Σε αμηχανία βρίσκονται οι Βρυξέλλες μιας και τη Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη του μέλους της ΕΚΤ Πέτερ Καζιμίρ στη Σλοβακία με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Ο Σλοβάκος τραπεζίτης κατηγορείται ότι έλαβε χρηματικό ποσό ύψους 48.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνει τις φορολογικές διαδικασίες σε μία σειρά εταιρειών κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών.

Σε δύσκολη θέση οι Βρυξέλλες

Ο Καζιμίρ αρνείται τις κατηγορίες και δεν υπέκυψε στις πιέσεις για παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων.

«Ποτέ δεν έκανα παρέμβαση σε καμία φορολογική διαδικασία υπέρ οποιουδήποτε φορολογουμένου κατά τη διάρκεια της θητείας μου» δήλωσε ο Καζιμίρ, επιμένοντας στην αθωότητά του.

Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε τη διαδικασία παράνομη και δήλωσε ότι απώτερος σκοπός των κατηγοριών είναι η απομάκρυνση του τραπεζίτη από τα καθήκοντά του.

Η κατάσταση αυτή περιπλέκει τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες καθώς ένα μέλος του 26μελους οργάνου της ΕΚΤ αποφασίζει για το μέλλον της νομισματικής σύσφιξης, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο εδώλιο για ποινικό αδίκημα.

Κι αυτό γιατί ο Καζιμίρ δεν είναι ο πρώτος από τα μέλη που έχουν περάσει διαχρονικά από το ευρωπαϊκό αξίωμα και βρίσκεται σε αυτή την θέση.

Το 2018, ο τραπεζίτης της Λετονίας Ιλμάερ Ριμσέβιτς, συνελήφθη με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε από μία τράπεζα που πλέον έχει καταργηθεί. Παράλληλα, κατηγορήθηκε για αλλοίωση στις καταθέσεις των μαρτύρων σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, με την απόφαση του δικαστηρίου να εκκρεμεί ακόμα.

Υποθέσεις διαφθοράς

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Ριμσέβιτς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ασυλία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επεκτείνεται σε εγκληματικές πράξεις που έχουν να κάνουν με άλλα αξιώματά τους.

Γι’ αυτό το λόγο, οι κατηγορίες εναντίον του Καζιμίρ προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους να ζητούν τη παραίτησή του από τα ευρωπαϊκά του καθήκοντα.

Άλλωστε το κόμμα του Ρόμπερτ Φίκο, στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε ο Καζιμίρ, έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα από μία σειρά σκανδάλων.

Ο Καζιμίρ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχους, ο οποίος βρέθηκε εμπλεκόμενος στην υπόθεση δωροδοκίας, ενώ ο Φίκο αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία, λόγω των κοινωνικών πιέσεων που δεχόταν ύστερα από τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου-ερευνητή σχετικά με τη διαφθορά στη χώρα.

Υποθέσεις διαφθοράς που έχουν φτάσει στα δικαστήρια έχουν οδηγήσει στην καταδίκη αρκετών εκπροσώπων των θεσμών της χώρας, με δεκάδες δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και δικηγόρους να εκτίουν ποινές.

Άλλωστε από την διαδικασία των ερευνών και της δίκης, πολλοί μάρτυρες περιέγραψαν πρακτικές μαφίας, με τον Φίκο να κάνει λόγο για επιθέσεις που έχουν πολιτικά κίνητρα.

Όσο για το αξίωμα του Καζιμίρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι τόσο δύσκολο να το χάσει, καθώς μέχρι και την 1η Ιουνίου 2025, που λήγει η θητεία του είναι προστατευμένος. Ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθεί είναι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του και να καταδικαστεί, μία διαδιακασία που μπορεί να πάρει χρόνια στην Σλοβακία.

Διαβάστε επίσης:

S&P Global: Βελτίωση της απόδοσης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούνιο

Morgan Stanley: Στο 4% η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Άδωνις Γεωργιάδης: Εξονυχιστικοί έλεγχοι παντού από την Επιθεώρηση Εργασίας