• Τράπεζες

    Χάρης Καρώνης: Τι είπε στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επέκταση της Viva και για τον… Τάκη Γεωργακόπουλο

    Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής της Viva Wallet

    Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής της Viva Wallet


    Η επέκταση της Viva στην αγορά της Αμερικής παραμένει ο κυρίαρχος στόχος για τον Χάρη Καρώνη.

    Και αυτό ακριβώς είπε στον επόπτη, στη συνάντηση που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας πως με βάση τη δικαστική απόφαση η Viva πλέον μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιό της που είναι η επέκταση της εταιρείας στην Αμερική.

    Την ίδια ώρα νομικοί που διάβασαν την απόφαση του Λονδρέζικου Δικαστηρίου, θεωρούν ότι αυτή γέρνει ελαφρώς υπέρ της Viva και ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο αποτίμησης της.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει στο mononews.gr καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Καρώνης στη συνάντησή του με τα στελέχη της εποπτείας της ΤτΕ ανέφερε ακόμα πως η αποχώρηση του κ. Τάκη Γεωργακόπουλου από την JP Morgan –ήταν επικεφαλής του τμήματος πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο «αρχιτέκτονας» του μεγάλου deal της JP Morgan με την Viva Wallet– θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    «Προφανώς ο ιδρυτής της Viva θεωρούσε ότι το τοξικό κλίμα ανάμεσα στα δύο μέρη, υποδαυλιζόταν από τον αποχωρήσαντα» συμπληρώνει η ίδια πηγή. Πριν από μία βδομάδα, μόλις δηλαδή δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ο Χάρης Καρώνης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η Viva θα υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατηγική ανάπτυξής της, ισχυροποιώντας τη θέση της ως ηγετική tech-bank στον τομέα των πληρωμών για εμπόρους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, επιτυγχάνοντας την πραγματική αποτίμησή της».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Καρώνης ανέφερε ακόμα στην ΤτΕ ότι ενεργοποιείται και πάλι το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας, που είχε μπει στον πάγο εδώ και ένα χρόνο λόγω των διενέξεων και διαφωνιών.

    Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος να επεκταθούμε και στην Αμερική, με τη μοναδική και καινοτόμα τεχνολογία Tap on Any Device, φέρεται να είπε στον Επόπτη.

    Όπως έχει δηλώσει ο Χάρης Καρώνης: «Στην παρούσα φάση η Εταιρεία έχει πλέον ισοσκελίσει τα μηνιαία έσοδα και έξοδα της (breakeven), ενισχύοντας τη δυνατότητά της να επενδύσει στην ανάπτυξή της. Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγετική ομάδα της JP Morgan Payments θα αποτελέσουν ευκαιρία να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηριχθεί ουσιαστικά αυτό το πλάνο ανάπτυξης.

    Έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα με απευθείας διασύνδεση με όλα τα τοπικά σχήματα καρτών και εναλλακτικών μεθόδων πληρωμών, σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο στην Ευρώπη, και σύντομα στην Αμερική, να αποδέχεται πληρωμές σε οποιαδήποτε συσκευή».

    Σε ό,τι αφορά τώρα το μείζον θέμα της αποτίμησης και αν ισχύουν οι ρυθμιστικοί περιορισμοί το Δικαστήριο του Λονδίνου στην 70 σελίδων απόφαση του αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι:

    – Η Viva από τη στιγμή που σήμερα είναι μέτοχος της με 48,5% η JP Morgan υπόκειται στους ρυθμιστικούς περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act, αλλά θα απαλλαγεί από αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς στο μέλλον (αν δηλαδή σταματήσει να είναι μέτοχος της η αμερικανική τράπεζα).

    – Η αξία της επιχείρησης θα πρέπει καθορίζεται από τον εκτιμητή αγνοώντας αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς, αν και η αξία που θα αποδοθεί στη μελλοντική επιχείρηση παραμένει ένα θέμα που οι εκτιμητές πρέπει να καθορίζουν κατά την επαγγελματική τους κρίση και έχοντας υπόψη τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τη Viva συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

    – Για τον καθορισμό της εύλογης αγοραίας αξίας (fair market value) των call options, οι εκτιμητές υποχρεούνται να αγνοούν τυχόν υποχρεώσεις και περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act που ισχύουν στην πραγματικότητα για την WRL, την JPM ή τη Viva λόγω της συμμετοχής της JPM στη Viva.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Ελλάδος: Συνάντηση με Viva και JP Morgan μετά την δικαστική απόφαση

    Xάρης Καρώνης: Η Viva θα υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατηγική ανάπτυξής της, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική

    Καρώνης VS Ντίμον: Παράλληλοι μονόλογοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Viva Wallet



    ΣΧΟΛΙΑ