ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 8.000 με 10.000 υπολογίζονται τα σπίτια που μπορούν να βγουν άμεσα προς πώληση στην αγορά από τράπεζες και servicers, με την προϋπόθεση ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα αναλάβει την τακτοποίηση και νομιμοποίηση του ακινήτου που θα αγοράσει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της doValue Greece Θοδωρή Καλαντώνη και την υπέυθυνη real estate του servicer Λίλα Πατεράκη περί τις 25.000 και πλέον είναι τα ακίνητα που έχουν περιέλθει σε τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης μέσα από πλειστηριασμούς, εκ των οποίων τα 15.000 είναι οικιστικά.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες –αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης- προκειμένου να διαθέσουν στην αγορά τα σπίτια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους και συνάμα να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές με ευνοϊκούς όρους. Ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή και έξτρα φορολόγησης (ΕΝΦΙΑ) για αυτά τα ακίνητα.
Βέβαια, στελέχη των τραπεζών και εκπρόσωποι των servicers υπενθυμίζουν πως έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια να επιτρέπεται η μεταβίβαση του ακινήτου με την υποχρέωση να αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης την τακτοποίηση του σε εύλογο διάστημα.
Και αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η τακτοποίηση θα ολοκληρωθεί και δεν θα πάει στις καλλένδες από τον αγοραστή.
Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία να βρει την φόρμουλα ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, δηλαδή να γίνουν τα συμβόλαια μεταβίβασης, και να μπορεί να δανειοδοτηθεί ο ιδιοκτήτης.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Καλαντώνης το κόστος διακράτησης για τα ακίνητα που έχουν στα χαροφυλάκια τους είναι υψηλό, καθώς για διάστημα 18 μηνών διαμορφώνεται από 9% έως 28% (όσο μεγαλύτερο είναι το ακίνητο τόσο μικρότερο το κόστος).
Από το πλήθος των 25.000 ακινήτων τακτοποιημένα και χωρίς εκκρεμότητες νομιμοποίησης (υπερβάσεις δόμησης, ημιϋπαίθριοι κλπ) είναι λιγότερα από 500. Ενώ κατά μέσο όρο απαιτείται 1 με 1 ½ χρόνος για να ολοκληρωθεί η τακτοποίηση ενός ακινήτου.
Να σημειωθεί ότι από τα 10.000 ακίνητα που μπορούν δυνητικά να βγουν και αύριο προς πώληση το 60% βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 20% σε άλλες μεγάλες πόλεις και το υπόλοιπο 20% στην περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι από τα περί τις 25.000 ακίνητα τα 10.000 βρίσκονται στη διαχείριση της Πειραιώς και της Intrum, 3.500 είναι τα ακίνητα της doValue, 4.000 τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, περίπου 1.800 τα ακίνητα της Eurobank, 2.500 με 3.000 τα ακίνητα της Alpha Bank και της Cepal και τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια άλλων τραπεζών και servicer. Επίσης στην πλειονότητα τους –πάνω από 55%- είναι οικιστικά, το 30% με 35% εμπορικά και το υπόλοιπο 10% οικόπεδα και αγροκτήματα.
Διαβάστε επίσης
Με όπλο το λαϊκό αίσθημα Μητσοτάκης-Χατζηδάκης κατά των τραπεζών
Το σχέδιο για το «ψαλίδι» στις προμήθειες – Πού θα μειωθούν έως και 50%