Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Jefferies και Citi για Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

Οι Jefferies και Citi μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου επικαιροποίησαν τις εκτιμήσεις τους για τη μετοχή της Alpha Bank προχωρώντας σε αύξηση της τιμής στόχου και διατηρώντας τη σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή.

Η Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou αυξάνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €2,60 από €2,55 πριν και διατηρούν τη σύσταση αγοράς. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μεταβολή στις προβλέψεις για φέτος και η διοίκηση επισημαίνει ότι η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) παραμένει θετική ή ελαφρώς καλύτερη.

Η Alpha Bank αναφορικά με τη διανομή των 122 εκατ. ευρώ σχολιάζει ότι θα είναι 50/50 μεταξύ μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς, αν και αναμένεται η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις αρχές Ιουνίου.

Όσον αφορά τα κέρδη του α’ τριμήνου, ήταν 17% πάνω από το consensus, με τα κέρδη προ προβλέψεων 7% υψηλότερα λόγω των καλύτερων εσόδων (συναλλαγών και προμηθειών) με χαμηλότερο κόστος.

Τα κέρδη προ φόρων ήταν 11% καλύτερα λόγω των χαμηλότερων απομειώσεων (κόστος κινδύνου 69 μ.β. έναντι 80 μ.β. πρόβλεψης).

Ειδικότερα, ο αναλυτής αναφέρει ότι η εταιρεία έχει να επιδείξει μια σημαντική αύξηση των κερδών της. «Αυξήσαμε τις εκτιμήσεις μας για τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 2%, κυρίως λόγω των ισχυρότερων αμοιβών και συναλλαγών.

Κάνουμε κάποιες αλλαγές για το 2025 και 2026 με αναβαθμίσεις των καθαρών κερδών κατά περίπου 1% (λόγω υψηλότερων αμοιβών), ενώ σε επίπεδο EPS, αυτό είναι υψηλότερο λόγω της επαναγοράς από τη διανομή του 2023.

Η Alpha έχει προβεί σε αύξηση των προβλέψεών της για τις διανομές για πάνω από 25% της κεφαλαιοποίησης σε περίπου 30% ή 1,1 δισ. ευρώ περίπου για το 2024-2026.

Με δείκτη στόχο CET1 13% και καθοδήγηση για στόχο πάνω από 17,5% το 2026 (εκτιμούμε 17,6%) θεωρούμε ότι η Alpha διαθέτει επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ πλεονάζον κεφάλαιο που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 40% της κεφαλαιοποίησης», εξηγεί η Jefferies και ο Δημητρίου.

Η Alpha Bank διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη P/TBV 2024 στις 0,5 φορές έναντι των ομοειδών στις 0,8 φορές και έναντι του μέσου όρου της ΕΕ σε 1,0 φορές.

Ο αναλυτής επισημαίνει επίσης για την απόφαση για επαναγορά ότι αποτελεί δήλωση της διοίκησης και η επιλογή να γίνει μια επαναγορά είναι ένας τρόπος για να δείξουν την εκτίμηση που έχουν για την διαφορά μεταξύ της εσωτερικής αξίας που βλέπουν αυτοί και αυτής που βλέπει η αγορά».

Η Citi και ο Simon Nellis σχετικά με την επαναγορά των μετοχών για την τράπεζα αναφέρει ότι οδηγεί σε αναβάθμιση και διατηρεί τη σύσταση αγοράς.

Τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της Alpha Bank ύψους €211 εκατ. (με δείκτη RοTE 12,6%) όπως ανακοινώθηκαν, ξεπέρασαν τη εκτίμηση του consensus κατά +8% και την εκτίμηση της Citi κατά +5%. Αυτό οφείλεται τόσο στις ισχυρές συναλλαγές και τις χαμηλότερες απομειώσεις, όσο και στην βελτίωση του κόστους και των προμηθειών.

Η αύξηση των δανείων ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως και η ποιότητα του ενεργητικού, ενώ και η κεφαλαιακή θέση βελτιώθηκε.

Η διοίκηση προτείνει διανομή κεφαλαίου 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023, σε συμφωνία με την προηγούμενη καθοδήγηση για αναλογία διανομής 20%, αλλά η πρόταση είναι τα μισά να καταβληθούν ως μέρισμα σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως επαναγορά.

Η Citi αυξάνει την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά +1% το 2025 και το 2026, λόγω της αύξησης της αξίας της επαναγοράς και σχολιάζει ότι η μετοχή της τράπεζας είναι σε αποτίμηση για το 2024 σε 5,4 φορές στο δείκτη Ρ/Ε και 0,5 φορές στο δείκτη P/TBV με μερισματική απόδοση 6,2% καταλήγοντας ότι η θετική αναθεώρηση των κερδών και η βελτίωση της αποτίμησης συνεπάγονται την αύξηση της τιμής-στόχου στα 2,40 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν, ενώ παράλληλα διατηρείται η αξιολόγηση buy για τη μετοχή.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Έλλειμμα 294 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο

Έτσι ο Βασίλης Ψάλτης απελευθερώνει το trading στην Alpha Bank

Αναλυτές για Alpha Bank: Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά – Η πιο φθηνή ελληνική τράπεζα