ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα θα αποτελέσει τον βασικό άξονα του 5ου τραπεζικού πυλώνα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μη συστημικές τράπεζες όπως είναι η Optima Bank, Aegean Baltic Bank –που έχει προσανατολισμό στα δάνεια προς τη ναυτιλία-, οι συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Ηπείρου (γνωστή ως Ιωαννίνων), η Viva αλλά και το ΤΜΕΔΕ που δραστηριοποιείται στην αγορά των μικροπιστώσεων, θα αποτελέσουν ένα τραπεζικό οικοσύστημα που θα δώσει έμφαση και θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής επαρχίας, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των εργασιών τους προς όφελος της οικονομίας.
Η συμφωνία ΤΧΣ και Thrivest αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.
Της ψήφισης θα προηγηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης.
Αντίθετος στη συμφωνία για την εξυγίανση και συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι το Δημόσιο «χαρίζει» την τράπεζα στον ιδιώτη επενδυτή.
Από την πλευρά του το ΤΧΣ έχει δηλώσει πως η Thrivest «αποτέλεσε έναν αξιόπιστο συνοδοιπόρο που παρείχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, διασφάλισε τις προοπτικές για την στρατηγική ανάπτυξη και τη νέα πορεία της Attica Bank και ταυτόχρονα παρείχε τα εχέγγυα για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, προκειμένου μεταξύ άλλων να υποστηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσω της Attica Bank. Επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού και γενικότερα της εθνικής οικονομίας».
Εξάλλου ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή του στις 17 Ιουλίου προς το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ αναφέρθηκε λεπτομερώς τόσο στα οφέλη της συμφωνίας, αλλά και στις ζημίες που θα είχαν επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας αν δεν ολοκληρωνόταν το deal.
Πολύ απλά, οι δύο τράπεζες θα κατέρρεαν και το οδυνηρό αποτέλεσμα θα ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων κάτι που αποφεύχθηκε ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης κρίσης για την χώρα και την ελληνική οικονομία .
«Πήραμε με ένα πρόβλημα και το κάναμε ευκαιρία» θα τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη Βουλή, και θα επισημάνει πως: αν δεν υπήρχε ο ιδιώτης επενδυτής, η Thrivest δεν υπήρχε περίπτωση να «σωθεί» η τράπεζα, δεδομένου ότι δεν υπήρξε άλλος ιδιώτης επενδυτής.
Και αυτό το γνωρίζει καλά και η αγορά και η τραπεζική πιάτσα. Το αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης, προφανώς για τους δικούς τους λόγους –αν και ο Νίκος Παππάς, έχει πάρει αποστάσεις από τις θέσεις του άλλοτε στελέχους της Goldman Sachs.
Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος επενδυτής η Ellington δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα και όταν η ΤτΕ ζήτησε το fit & proper «την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια».
Επίσης η τραπεζική αγορά γνωρίζει ότι η Thrivest μπαίνει σε χειρότερους όρους στην τράπεζα, σε σχέση με τους όρους που μπήκαν άλλοι μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι στις συστημικές τράπεζες. Με το price to book value στο 1,09 όταν στις άλλες τράπεζες οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει από 0,25 μέχρι 0,8.
Κυρίως όμως θα ήταν μη υπολογίσιμη ζημιά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αν έπεφταν οι δύο τράπεζες.
Αλλά και το ΤΧΣ θα έχανε τα όσα έχει επενδύσει στην Attica Bank. Όπως αναφέρει τραπεζική πηγή στο mononews.gr:
Το ΤΧΣ ως Δημόσιο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν ιδιώτη επενδυτή. Και αυτό επειδή: Το Δημόσιο έχει άλλους στόχους όπως την προστασία του financial stability της χώρας, την προστασία των καταθέσεων, την προστασία των δικών του χρημάτων, την αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσε το PSI (150 εκατ είναι το PSI Attica Bank).
Το ΤΧΣ λοιπόν δεν μπαίνει στην αύξηση της ενοποιημένης τράπεζας με χειρότερους όρους σε σχέση με τις συστημικές. Μπαίνει με παρόμοιους όρους αν όχι καλύτερους.
Αλλά και ο ιδιώτης μέτοχος θα πρέπει να συγκριθεί με τους ιδιώτες επενδυτές που μπήκαν στις συστημικές τράπεζες.
Δεν υπάρχει καταχρηστική συμμετοχή του ιδιώτη, όταν μπαίνει με 1,09 price to book value όταν στις άλλες τράπεζες οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει από 0,25 μέχρι 0,8, υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Πρόκειται λοιπόν για μια συμφωνία win-win
Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας και τα θετικά της συμφωνίας μετόχων
Η συμφωνία πρόκειται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, τόσο σε επίπεδο προσφοράς επιτοκίων καταθέσεων, όσο και στα επιτόκια για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο mononews.gr κορυφαία τραπεζική πηγή: σήμερα οι μεγάλες τράπεζες αγνοούν, δεν ασχολούνται με τους μικρομεσαίους και ειδικά στην επαρχία.
Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, που είναι στα αζήτητα και θα αποτελέσει πεδίο δράσης για τις μη συστημικές τράπεζες, με την κατάλληλη εξειδίκευση πάντα. Για παράδειγμα η Optima έχει χτίσει το πλαίσιο της πελατειας της, η ΑΒΒ εστιάζει στα δάνεια ναυτιλίας.
Δημιουργείται λοιπόν ένα οικοσύστημα ισχυρών τραπεζών με ισχυρά κεφάλαια και μεγάλη ρευστότητα, οι οποίες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μερίδιο από την αγορά προσφέροντας καλύτερη τιμολόγηση στους επιχειρηματίες. Ενώ ο ανταγωνισμός θα φέρει και υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας.
Υπενθυμίζεται ότι στην αύξηση κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ, θα συμμετέχουν:
-Το ΤΧΣ με ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ,
-Ο e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ.
-Το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.
-Η Thrivest με περίπου 200 εκατ.ευρώ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου της Attica Bank).
Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση.
Ο λόγος είναι ότι, με βάση τη συμφωνία, το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει σήμερα η Παγκρήτια, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.
Επίσης η νέα τράπεζα μετά και την ένταξη στον «Ηρακλή» μειώνει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 60% (που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των ΜΕΔ τόσο στην Αττικής όσο και στην Παγκρήτια) σε 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%.
Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το ΤΧΣ αποκτούν θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).
Η νέα τράπεζα θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.
Με άλλα λόγια, δύο τράπεζες με σωρεία κόκκινων δανείων που είναι αποτέλεσμα ατυχών και αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων στο παρελθόν και με αβέβαιο μέλλον, όχι μόνο διασώζονται, αλλά με την εισροή κεφαλαίων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος που θα λειτουργεί με πλήρως διαφανή ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.
Διαβάστε επίσης:
Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) για συμφωνία με Thrivest: Ιστορικό ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιλογή του αμφιλεγόμενου Ματ Γκετς ως Υπουργού Δικαιοσύνης
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- Κουτσούμπας για διαγραφή Σαμαρά: Βρισκόμαστε σε φάση «αναπαλαίωσης» του πολιτικού συστήματος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα