Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εκτιμάει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα 380 δολάρια το βαρέλι, εάν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου οριοθετηθούν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Εκτόξευση» των τιμών του πετρελαίου μέχρι και τα 380 δολάρια το βαρέλι «βλέπουν» αναλυτές της JPMorgan σε περίπτωση που οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εξωθήσουν τη Ρωσία σε περικοπές της παραγωγής αργού σε μια κίνηση αντιποίνων.

Η Δύση πίστευε ότι με τις κυρώσεις θα πλήξει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και την ρωσική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα ανακόψει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να επιδεικνύει τη δύναμή του διεξάγοντας στρατιωτικές επιθέσεις στο Ντομπάς, την στιγμή που το ρούβλι σημειώνει ράλι από 152 ρούβλια ανά δολάριο σε 55 ρούβλια ανά δολάριο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν σύνθετο μηχανισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του μαύρου χρυσού με στόχο να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και κατά συνέπεια να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα.

Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Ρωσίας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να πληγεί υπερβολικά η ρωσική οικονομία, έγραψαν αναλυτές της JPMorgan σε ενημερωτικό τους σημείωμα προς τους πελάτες της JP Morgan.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, όμως, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή της τάξης των 3 εκατομμυρίων βαρελιών στην ημερήσια προσφορά θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια.

Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο της JP Morgan είναι μία μείωση των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο προσφοράς που θα ανέβαζε την τιμή πετρελαίου στα 380 δολάρια.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος από ένα πλαφόν είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην το δεχτεί και αντ’ αυτού να ανταποδώσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί περικόπτοντας την παραγωγή ως τρόπο να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εκροές σε μετοχές και ομόλογα

O Mr. Big Short, οι χρησμοί του για την οικονομία και το επενδυτικό του στυλ