• Τράπεζες

    Jefferies και Citi για Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

    Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Οι Jefferies και Citi μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου επικαιροποίησαν τις εκτιμήσεις τους για τη μετοχή της Alpha Bank προχωρώντας σε αύξηση της τιμής στόχου και διατηρώντας τη σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή.

    Η Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou αυξάνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €2,60 από €2,55 πριν και διατηρούν τη σύσταση αγοράς. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μεταβολή στις προβλέψεις για φέτος και η διοίκηση επισημαίνει ότι η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) παραμένει θετική ή ελαφρώς καλύτερη.

    Η Alpha Bank αναφορικά με τη διανομή των 122 εκατ. ευρώ σχολιάζει ότι θα είναι 50/50 μεταξύ μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς, αν και αναμένεται η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις αρχές Ιουνίου.

    Όσον αφορά τα κέρδη του α’ τριμήνου, ήταν 17% πάνω από το consensus, με τα κέρδη προ προβλέψεων 7% υψηλότερα λόγω των καλύτερων εσόδων (συναλλαγών και προμηθειών) με χαμηλότερο κόστος.

    Τα κέρδη προ φόρων ήταν 11% καλύτερα λόγω των χαμηλότερων απομειώσεων (κόστος κινδύνου 69 μ.β. έναντι 80 μ.β. πρόβλεψης).

    Ειδικότερα, ο αναλυτής αναφέρει ότι η εταιρεία έχει να επιδείξει μια σημαντική αύξηση των κερδών της. «Αυξήσαμε τις εκτιμήσεις μας για τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 2%, κυρίως λόγω των ισχυρότερων αμοιβών και συναλλαγών.

    Κάνουμε κάποιες αλλαγές για το 2025 και 2026 με αναβαθμίσεις των καθαρών κερδών κατά περίπου 1% (λόγω υψηλότερων αμοιβών), ενώ σε επίπεδο EPS, αυτό είναι υψηλότερο λόγω της επαναγοράς από τη διανομή του 2023.

    Η Alpha έχει προβεί σε αύξηση των προβλέψεών της για τις διανομές για πάνω από 25% της κεφαλαιοποίησης σε περίπου 30% ή 1,1 δισ. ευρώ περίπου για το 2024-2026.

    Με δείκτη στόχο CET1 13% και καθοδήγηση για στόχο πάνω από 17,5% το 2026 (εκτιμούμε 17,6%) θεωρούμε ότι η Alpha διαθέτει επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ πλεονάζον κεφάλαιο που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 40% της κεφαλαιοποίησης», εξηγεί η Jefferies και ο Δημητρίου.

    Η Alpha Bank διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη P/TBV 2024 στις 0,5 φορές έναντι των ομοειδών στις 0,8 φορές και έναντι του μέσου όρου της ΕΕ σε 1,0 φορές.

    Ο αναλυτής επισημαίνει επίσης για την απόφαση για επαναγορά ότι αποτελεί δήλωση της διοίκησης και η επιλογή να γίνει μια επαναγορά είναι ένας τρόπος για να δείξουν την εκτίμηση που έχουν για την διαφορά μεταξύ της εσωτερικής αξίας που βλέπουν αυτοί και αυτής που βλέπει η αγορά».

    Η Citi και ο Simon Nellis σχετικά με την επαναγορά των μετοχών για την τράπεζα αναφέρει ότι οδηγεί σε αναβάθμιση και διατηρεί τη σύσταση αγοράς.

    Τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της Alpha Bank ύψους €211 εκατ. (με δείκτη RοTE 12,6%) όπως ανακοινώθηκαν, ξεπέρασαν τη εκτίμηση του consensus κατά +8% και την εκτίμηση της Citi κατά +5%. Αυτό οφείλεται τόσο στις ισχυρές συναλλαγές και τις χαμηλότερες απομειώσεις, όσο και στην βελτίωση του κόστους και των προμηθειών.

    Η αύξηση των δανείων ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως και η ποιότητα του ενεργητικού, ενώ και η κεφαλαιακή θέση βελτιώθηκε.

    Η διοίκηση προτείνει διανομή κεφαλαίου 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023, σε συμφωνία με την προηγούμενη καθοδήγηση για αναλογία διανομής 20%, αλλά η πρόταση είναι τα μισά να καταβληθούν ως μέρισμα σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως επαναγορά.

    Η Citi αυξάνει την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά +1% το 2025 και το 2026, λόγω της αύξησης της αξίας της επαναγοράς και σχολιάζει ότι η μετοχή της τράπεζας είναι σε αποτίμηση για το 2024 σε 5,4 φορές στο δείκτη Ρ/Ε και 0,5 φορές στο δείκτη P/TBV με μερισματική απόδοση 6,2% καταλήγοντας ότι η θετική αναθεώρηση των κερδών και η βελτίωση της αποτίμησης συνεπάγονται την αύξηση της τιμής-στόχου στα 2,40 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν, ενώ παράλληλα διατηρείται η αξιολόγηση buy για τη μετοχή.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΤτΕ: Έλλειμμα 294 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο

    Έτσι ο Βασίλης Ψάλτης απελευθερώνει το trading στην Alpha Bank

    Αναλυτές για Alpha Bank: Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά – Η πιο φθηνή ελληνική τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ