Στο στόχαστρο της έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις Visa και MasterCard, που είναι τα κυρίαρχα σχήματα καρτών, αμερικανικής προέλευσης, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο «μια επανάσταση στις πληρωμές» και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος  για την εκκαθάριση  όλων των πληρωμών που γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτες.

«Είναι  πλέον η ώρα η Ευρώπη να αποκτήσει αυτονομία στον τομέα των πληρωμών, και να αναπτύξει δικά της συστήματα» λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr η CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου και σημειώνει πως:

1

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές τόσο για λόγους ανταγωνιστικότητας όσο και για λόγους λειτουργικής διαθεσιμότητας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος πληρωμών» λέει και συμπληρώνει πως: οι τοπικές λύσεις (Account-to-Account), όπως το IRIS στην Ελλάδα, συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Για την επικεφαλής της ΔΙΑΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία EuroPA, που προωθείται σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, και στην οποία έχουμε ήδη προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα με το IRIS.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία  το EuroPA έχουν αναπτύξει και οι  Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία), καθώς προχώρησαν στην ενοποίηση εθνικών λύσεων άμεσων πληρωμών όπως το Swish, το Vipps και το MobilePay και δημιούργησαν το σχήμα Vipps MobilePay, που ενισχύει τη διαλειτουργικότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Και παράλληλα, σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία WERO, ως εναλλακτική λύση στις διεθνείς κάρτες.

Όλες αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα των πληρωμών, μειώνουν την εξάρτηση από μη ευρωπαϊκούς παρόχους και διευρύνουν τις επιλογές και τα οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις, υπογραμμίζει η κα Καμπουρίδου.

Διότι στην τοποθέτηση της η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: Αν  καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά, υπογράμμισε και επικαλέστηκε μελέτες του ΔΝΤ που δείχνουν πως το κόστος από τα εσωτερικά εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμεί αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%».

Τα τελευταία στατιστικά για τη διείσδυση του IRIS στις καθημερινές συναλλαγές δείχνουν πως από την αρχή του έτους πραγματοποιήθηκαν 20,6 εκατ. συναλλαγές  (+102% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι) αξίας  2,03 δισ ευρώ (+83%).

  • Οι χρήστες (ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις) του IRIS P2P ξεπέρασαν τις 562.000. Πραγματοποιήθηκαν 380 χιλιάδες συναλλαγές (αυξημένες κατά  411%) συνολικής αξίας  28 εκατ. ευρώ (+421%), με την μέση αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 73 ευρώ.
  • Οι χρήστες του IRIS P2P (άμεση πληρωμή μεταξύ φίλων) έφτασαν τα 3,65 εκατομμύρια με τις 213.000 να συνδέονται το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πραγματοποιήθηκαν 17,5 εκατ. συναλλαγές (+98% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024), συνολικής αξίας 951 εκατ. ευρώ (+121%).

Στο IRIS Commerce (πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα) ο αριθμός των συναλλαγών  ξεπέρασε τα 2,7 εκατ. (+106%),  συνολικής αξίας 1,05 δισ. ευρώ (+55%).

Σήμερα ανέβηκε στις 7,5 χιλιάδες ο αριθμός των ηλεκτρονικών καταστημάτων που προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωμής με IRIS (από 4,6 χιλιάδες τον Μάρτιο του 2024), ενώ από τον Οκτώβριο φέτος οι άμεσες πληρωμές επεκτείνονται και σε όλα τα καταστήματα, φυσικά και ηλεκτρονικά.

Διαβάστε επίσης

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε μία τολμηρή επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί ευκαιρίες»

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος μας να είμαστε μία ΑΙ – powered τράπεζα

Συνεταιριστική Ηπείρου: Ποια είναι η τραπεζική «νύφη» που βρήκε ο εφοπλιστής Νομικός