Παράθυρο ευκαιρίας για την πρόσβαση στις αγορές και την έκδοση ομολόγου, διαβλέπει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, μετά τις επιτυχείς εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν Alpha Bank και τράπεζα Πειραιώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Αν και οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ δεν είναι άμεσες, το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της διοίκησης, η οποία εξετάζει την άμεση αξιοποίηση της συγκυρίας για την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, ίσως και εντός του Φεβρουαρίου.

Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής τράπεζας κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος στο πλαίσιο ενημέρωσης εκπροσώπων του τύπου, άφησε … ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικά στην περίπτωση της Εθνική η ευνοϊκή συγκυρία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 και το οποίο τιμολογήθηκε στο 8,25% έχει σήμερα απόδοση 3,6%.

Η διοίκηση της ΕΤΕ δρομολογεί την έκδοση ομολογιακού δανείου ενόψει και της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου ύψους 7 δις ευρώ που αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του έτους με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στην τιτλοποίηση θα ενταχθούν σε ποσοστό 80% στεγαστικά δάνεια και κατά 20% περίπου επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική η συναλλαγή. Αν και ο κ. Μυλωνάς δεν προσδιόρισε το ύψος της ζημιάς που θα προκύψει από την τιτλοποίηση, εξήγησε ότι αυτή θα καλυφθεί τόσο από το έσοδο που θα αποκομίσει ο όμιλος από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η τράπεζα προσδοκά άλλωστε σε αυξημένα κέρδη ύψους 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον μετά την ανταλλαγή των ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της από την ακύρωση του swap Titlos . Αγκάθι πάντως για την τιτλοποίηση των 7 δις ευρώ παραμένει το κατά πόσο τo πιο «καλό» τμήμα του ομολόγου (senior note) που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα θεωρηθεί από τον SSM ως μηδενικού ρίσκου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής επέμεινε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ρυθμίσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στα τέλη Απριλίου, ενώ η τράπεζα εντατικοποιεί και τις προσπάθειες για ρυθμίσεις μέσω του προγράμματος split & settle που ενεργοποίησε κυρίως από το γ τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για πρόγραμμα που επιτρέπει το κούρεμα της οφειλής με βάση την αξία του ακινήτου και παράλληλα τη μείωση της δόσης του στεγαστικού δανείου. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί κόκκινα στεγαστικά ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά τις ρευστοποιήσεις η τράπεζα προγραμματίζει πλειστηριασμούς 25 εκατ. ευρώ περίπου ανά τρίμηνο.

Εθελούσια

Η τράπεζα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που είχε ξεκινήσει το 2019 και στο οποίο εντάχθηκαν συνολικά 1.109 υπάλληλοι σε δύο φάσεις, 800 έως τα τέλη του 2019 και άλλοι 309 υπάλληλοι το 2020. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δρομολογείται ένα ακόμη πρόγραμμα με στόχο την αποχώρηση άλλων 800 υπαλλήλων και για το οποίο η τράπεζα θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνολικά από το Μάιο του 2018 έχουν αποχωρήσει 1.600 υπάλληλοι, ενώ μέσα στο 2019 το δίκτυο της ΕΤΕ μειώθηκε κατά 150 καταστήματα και ο αριθμός τους διαμορφώνεται σήμερα στα 388.

Βασική εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ, που αναμένεται έως το Μάρτιο προκειμένου η τράπεζα να οριστικοποιήσει τα αποτελέσματα του 2019. Η νομοθετική παρέμβαση για το θέμα θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα απαλλάξει την ΕΤΕ από την υποχρέωση να εγγράψει το σύνολο της μελλοντικής επιβάρυνσης εφάπαξ, αντί της ετήσιας επιβάρυνσης των 40 εκατ. ευρώ που έχει δεχθεί να αναλάβει.