Τα επιχειρηματικά δάνεια και δη οι χρηματοδοτήσεις  για τα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εκείνα που θα «τρέξουν» διατηρώντας δυναμική το 2023. Αντίθετα τα δάνεια προς τα νοικοκυριά –κυρίως τα στεγαστικά–, αλλά και προς τις μικρές επιχειρήσεις  φαίνεται πως θα είναι «παγωμένα», λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της απροθυμίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια.

Το 2022 που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς σε ότι είχε να κάνει με το μεγάλο come back των στεγαστικών δανείων, λήγει άδοξα. Ναι ο στόχος θα πιαστεί για καθαρή πιστωτική επέκταση των δανείων λιανικής στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Όμως για το 2023 οι προβλέψεις των τραπεζών έχουν αναθεωρηθεί και οι προσδοκίες τους έχουν ψαλιδιστεί.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr η καθαρή πιστωτική επέκταση στα δάνεια λιανικής, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια small business θα διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Το 2022 η συνολική καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι της τάξης των 9 με 10 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή της λιανικής θα είναι μικρότερη απ΄ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, καθώς η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων ανέτρεψε τα σχέδια πολλών νοικοκυριών για την απόκτηση στέγης και ταυτόχρονα έκανε επιφυλακτικούς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν μέσα από δανεισμό τα επενδυτικά τους σχέδια.

Για το 2023 οι προβλέψεις θέλουν την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται στα 7 δισ. με 8 δισ. ευρώ και μπαίνουν στον «πάγο» τα δάνεια λιανικής.

«Η αύξηση των επιτοκίων σαφώς περιορίζει τη διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια» αναφέρει επικεφαλής εταιρικής τραπεζικής μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Όπως λέει ο ίδιος, η πιστωτική επέκταση του 2023 θα στηριχθεί στα τα μεγάλα επενδυτικά έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εκείνα που θα διατηρήσουν υψηλά τη ζήτηση για χορηγήσεις. Επενδυτικά έργα που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια  (όπως είναι φωτοβολταϊκά), με τις οπτικές ίνες, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είναι οι οδικοί άξονες, Ελληνικό, Αττική οδός, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης κλπ

Ακόμα σημειώνει πως ειδικά στα επιχειρηματικά οι τράπεζες «ψαλιδίζουν» τα περιθώρια –έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 0,5%– για να διατηρείται σε ελκυστικά επίπεδα το τελικό επίπεδο. Μέρος της ανόδου του euribor  την απορροφούμε μέσω της μείωσης των spread, λέει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί δε ότι στις 2 Νοεμβρίου το επιτόκιο euribor 3 μηνών είχε ανέβει στο 1,73% και το euribor 6 μηνών στο 2,2% με ότι αυτό σημαίνει για την εξυπηρέτηση του κόστους δανεισμού.

Τέλος σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας Ελλάδος (25 Οκτωβρίου), η συνολική ζήτηση  για δάνεια αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022, και οι  παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, καθώς και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης. Η ΤτΕ προβλέπει πως το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ακόμα αναφέρει πως το τρίτο τρίμηνο η ζήτηση για  τα στεγαστικά μειώθηκε και οι παράγοντες που επηρέασαν την μείωση της ζήτησης ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Τι προβλέπει για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι των μετοχών

Χρηματιστήριο: Τα έσοδα από τόκους ο λόγος για το πάρτι στις τράπεζες