ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στόχος μας είναι η διανομή μερίσματος ύψους 25% των κερδών του 2023, ανέφερε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους μετόχους:
«Μας στηρίξατε. Σταθήκατε στο πλευρό μας. Είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές.
Και τώρα ήρθε η ώρα ανταμοιβής των μετόχων.
Σήμερα με την πρόταση εξαγοράς του 1,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, προχωράμε σε έμμεση ανταμοιβή, καθώς αυξάνει η απόκτηση τα κέρδη ανά μετοχή.
Να είστε υπερήφανοι και αισιόδοξοι για την επένδυσή σας».
Αναλυτικά η ομιλία του CEO της Eurobank, κ. Φ. Καραβία:
«Αγαπητοί μέτοχοι,
Σας καλωσορίζω και εγώ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζάς μας. Μετά από τόσο διάστημα που ζητούσαμε, από εσάς τους μετόχους μας, στήριξη και πίστωση χρόνου. Μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας. Μετά από τόσες στενωπούς και υποτροπές, σήμερα μπορώ να ξεκινήσω με μια δήλωση: Ότι έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων.
Θα μιλήσω στη συνέχεια αναλυτικά για όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει και τι σημαίνουν για τους μετόχους της τράπεζας, αλλά επιτρέψτε μου εισαγωγικά να υπογραμμίσω ότι εφεξής η κατάλληλη ανταμοιβή των μετόχων βρίσκεται στο κέντρο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού.
Οι βασικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που εκδηλώθηκαν το 2022 εξακολουθούν να καθορίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και παραμένει μια εστία αβεβαιότητας.
Ωστόσο, η Ευρώπη (και στο πλαίσιό της και η Ελλάδα) έχουν προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας. Η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων αποκαθίσταται και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, αλλά παραμένουν σε επίπεδα πάνω από το στόχο των Κεντρικών Τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων – ο ταχύτερος των τελευταίων 40 ετών – έχει οδηγήσει τα επιτόκια των βασικών νομισμάτων σε υψηλά δεκαετιών. Η άνοδος των επιτοκίων θα έχει αναπόφευκτη επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των αγορών.
Ήδη πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες στην Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό στις ΗΠΑ προβλέπουν οικονομική ύφεση. Εάν οι αυξήσεις επιτοκίων συνεχιστούν δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω οικονομική επιδείνωση, αστάθεια των διεθνών αγορών και υποχώρηση των τιμών ακινήτων, κίνδυνοι που πρέπει να μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς.
Σε αντίθεση με το περιβάλλον στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες βασικές μας αγορές, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή και το ίδιο αναμένεται και για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία τριετία σημαντικά υψηλότερος από τον εκτιμώμενο μέσο ευρωπαϊκό και ειδικά για το 2023 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.
Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς σταθερότητας αποτυπώνει η μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών και αναμένεται να επισφραγίσει, σε ορατό πια χρόνο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αποτελέσει και το τελευταίο ορόσημο για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η 10ετής οικονομική κρίση έχει αφήσει ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες, για τις οποίες δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Το δημόσιο χρέος παραμένει εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει ρυθμιστεί μακροπρόθεσμα και με σταθερά χαμηλά επιτόκια, μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το ύψος του επιβάλλει διαρκή δημοσιονομική σύνεση.
Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών είναι επίσης υψηλό, κοντά στο 10% το 2022, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διπλό έλλειμμα (δημοσιονομικό και εξωτερικού ισοζυγίου) ήταν βασική αιτία για την βύθιση της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, η κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύεται δυσκολότερη από τις προβλέψεις. Οι μεγάλες αποσβέσεις λειτουργούν ως αντίβαρο στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων και της εισροής ξένων κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, για 13 συνεχή χρόνια σημειώνεται μείωση του παγίου κεφαλαίου.
Και οι τρεις αυτές προκλήσεις, αλλά και η ανάγκη για διατηρήσιμη ανάπτυξη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία συνταγή: επενδύσεις και κυρίως επενδύσεις που αφορούν σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.
Ακριβώς σε αυτό το στόχο, τον τόσο κρίσιμο για τη χώρα και τους πελάτες μας έχουμε στρέψει την επιχειρηματική στρατηγική της Eurobank, όπως θα εξηγηθεί αναλυτικά στη συνέχεια.
Τη σημασία της διατήρησης των επενδύσεων σε υψηλά επίπεδα ήρθε να αναδείξει μια ερευνητική συνεισφορά της Τράπεζας στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη προς ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Ειδική μελέτη της Eurobank ποσοτικοποίησε την επίδραση των επενδύσεων σε 5 συγκεκριμένους κλάδους (Υποδομές και Ακίνητα, Ενέργεια και Πράσινη Μετάβαση, Τηλεπικοινωνίες και Ψηφιακή Αναβάθμιση, Τουρισμός και Βιομηχανία) στην ανάπτυξη της οικονομίας και την απασχόληση.
Σχετικά τώρα με τις επιδόσεις της Τράπεζας, μέσα σε ένα βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον, η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει για το 2022. Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου.
Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή μας βάση και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%.
Συγχρόνως, η ενσώματη εσωτερική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 20%, στο 1.70€.
Το 2019 ήμασταν η πρώτη τράπεζα που -με γενναία συνεισφορά των μετόχων της- έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, το οποίο εφαρμόστηκε στο ακέραιο και αποτέλεσε οδικό χάρτη για τον κλάδο.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έκλεισε το 2022 στο 5,2%. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιό μας είναι περιορισμένες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν απολύτως διαχειρίσιμες. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η απόφαση, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, να κλειδώσουμε τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών μας δανείων στο επίπεδο του Μαρτίου 2023.
Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Eurobank είναι Τράπεζα της Ανάπτυξης. Ο αναπτυξιακός κύκλος είναι ο φυσικός μας χώρος και κάνουμε καθημερινά πράξη τη δέσμευσή μας για στήριξη όλων των πελατών μας και ειδικότερα των πλέον δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για την οικονομία.
Η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μεγάλες, μεσαίες και μικρές.
Η Eurobank έχει εντάξει τις αρχές βιωσιμότητας στην πιστωτική της πολιτική και πάνω από το 20% των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων ικανοποιούσαν τα κριτήρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.
Η Τράπεζα αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα γύρω από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
Η Eurobank ήταν και παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο, να αντλήσουν κεφάλαια και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την εξωστρέφεια – εκεί δηλαδή όπου η επενδυτική πρωτοβουλία έχει το μέγιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Είμαστε μία από τις δύο Τράπεζες που έχει ήδη εκταμιεύσει την 4η δόση του ΤΑΑ.
Συνολικά για την αγορά, η υποβολή επενδυτικών πλάνων ύψους πάνω από 15 δις ευρώ δικαιώνει και την επιλογή του Δημοσίου να αναθέσει στο τραπεζικό σύστημα και στις συμβουλευτικές εταιρίες τη διεκπεραίωση του κλάδου των δανείων του ΤΑΑ.
Είμαστε παρόντες παντού, όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στις χώρες εκτός Ελλάδος που έχουμε παρουσία, αλλά και με χορηγήσεις πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, διατηρούμε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, όπως στηρίζουμε και τα νοικοκυριά που επίσης ανακάμπτουν μετά την κρίση και την πανδημία.
Τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, καινοτομία που εισαγάγαμε πρώτοι το 2019, είναι σήμερα ο κανόνας στην αγορά και η Eurobank έχει το μεγαλύτερο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Διατηρούμε το μεγαλύτερο μερίδιο στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ειδικά δανειακά προϊόντα που αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Στη λιανική τραπεζική δίνουμε εξαιρετική έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πελατών, μέσω του μοντέλου phygital που έχουμε υιοθετήσει. Τα νέου τύπου καταστήματα που παρουσιάσαμε και επεκτείνουμε στο δίκτυό μας, τα future branches, όπως τα αποκαλούμε, έχουν τύχει εξαιρετικής αποδοχής, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην πελατειακή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο.
Ήδη λειτουργούν 8 future branches, αρκετά από τα οποία στην περιφέρεια, και στο τέλος του έτους υπολογίζουμε να έχουμε φτάσει τα 12, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της Τράπεζας σε ένα πεδίο, τη λιανική τραπεζική, όπου πρωτοστατεί.
Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο σε νέα καταναλωτικά δάνεια, την πρώτη θέση σε Α/Κ και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα ασφαλειών ζωής, που διαθέτουμε μέσω του δικτύου μας και σε σταθερή συνεργασία με τη Eurolife.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις 3 κύριες αγορές του, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Κύπρου, ενώ η Eurobank Private Bank Luxembourg αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσίας.
Εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Θεωρούμε την ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από μία αγορές ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank, καθώς το 1/3 των βασικών κερδών μας δημιουργούνται εκτός Ελλάδος, και στοχεύουμε στη διαρκή ενίσχυσή της στις κύριες αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας.
Η Eurobank Cyprus επεκτείνεται συνεχώς οργανικά με ισχυρή κερδοφορία. Ορόσημο για την τράπεζα αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας ενός νέου κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος, της TEMENOS, με κορυφαίες προδιαγραφές. Επίσης στην Κύπρο, αξιοποιώντας ευκαιρία που προέκυψε στην αγορά, αυξήσαμε το ποσοστό μας στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα, στην οποία κατέχουμε πλέον το 29% – τράπεζα με δραστηριότητες απολύτως συμπληρωματικές εκείνων της Eurobank Cyprus.
Στη Βουλγαρία, εξαγοράσαμε τις τοπικές δραστηριότητες προς ιδιώτες της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ, προσθέτοντας δάνεια ύψους €400 εκ. στο χαρτοφυλάκιό μας.
Αγαπητοί μέτοχοι,
Είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές. Ας πάμε όμως 10 χρόνια πίσω. Στο 2014, όταν η Eurobank ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.
Και όταν το 2015 μας στηρίξατε και πάλι, σε ακραίες συνθήκες, και όταν συμβάλατε στην απαλλαγή μας από την κληρονομιά της κρίσης με τη συγχώνευση με τη Grivalia. Ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας, μολονότι η Τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008. Τι κάνουμε λοιπόν σήμερα, που η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική;
Προτεραιότητά μας είναι μια σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίσαμε το στόχο για το 2023 πρώτα σε 13% και τώρα τουλάχιστον σε 14%.
Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μια πρωτοβουλία που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και, μετά από τον επιβεβλημένο εποπτικό διάλογο, εξασφαλίσαμε την έγκριση για να υποβάλουμε σήμερα την πρόταση προς της ΓΣ – με τους όρους που καλείστε να εγκρίνετε- για την εξαγορά από το ΤΧΣ του εναπομένον στην κατοχή του ποσοστού του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Συναλλαγή που αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή.
Και από του χρόνου, έχουμε ανακοινώσει την πρόθεση μας να διανείμουμε σε μέρισμα ένα ποσοστό 25% της κερδοφορίας του 2023, κατόπιν φυσικά της απαραίτητης εποπτικής έγκρισης.
Αποστολή της Eurobank είναι να παράγει αξία για όλους, να στηρίζει την οικονομική αειφορία και την κοινωνική ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος προετοίμασε μια νέα, ολιστική στρατηγική βιωσιμότητας, η οποία τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. Έχουμε πρωτοστατήσει στην εισαγωγή θεσμών συμπεριληπτικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Για την ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα ομάδων με μειωμένη πρόσβαση στη συνήθη τραπεζική χρηματοδότηση, όπως οι γυναίκες ή οι νέοι επιχειρηματίες, συνεργαζόμαστε από το 2014 με την Action Finance Initiative (AFI) στο χώρο του micro finance, αξιοποιώντας και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα εγγυήσεων (EaSI).
Ο Πρόεδρος του ΔΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες μας για τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσω του egg, την προσπάθεια μας για την ανάδειξη του Δημογραφικού ζητήματος και στο πλαίσιο αυτής την πρωτοποριακή πιστεύω απόφαση να μεταφέρουμε μόνιμες θέσεις εργασίας στην Τράπεζα από το κέντρο στην περιφέρεια, ξεκινώντας μάλιστα από τον Έβρο. Καθώς και το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ΜΠΡΟΣΤΑ για την Παιδεία, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ανάδειξης της γνώσης και της αριστείας.
Δημιουργούμε όμως αξία και για τους εργαζόμενους μας, μέσω ηθικής αλλά και υλικής ανταμοιβής, με ευρύτερη προβολή, ως παράδειγμα στην κοινωνία.
Ήμασταν η πρώτη ελληνική τράπεζα -και από τις πρώτες επιχειρήσεις- που υιοθετήσαμε και συμβατικά το υβριδικό μοντέλο εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται και εξ αποστάσεως, ενώ καθιερώσαμε το δικαίωμα αποσύνδεσης από τις υπηρεσιακές ηλεκτρονικές εφαρμογές.
Θέλουμε να έχουμε ένα εργασιακό πλαίσιο υγιές, ποικιλόμορφο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Για την κατοχύρωσή του εφαρμόζουμε δύο συγκεκριμένες πολιτικές – την Πολιτική για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη και την Πολιτική κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία. Η ουσία τους είναι η ουσία των αξιών του οργανισμού μας.
Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,
Είστε μέτοχοι σε έναν οργανισμό για τον οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι που στηρίξατε και αισιόδοξοι για το μέλλον του και το μέλλον της επένδυσής σας.
Απαντώντας σε ένα πλήθος προκλήσεων, η Eurobank σήμερα είναι μια κερδοφόρα Τράπεζα, με ισχυρά μεγέθη και ισολογισμό, με άριστο προσωπικό, με ορθό επιχειρηματικό μοντέλο και ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματά της.
Μετά από μόχθο πολλών ετών, χάρη στη στήριξη σας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, μπορούμε να εστιάζουμε στον απώτερο σκοπό της Τράπεζας: να δημιουργούμε αξία για εσάς, στηρίζοντας τους πελάτες μας, τους πρωτοπόρους μιας αειφόρου και κοινωνικά διάχυτης ανάπτυξης στη Χώρα μας και παντού όπου έχουμε παρουσία».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. του Προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Γ. Ζανιά:
«Κύριες και κύριοι Μέτοχοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Η συγκυρία της σημερινής Γενικής Συνέλευσης βρίσκει τη χώρα σε ένα σημείο, όπου ο κορονοϊός έχει υποχωρήσει και έχει δώσει τη θέση του στην καθημερινότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει έντονα τα πληθωριστικά σημάδια του, η ενεργειακή κρίση δεν έχει κλείσει τον κύκλο της αλλά δείχνει να βρίσκει κάποιο σημείο ισορροπίας, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνουν αλλά μάλλον διακρίνουμε μπροστά μας την επιπεδοποίηση της καμπύλης.
Στο εσωτερικό της χώρας και μετά από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, προχωρούμε πιστεύω σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, όπου η χώρα μας αναμένεται ν’ αναπτύσσεται για κάποια χρόνια με ρυθμούς πιο γρήγορους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ώθηση αναμένεται πως θα δώσει στη χώρα αλλά και στον τραπεζικό τομέα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πριν τελειώσει πιστεύω το τρέχον έτος, ενώ καθώς προχωράει η ανάπτυξη ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα αναδιαρθρώνεται, μετά την μακρόχρονη κρίση, δημιουργώντας μεγαλύτερο χώρο και για τη δράση των τραπεζών.
Σημαντικές προκλήσεις βέβαια παραμένουν καθώς τρία σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιμένουν. Αυτά αφορούν τα τρία ελλείμματα: δηλαδή, το έλλειμμα των επενδύσεων, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της αποταμίευσης και της συνακόλουθης βέβαια μεγάλης συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ.
Αυτά, μαζί με το πολύ υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος και την αναμενόμενη σταδιακή επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, δημιουργούν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση.
Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα λίγα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μεταρρυθμιστικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κρίσης, των τεράστιων ευρωπαϊκών κονδυλίων και της βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας, αποτελούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τοποθετήσουν την οικονομία σε τροχιά μακρόχρονης ισορροπίας και ανάπτυξης.
Θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά τα ζητήματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Έτσι, η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσής της το 2022 λόγω των επιπτώσεων της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2023 παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης καθώς αρκετοί περιοριστικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας έχουν πλέον εξαλειφθεί, όπως το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας, κάποια εξομάλυνση στις αγορές ενέργειας, η υποχώρηση του πληθωρισμού και ο επακόλουθος περιορισμός των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Το τελευταίο μάλιστα, ευνοείται από τους ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των ονομαστικών μισθών καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό στενότητας στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Παρά ταύτα, η ανάκαμψη προβλέπεται ότι θα είναι υποτονική κύρια λόγω της συσταλτικής επίδρασης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η επιμονή του δομικού πληθωρισμού πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, δίνει κίνητρο για την παραμονή σε υψηλά επιτόκια.
Παράλληλα, η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή έχει οδηγήσει σε αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων, ενώ αρκετές χώρες προχωρούν στην εφαρμογή λιγότερο υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείματα τα οποία διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η διεθνής οικονομία, μετά από μεγέθυνση κατά 3,3% το 2022, εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει στο 2,7% το 2023.
Παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανθεκτικότητα το 2022, επιτυγχάνοντας πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης 5,9%, έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας αλλά και συγκυριακοί παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα, η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας να συνοδευτεί από υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης στο 2,4% το 2023 αναμένεται στη χώρα μας έναντι 0,9% στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Οι αποταμιεύσεις της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης, οι πόροι του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και η ανάκαμψη του τουρισμού ενίσχυσαν την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών, ενώ οι δύο τελευταίοι παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν ν’ αποτελούν ένα αντίβαρο στη επίδραση της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.
Παρά την σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού από το ιστορικό υψηλό του Σεπ-22 (12,1%) στο 2,8% τον Ιούνιο, αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αντανακλώντας την πτώση των τιμών ενέργειας και τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος σηματοδοτώντας τη διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε καθοδική τροχιά, ενώ έχει έντονα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού.
Στον δημοσιονομικό τομέα η βελτίωση ήταν σημαντική καθώς τόσο το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε οριακά θετικό στο 0,1% του ΑΕΠ το 2022, από -6,7% και -4,7% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, ενώ επιπλέον βελτίωση αναμένεται για τα δύο επόμενα έτη.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε απόλυτους όρους αλλά η πορεία του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ ήταν θετική καθώς μειώθηκε στο 171,3% το 2022 από 194,6% το 2021 (και 206,3% το 2020), σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά το τρέχον έτος φτάνοντας στο 160,2%.
Η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους οφείλεται, τόσο στον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, όσο και στην αύξηση του πληθωρισμού στην βραχυπρόθεσμη περίοδο.
Το απόθεμα ρευστότητας, το οποίο στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν σε 33 δις ευρώ, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την επόμενη περίοδο, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η Eurobank είναι επίσης θετικές. Στην Κύπρο, η ανάπτυξη το 2022 ανήλθε σε επίπεδο +5,6% και στη Βουλγαρία στο 3,4%, ενώ για το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,3% και 1,5% γι’ αυτές τις δύο χώρες αντίστοιχα.
Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,
To 2022 o τραπεζικός τομέας επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Τα δε πρόσφατα προβλήματα ρευστότητας κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επηρέασαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 3,6 δις Ευρώ, ενώ παράλληλα εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα κάλυψης των εν λόγω δανείων σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παραμένει ισχυρή, με τα ίδια κεφάλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αυξάνονται κατά €2,9δις, ενώ η επιτευχθείσα κερδοφορία λειτουργεί πλέον ως μόνιμη πηγή ενίσχυσης των εποπτικών τους κεφαλαίων. Έτσι, ο Δείκτης Κεφαλαίου CET1 σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε σε 14,5% το Δεκέμβριο του 2022 από 13,6% το Δεκέμβριο του 2021 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου σε 17,5% από 16,2% αντίστοιχα. Σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας κινούνται και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το τραπεζικό σύστημα έχει επίσης άφθονη ρευστότητα με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα το 2022 να αυξάνονται κατά 8,7 δις Ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις τον Απρίλιο του 2023 ήταν στο 60,9%. Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio – LCR) ανήλθε σε 197,3%, σχεδόν διπλάσιος από την υποχρεωτική εποπτική απαίτηση η οποία ορίζεται στο 100%.
Η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το 2022, με τα υπόλοιπα δανείων να αυξάνονται κατά 11,1 δισ. ευρώ, καθώς οι εκταμιεύσεις δανείων υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των υπολοίπων εξαιτίας των συναλλαγών πώλησης και τιτλοποίησης. Η αύξηση αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,8% ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά είχαν μικρή μείωση. Από την αρχή του έτους τα δανειακά υπόλοιπα σημείωσαν μείωση λόγω αποπληρωμών ως αντίδραση των επιχειρήσεων στην αύξηση των επιτοκίων.
Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,
To 2022 ήταν μια χρονιά-σταθμός στην πορεία της Eurobank προς τη Βιωσιμότητα, καθώς ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μακρόπνοη και φιλόδοξη Στρατηγική ESG της Τράπεζας, η οποία στοιχειοθετεί το όραμα για το σύνολο του Ομίλου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική μας προσέγγιση για στήριξη της πράσινης μετάβασης της οικονομίας, ορίσαμε συγκεκριμένους στόχους σε σχέση με την χρηματοοικονομική επίδραση, με απώτερο στόχο τουλάχιστον το 20% του συνολικού χαρτοφυλάκιού προς εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα να αφορά χρηματοδοτήσεις πράσινης μετάβασης μέχρι το 2027. Ήδη, το 2022 αυξήσαμε κατά 60% τις πράσινες χρηματοδοτήσεις.
Τα επιτεύγματα της Επιχειρησιακής Επίδρασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σημαντική πρόοδο σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (-7,5% σε σχέση με 2021) και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (-21% σε σχέση με το 2021) και την πιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14064.
Το Κοινωνικό μας αποτύπωμα ήταν επίσης εξαιρετικά επιδραστικό με ειδικά προγράμματα, ενώ επενδύσαμε στη μάθηση των ανθρώπων μας με +77% περισσότερες ημέρες εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο το 2022 και δημοσιεύσαμε σημαντικές πολιτικές για ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη καθώς και την καταπολέμηση της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Επίσης, αναπτύχθηκαν νέες λειτουργίες για μια τραπεζική εμπειρία χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με προβλήματα ακοής, προβλήματα όρασης και κινητικές αναπηρίες.
Η πορεία της Τράπεζας προς τη Βιωσιμότητα βαθμολογήθηκε και το 2022 από διεθνούς κύρους αξιολογήσεις ESG, με στόχο την ανάδειξη της συνεχούς βελτίωσης και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας. Σημειώθηκαν βελτιώσεις σε σύγκριση με το 2021 σε σημαντικές αξιολογήσεις ESG, όπως η Sustainalytics, η Moody’s και η S&P.
Ειδικά για τη Sustainalytics, η Τράπεζα έλαβε τη διεθνή διάκριση “ESG Industry Top Rated” και εντάχθηκε για πρώτη φορά στη λίστα “Sustainalytics’ Top-Rated ESG Companies List”, με κατάταξη στη 59η θέση από 1.017 τράπεζες που αξιολογήθηκαν.
Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υλοποιούμε και εξελίσσουμε ένα πρόγραμμα που αφήνει το δικό του θετικό και ουσιαστικό αποτύπωμα για την χώρα, τους πολίτες της και κυρίως τους νέους. Η μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Δημογραφικού ζητήματος, το οποίο εστιάζει στα ανατολικά σύνορα της χώρας, περιλαμβάνει αρκετές ενέργειες. Μια από αυτές είναι και η παροχή δωρεάν θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω της οποίας, σήμερα, έχουν γεννηθεί ήδη 5 παιδιά και κυοφορούνται άλλα 13, σε όλες τις περιοχές της Πρωτοβουλίας από τον Έβρο ως τα Δωδεκάνησα.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, σχεδιάστηκε και υλοποιείται ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα μεταφοράς θέσεων εργασίας από την Αθήνα στην Περιφέρεια και μέσα από αυτό ήδη προσφέραμε δουλειά σε 45 νέες και νέους από τον Έβρο, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους και να μεγαλώσουν εκεί την οικογένειά τους.
Παράλληλα, είμαστε πολύ περήφανοι για την μακροβιότερη Πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα «Μπροστά για την Παιδεία», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει επιβραβεύσει από το 2003 μέχρι σήμερα 20.000 άριστους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα με χρηματικά έπαθλα που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Προς την ίδια κατεύθυνση, ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg της Eurobank θεωρείται από πολλούς ο πιο πετυχημένος start-up accelerator στην Ελλάδα, έχοντας προσφέρει σε περισσότερες από 300 νεοφυείς επιχειρηματικές ομάδες πρόσβαση σε υποδομές, τεχνογνωσία και ευκαιρίες διασύνδεσης και χρηματοδότησης.
Η Eurobank έχει αποδείξει επίσης, έμπρακτα, την ευαισθησία της σε περιόδους κρίσης και έκτακτης ανάγκης και έχει στηρίξει το Κράτος και την κοινωνία σε δύσκολες στιγμές. Το 2022 ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του Προγράμματος αποκατάστασης της πυρόπληκτης Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ πραγματοποιήσαμε μεγάλες δωρεές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ», ως ένδειξη αναγνώρισης του τεράστιου έργου γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Καραβίας θα αναφερθεί σε λίγο εκτενώς και στα οικονομικά επιτεύγματα της Eurobank. Από πλευράς μου, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η τράπεζά μας συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό της πορεία εξυγίανσης, μετασχηματισμού και ανάπτυξης που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια δημιουργώντας αξία και ευημερία.
Οι άνθρωποί μας δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και λειτουργούν με ισχυρό αίσθημα ευθύνης ως πραγματικοί πρωτοπόροι προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μετόχων μας, των πελατών μας και της κοινωνίας. Ευχαριστούμε δε ιδιαίτερα τους μετόχους μας που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».
Διαβάστε επίσης:
Eurobank: Η νέα Διοικητική Επιτροπή για την υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου
Χρηματιστήριο: Μυτιληναίος, Jumbo και ΟΤΕ οδηγούν τα νέα υψηλά του δείκτη
Attica Bank: Τα μυστήρια της Ellington και η σιωπή της Κεφαλαιαγοράς – Ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών