Το IRIS, το εθνικό σύστημα πληρωμών εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι βγάζουν «κόκκινη» κάρτα σε Visa και Mastercard και στις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν στις συναλλαγές.

Απλό στη χρήση του, γρήγορο στη διεκπεραίωση της συναλλαγής και με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις για τους επαγγελματίες –στο 0,3% με 0,5%– κερδίζει συνεχώς έδαφος και ταυτόχρονα εξοικονομεί έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι συναλλαγές που έγιναν με κάρτες Visa και Mastercard, απέφεραν στα δύο παγκόσμια σχήματα καρτών 180 εκατ. ευρώ.

Από το 2015 με την επιβολή των capital controls που έβαλαν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων, η Visa και η Mastercard έβλεπαν χρόνο με το χρόνο τα έσοδα τους να πολλαπλασιάζονται, καθώς με γεωμετρική πρόοδο τα 9 δισ. ευρώ συναλλαγών του 2015 σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2016, έφτασαν τα 45 δισ. ευρώ το 2021, τα 50 δισ. ευρώ το 2022 και πέρυσι έφτασαν τα 62 δισ. ευρώ.

Και ενώ η χώρα βίωνε την εποχή των μνημονίων, η Ελλάδα έγινε case study για την Visa και την Mastercard, καθώς μέσα σε 8 χρόνια είδαν τους τζίρους από τις συναλλαγές με τις κάρτες τους να εξαπλασιάζονται και τα έσοδά τους να απογειώνονται.

Με έναν μετριοπαθή υπολογισμό, το scheme fee, η προμήθεια που εισπράττουν είναι τουλάχιστον 0,3% που σημαίνει μόνο για το 2023 έσοδα 180 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2016-2022 που οι συναλλαγές με τις κάρτες τους ξεπέρασαν τα 230 δισ. ευρώ τα έσοδα τους ήταν 630 εκατ. ευρώ, χρήματα που πληρώσαμε για να εισάγουμε υπηρεσίες πληρωμών, καθώς το εθνικό σύστημα IRIS, που δημιουργήθηκε το 2016 βρισκόταν εν υπνώσει μέχρι τις αρχές του 2021.

Αλλά και να πούμε και κάτι εξίσου σημαντικό. Πρόκειται για χρήματα που βγάζουν Visa και Mastercard και δεν μένουν στην Ελλάδα, αλλά φεύγουν εκτός συνόρων. «Αιμορραγία» που μπορεί να σταματήσει αν τις… καταργήσουμε.

Πόσοι χρησιμοποιούν το IRIS payments

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία (Απρίλιος 2024) έχουν ενεργοποιήσει το IRIS payments στο mobile banking app τους:

  • 2,5 εκατομμύρια ιδιώτες και 271 χιλιάδες επαγγελματίες.
  • Μάλιστα από τα 2,5 εκατ. ιδιωτών το 70% (1,75 εκατ. άτομα) είναι νέοι ηλικίας 18-34 ετών και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών, ενώ απουσιάζουν οι  μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες.

Και όμως το IRIS είναι μια ομπρέλα υπηρεσιών άμεσης μεταφοράς και πληρωμής από το κινητό και ο χρήστης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το ενεργοποιήσει στο mobile banking app του.

Προσφέρει αυξημένη ασφάλεια με μηδενικά ποσοστά απάτης πέρυσι, καθώς η έγκριση της συναλλαγής γίνεται -με  χρήση βιομετρικών- από το mobile app της τράπεζας καθώς και με επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν την αποστολή

Εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του, τόσο για αποστολή χρημάτων σε φίλους μόνο με τον αριθμό κινητού, και αγορά προϊόντων/υπηρεσιών από επαγγελματίες – με σάρωση του IRIS QR ή με το ΑΦΜ.

Ο χρήστης μπορεί να κάνει τις αγορές του από e-shop  με το κινητό και το mobile app της τράπεζάς του.

Η ασφάλεια και η ταχύτητα που προσφέρει το IRIS είχε σαν αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο φέτος:

– Οι συναλλαγές μέσω του IRIS Person to Person (άμεση μεταφορά χρημάτων μέχρι 500 ευρώ τη μέρα μεταξύ ιδιωτών) να αυξηθούν κατά 185% στα 8,8 εκατ από 3,1 εκατ συναλλαγές το πρώτο τρίμηνο του 2023.

– Στο IRIS Person to Business (P2B), που επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ιδιώτη  στον επαγγελματία ή την μικρή επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν 74 χιλιάδες συναλλαγές από 8.000 το πρώτο τρίμηνο πέρυσι (+834% αύξηση συναλλαγών). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο IRIS P2B το σύνολο του 1 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, σε υλοποίηση απόφασης νόμου του Υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα, έχουν εγγραφεί περίπου 270.000 επαγγελματίες.

– Και στο IRIS Commerce που παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν αγορές από ηλεκτρονικό κατάστημα ή να εξοφλήσουν υποχρεώσεις όπως είναι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, πραγματοποιήθηκαν 1,3 εκατ. συναλλαγές από 700 χιλιάδες (+81% αύξηση συναλλαγών). Εχουν εγγραφεί περισσότερα από 5.000 ηλεκτρονικά καταστήματα και αντίστοιχες επιχειρήσεις, με τις πληρωμές προς την ΑΑΔΕ να αποτελεί τη μερίδα του λέοντος, σήμερα, και το μέσο όρο αξίας συναλλαγής / βεβαιωμένης Οφειλής με IRIS να κυμαίνεται στα 2.400 ευρώ ενώ με κάρτα στα 175 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το IRIS διέθετε 500 χιλιάδες χρήστες ενώ σήμερα το αξιοποιούν 2,5 εκατ. ενώ καταγράφονται 3,2 εκατ. συναλλαγές μηνιαίως, όταν προ τριετίας ήταν λιγότερες από 100.000 συναλλαγές.

Το IRIS είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη και φθηνή εφαρμογή, η επιτυχία της οποίας πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και στην CEO της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, που «τρέχει» όλη τη διαδικασία και συνεχώς εξελίσσει τη διατραπεζική υπηρεσία.

Οι Ελληνες δεν έχουν λεφτά για… χάσιμο. Και η χρήση καρτών αντί του IRIS είναι χάσιμο χρημάτων.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να… καταργήσουμε τις κάρτες με τις οποίες κάνουμε συναλλαγές επ’ αμοιβή (και μάλιστα ακριβή) και να υιοθετήσουμε όλοι το σύστημα IRIS που ολοένα και περισσότερο μπαίνει στη ζωή μας;

Διαβάστε επίσης:

Το IRIS ανατρέπει τις καθημερινές συναλλαγές – Ο στόχος για επέκταση των άμεσων πληρωμών παντού

Μειώνονται οι χρεώσεις στο IRIS – Πιέσεις να πέσουν οι προμήθειες των τραπεζών και στα POS

Τα 15 SOS που πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες για τα POS και τις πληρωμές με IRIS