στους FT τον περασμένο Ιούλιο είχε αναφέρει ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών χρήζει μίας πιο «κριτικής προσέγγισης», υποστηρίζοντας ότι είναι ευάλωτες σε κινδύνους από τις πρόσφατες μακροοικονομικές αναταραχές.

Η Μπουχ αναλαμβάνει να χτίσει σχέσεις με τις ευρωπαϊκές τράπεζες ύστερα από θυελλώδη θητεία του Ενρία στην ίδια θέση. Ο επόπτης στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξοργίσει πολλές τράπεζες, όταν τους απαγόρευσε να πληρώσουν μερίσματα ή να αγοράζουν ίδιες μετοχές την περίοδο της πανδημίας.

Ακόμα και μετά την πρόσφατη αναταραχή του περασμένου Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέδειξαν ότι είναι πιο ανθεκτικές στις πιέσεις, απ’ ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ και της Ελβετίας που κατέγραψαν συνολικά τέσσερις καταρρεύσεις τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Τι προβληματίζει τους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες

Ρουμπινί: ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

Ομολογιούχοι της Credit Suisse ετοιμάζουν μήνυση κατά της Ελβετίας