Στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης και τραπεζών με τους θεσμούς μπαίνει το νέο πτωχευτικό των ιδιωτών ενόψει της κατάργησης του νόμου Κατσέλη και της λήξης στα τέλη Απριλίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση ξεκινούν την Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο κύκλος επαφών με τις τράπεζες.

Κυβέρνηση και τράπεζες προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς με πρόταση για πλήρη κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ όπως προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Χατζηνικολάου, μετά το τέλος Απριλίου, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα αυξηθούν.

Η πρόταση της κυβέρνησης στην οποία συνομολογούν και οι τράπεζες βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση και την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 και η οποία δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Η οδηγία επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους. Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός ή δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο μπορεί να «καθαρίσει» από τις οφειλές του αντίστοιχα με ό,τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις.

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πρόκειται για 58.000 περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που συνεχίζουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και η Γραμματέας της κ. Χαρούλα Απαλαγάκη εξήγησαν ότι το 60% των νέων αιτήσεων απορρίπτεται, καθώς στο 30% υπολογίζεται πως φθάνουν οι περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως εξήγησε η κ. Απαλαγάκη το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου Κατσέλη στην πράξη, εντοπίζοντας το βασικό πρόβλημα στο μακρύ χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εκδίκαση των υποθέσεων. Οι χρόνοι που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη για την έκδοση αποφάσεως, δηλαδή μεταξύ 6-12 μήνες, ήταν εύλογοι, σημείωσε η κ. Απαλαγάκη, στην πράξη όμως αυτό δεν τηρήθηκε. «Η ΕΕΤ δεν μπορεί να έχει λόγο στις υλικοτεχνικές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. Είναι κοινή ευθύνη όλων των νομικών, αλλά και των διαδίκων να επιταχύνουμε σημαντικά τους ρυθμούς εκδικάσεως των υποθέσεων. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα εναλλακτικής (εκτός δικαστηρίων) επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών. Και γι’ αυτό το κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών», τόνισε η γενική γραμματέας της Ένωσης.